Hitta avsnitten

Klimakteriet och kvinnlig hälsa

Klimakteriepodden har publicerat mer än 200 avsnitt. För att hitta de avsnitt som intresserar dig mest kan du antingen söka under Ämnen eller scrolla direkt i vårt poddbibliotek,

Tidigare avsnitt  1    4  5  6  7  8  9  10

Växter mot klimakteriebesvär Lisen Sundgren
274.- Stöttande växter med Lisen Sundgren (Publiceras 22/3)

Örter och växter mot klimakteriebesvär är inget nytt. Men bortglömt i vår västvärld. Christina Sundequist intervjuar herbalisten och författaren Lisen Sundgren. Lisen förklarar och ger värdefulla tips på tillskott och vilda växter som kan mildra symptom som vallningar, dålig sömn, nedstämdhet, magbesvär, matsmältning, stela leder och skeletthälsa. Vad vet du om silverax, salvia, shatavari, rödklöver och läkevänderot?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet en existentiell fas katrina hedén
273.- Stark röst med Katrina Hedén
Klimakteriet kan vara en existentiell fas i livet. Sångaren och sångpedagogen Katrina Hedén talar öppet och personligt om detta, om att inse att man blivit äldre, om känslor av exkludering.  Men Katrina är också ”proffs” på rösten. För många har rösten varit en viktig del av deras identitet. Där man tidigare varit duktiga på att tala och göra presentationer är man det inte längre. Katrina ger tips hur du kan hålla i gång rösten.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Lägesbeskrivning för klimakteriearbetet monika björn
272.- Lägesrapport & spaning med Monika Björn
Hur står det till med klimakteriet? Träningsprofilen och klimakterieengagerade Monika Björn och Åsa Melin diskuterar egna erfarenheter, framsteg, funderingar när det gäller klimakteriets position idag. Vi mycket mer om det också längre ner i åldrarna. Företag och organisationer börjar se att detta är viktigt för medarbetarnas mående – och verksamhetens effektivitet!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kunskap om klimakteriet på jobbet
271.- Klimakteriet på arbetet med Kristina Svensson & Marith Hesse

För Partille Kommun är kunskap om klimakteriet på jobbet viktigt. Chefer utbildas om klimakteriet och kvinnliga medarbetare mellan 40 och 60 år erbjuds utbildning och möjlighet till uppföljande individuell vård. Där cheferna var positivt intresserade var kvinnorna positivt entusiastiska! Att inse att man inte var ensam med sina problem! Missa inte heller Partille kommuns hemsida!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Fetter Ewa Meurk
270.- CT: Livsviktigt fett med Ewa Meurk
Bra fetter är livsviktiga för oss. Utan dem fungerar inte vår hormonproduktion, vår hjärna eller tillväxt av nya celler. Men begreppen är oklara för många. Vad är ”bra” fetter och vad är ”dåliga” fetter? Och vad är Omega 3 och 6 och hur bör vi tänka här?”Hälsoingenjören” Ewa Meurk reder ut begreppen och förklarar det man borde ha klart för sig men tyvärr inte alltid har.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Livsstilsförändring som lyckas susanne dalsätt
269.- Motivation till förändring med Susanne Dalsätt
Man behöver ingen hjälp för att ana att man inte mår så bra som man skulle vilja. Det inser man själv. Problemet är att bestämma vad man skall göra åt det – och att fullfölja! Det vanligaste är att man lägger upp ett alltför ambitiöst program som mer blir som en bestraffning. Chansen att det fullföljs är liten. Susanne Dalsätt talar om hur man kan tänka för att lyckas.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

kunskap om klimakteriet anette lycke
268.- Vad vi vill veta med Anette Lycke
Det brister i kunskap om klimakteriet både hos oss kvinnor och i vården visar barnmorskan Anette Lyckes undersökning. Man känner sig oförberedd och har otillräcklig kunskap. Många symptom kände man inte till. När de fick sina första vallningar trodde flera att de var sjuka. Vart skulle man söka sig i vården? Ofta blir det en serie vårdbesök där man träffar på bristande kunskap och intresse och riskerar bli rundskickad.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

preststion och stress caroline norbelius

267.- Prestation och stress med Caroline Norbelie
Stresscoachen och Prestationspoddens Caroline Norbelie om prestation och stress. När den positiva känslan av att ha mycket omkring oss blir till en negativ spiral med prestationsångest, självkritik, stress och sömnbrist som kan tippa över till utmattning, är det dags att göra en förändring. Varningstecknen kan vara mycket lika klimakterieproblem. Vad är vad och vad kan du göra?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bromsa åldrandet katarina ehrenborg
266.- Bromsa ditt åldrande med Katarina Ehrenborg
Mycket påverkar varför vi känner oss och ser äldre ut. Stirrar vi bara på klimakteriet och könshormoner missar vi andra faktorer. Christina Sundequist talar med fysioterapeuten Katarina Steding Ehrenborg om hur kropp och psyke, utseende, åldersrelaterade krämpor berör oss och hur vi kan tänka och agera.  Men i slutändan handlar det om inställning, tacksamhet och lycka!
Läs mer , hitta länkar och lyssna på avsnittet

Pressens bild av klimakteriet jennie sandberg

265.- Medias ansvar och roll med Jennie Sandberg
Jennie Sandberg är chefredaktör för Sveriges största hälsomagasin Må Bra. I en undersökningar bland kvinnliga läsarna syns Åldersparadoxen: Ju äldre man blir, ju mer nöjd blir man med livet. Men klimakteriet sticker ut. Här finns också en stor kunskapslucka. Jennie talar om hur pressen och Må Bra sett på och skrivit om klimakteriet sedan 90-talet. Hur man ser på det idag? Vad undrar deras läsare undrar över, frågar och googlar efter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

perimenopaus eller förklimakteriet
264.- Förklimakteriet med Naomi Flamholc
Perimenopaus eller förklimakterie, klimakteriet, menopaus, vad är skillnaderna? Läkare gillar inte uttrycket ”förklimakteriet”. Det indikerar att det är något innan klimakteriet och det är det inte. Det är innan menopaus, dvs innan menstruationen försvinner, men man är absolut i klimakteriet. Dr Naomi Flamholc reder ut begreppen, hur du påverkas och hur du kan lindra symptomen och få ett bättre liv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ny energi susanne dalsätt
263.- Ny energi med Susanne Dalsätt
Avsnittet för dig som vet med dig själv att du borde ändra delar av hur du lever ditt liv men inte kommer igång eller lyckas hålla ut. Susanne Dalsätt, inspirerande, entusiastisk och jordnära, har själv gått från överviktig soffpotatis med stora hälsoutmaningar till kostrådgivare, hälsoinspiratör och ironmantävlande.  Hur vill du må om 12 månader? Hur kommer du dit?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

stötas och stötta i klimakteriet louise rudberg
262.- Omtanke med Louise Rudberg
Det är lätt att känna sig mindre stabil och ömtålig i klimakteriet. När östrogenet blir svängigt ändras personligheten  ofta. Hur kan du stötta  någon som inte mår bra och hur  kan du själv bli hjälpt? Louise Rudberg  om hur du ser att någon behöver stöttning och hur man kan tänka och agera. Hur kan du göra om du behöver avlastning på arbetsplatsen och hur man kan tala med familjen när du inte längre räcker till.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lust och längtan hanna möllås
261.- Omtag: Längtan och lust med Hanna Möllås
Känner du att din lust och längtan inte är lika stor som tidigare? Klimakteriet kan bli en positiv  en vändpunkt i ditt sexliv. Hanna Möllås talar om lustdödare och lusthöjare och hur stress och prestation skapar onda spiraler. Varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Och att det börjar med att du tycker om dig själv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

decemberpepp christina sundequist
260.- CT: Decemberpepp med Christina Sundequist
Varför blir julen ofta inte så bra som man hade planerat? Hur du kan tänka när det gäller familj, släkt, vänner och dig själv. Christina Sundequist ger bra råd och tips kring mat, sömn, ledighet, sociala sammanhang och hur man kan prioritera sig själv. Och, vet du varför du kan må bra av ett äppelcidervinäger-shot?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vulva och vagina ina schuppe koistinen

259.- Det kvinnliga könet med Ina Schuppe Koistinen
Vulva och vagina. Tillsammans utgör de en makalös konstruktion som klarar av att föda barn, ha samlag och vara instängt i tighta kläder. Men samtidigt som underlivet är väldigt tåligt så är det sårbart. Docent Ina Schuppe Koistinen om hur du skall sköta om dig och när du skall söka hjälp. Huvudbudskapet är: Du skall inte behöva ha ont och lida!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

benskörhet i klimakteriet anna spångeus

258.- Livsviktigt om skelettet med Anna Spångeus
När östrogenhalten i klimakteriet minskar ökar benskörheten. Men den smyger sig också på oss över åren. Varannan kvinna över 50 kommer att få en benskörhetsfraktur. Dvs en fraktur efter ett våld vi inte förväntar oss skall leda till en sådan. Bara 1 av 3 som borde få behandling efter en lågenergifraktur får det. Det blir mycket upp till en själv. Stå på dig och tag reda på mer om ditt skelett!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

samtal östrogen i klimakteriet louise broström
257.- Gynekologen som lyssnar med Louise Broström
Gynekolog Louise Broström uppmanar sina patienter att våga se klimakteriet som en ny dimension i livet, en kraft och en förändring. När man kommer ut på andra sidan är man i en annan fas av livet. Man har erfarenhet och en mognad som gör att man vågar vara sig själva och vågar ta plats. Samtidigt är det en process då man känner sig sårbar, skör och självförtroendet vacklar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet är en övergång ulrika hammar
256.-  Besvärad eller befriad med Ulrika Hammar (Publiceras 16/11)
Klimakteriet är en lika viktig övergång som puberteten. Man är en annan person före än efter. Kanske svårare då du inte vet hur det kommer att se ut på andra sidan. Här kan något spännande vänta! Journalisten Ulrika Hammar talar om detta, om klimakterievården i Sverige, om sexualitet och om klimakteriets historia. För att överleva behandlingar på 1800-talet fick man vara stark! Allt var inte bättre förr.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kravlös träning betty wassenius
255.- CT: Kravlös träning med Betty Wassenius
Tränar du för att hålla vikten och kunna äta något du kanske inte borde, eller får du dåligt samvete om du missar ett gympass, eller måste du absolut träna till varje pris? PT:n och tandläkaren Betty Wassenius om hur vi kan skapa lust istället för krav. Träna för att du vill träna, inte för att du måste. Och, vet du vad tant-parkour är?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

huden i klimakeriet maria brolin
254.- Huden i klimakteriet med Maria Brolin
Men vad är det som händer med huden i och kring klimakteriet? Vilken påverkan har östrogen och vad går att göra något åt? Hudläkare Maria Brolin med mångårig erfarenhet av hudvård, problemhud och olika former av hudcancer om hur vi kan hjälpa vår hud, vad vi skall vara observanta på och vad vi får leva med – eller göra något åt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjärtat katarina ehrenorg
253.- Hjärtat med Katarina Ehrenborg
Östrogen ger ett visst skydd och minskar risken för hjärtkärlsjukdomar och hjärtinfarkt. Men när vi passerar menopausen och östrogennivån sjunker förlorar vi denna fördel. Katarina Steding Ehrenborg, hjärtforskare och fysioterapeut talar om detta och om hur vårt hjärta fungerar. Om högt blodtryck, hjärtflimmer, blodpropp, max- och vilopuls, kolesterol och mättade och omättade fetter. Klart och pedagogiskt och utan pekpinnar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

efter klimakteriet louise rudberg
252.- Att bli äldre med Louise Rudberg

Klimakteriet kan upplevas som en tydlig markör för att man börjar bli gammal, både till det yttre och inre. Vad händer när hormonerna stillat sig?  För en del upphör problemen – för att sedan komma tillbaka efter 5 – 10 år och man passerar menopaus med råge! Hormonterapeuten Louise Rudberg delar med sig av egna och klienters erfarenheter kring vad som gör skillnad för en bättre och friskare tid efter övergångsåldern.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

självkänsla camilla hasselvret
251.- CT: Självkänsla med Camilla Hasselvret
Självkänslan är inuti oss. Vad vi tycker om oss själva innerst inne. Självförtroendet är kopplat till omgivningen och situationen. Hypnosterapeuten och coachen Camilla Hasselvret talar om självkänsla, självförtroende, självbild och självrespekt. I åren kring klimakteriet kan det vara svårt att leva upp till förväntningar och lätt att börja tvivla på sin förmåga både privat och professionellt. Hur kan man handskas med detta?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hur farligt är socker ewa meurk

250.- Socker och sötsug med Ewa Meurk
Trots råd och information om att undvika socker och hur skadligt det är, är det få som har kunskap om socker och hur vi påverkas. För socker är en av de är de största bovarna för vår hälsa. Hälsoingenjören Ewa Meurk beskriver sockrets påverkan på oss och avlivar myter.  Att produkter som Cola Light eller Zero är att föredra är en myt. Tvärtom! ”Ingen skall bli sjuk pga okunskap” är Ewas mantra. Och, hur handskas med sötsuget som kan bli nog så starkt i klimakteriet?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

känslofällor siri helle
249.- Känslofällor med Siri Helle
Psykolog Siri Helle om hur man kan hantera sina känslor konstruktivt, se möjligheter i dem och vilka verktyg det finns för att handskas med känslofällor som oro, nedstämdhet och stress. Att med viljestyrka påverka negativa känslor och tankar är svårt för att inte säga omöjligt. Däremot kan vi påverka vårt beteende som i sin tur kan påverka våra tankar och känslor. Och, dina känslor vill dig väl. Tyvär är de inte alltid så välinformerade.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

primaärvården och klimakteriet Naomi flamholc
248.- Klimakteriesymptom och behandling med Dr Naomi Flamholc
Dr Naomi Flamholc har under många år arbetat med och hjälpt kvinnor med klimakterieproblem. Är patienten verkligen i klimakteriet? Det finns sjukdomar med samma symptom som klimakteriet. Hur bestämmer man tillsammans behandlingen och hur finjusterar man? Naomi beskriver begrepp, olika behandlingsmöjligheter och scenarion och faktiska fall.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnsvårigheter liisa carpevi

247.- Coachen Tipsar: Sömn med Lisa Carpevi
Sömn är en förutsättning för livet men ändå något vi inte förstår fullt ut. Sömn kan vara frustrerande då man inte kan sova bara för att man vill eller bestämmer sig för det. I åren kring klimakteriet är det  vanligt att man får sömnsvårigheter. Till råga på eländet försvåras ofta klimakteriebesvär av just sömnproblem! Sömnkonsult Lisa Carpevi talar i detta Coachen Tipsar-avsnitt om hur du bör tänka och vad du kan göra.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bindeväv och rörlighet linus johansson
246.- Bindväv & rörlighet med Linus Johansson
Bindväven är som saltet i havet. Den finns överallt men är svår att ta på. Man kan säga att den finns för att göra alla andra celler framgångsrika i sina jobb. Därför är ditt välmående beroende av hur bindväven mår. Och det enda som gör att bindväven fungerar är rörelse. För fysioterapeuten Linus Johansson är hans verktyg för att få patienterna att må bättre rörelse. Och porten in till rörelse är bindväv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

manligt klimakterium göran adlen
245.- Var är mannen med Göran Adlén
Framåt 45-50 år börjar både kvinnor och män att förändras både fysiskt och psykiskt.  Litet generaliserat är det oftare kvinnor som tar tag i det. Vad är det som händer, varför och vad kan jag göra åt det?  Männen vilar oftare på gamla lagrar – som inte längre finns! Göran Adlén talar om hur han vaknade upp, hur han ändrade sitt liv och om varför frekvensen av medelålders män på våra gym är lägre än frekvensen av övervikt och för stora magar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

självstark camilla hasselvret

244.- Självstark med Camilla Hasselvret
Starka upplevelser skapar ofta en önskan att hjälpa andra och dela med sig. Ett utmanande klimakterium ligger till grunden för Camilla Hasselvrets idéer och tankar kring hur man kan bli starkare i sig själv och tro att man klarar av utmaningar. Att återfå ett självförtroende som ofta bryts ner under klimakteriet. Camilla berättar om sina egna erfarenheter och om hur det ledde till ett 8-veckors program där hypnos är en del i att få tillbaka förlorat självförtroendet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

matbalans christina sundequist

243.- Matbalans med Christina Sundequist
Matbalans handlar om så mycket mer än vad, när och hur vi äter. Balans är helt enkelt att man mår bra och att ens kropp fungerar som vi önskar. Att den får de byggstenar den behöver. Christina Sundequist som är PT och funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach menar att med kunskap om hur din kropp fungerar kan du lättare möta de förändringar som sker och ditt optimala kostupplägg får du genom att hitta dina individuella pusselbitar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ledvärk i klimakteriet

242.- Ner och upp med Helen Högsten
Det är tack och lov inte många som haft så många utmaningar i sin övergångsålder som Helen Högsten. Allt började med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen vilket länge fungerade bra. Efter en blodpropp slutade hon med östrogen och började istället med akupunktur. Mycket snart började hon få smärtor i hela kroppen och under fötterna. Att bara stå upp var en plåga! Helene berättar hur hon till slut fann vad som var hennes räddning.
Läs mer och lyssna på avsnittet

utmattningsdepression och klimakterieproblem blossom
241.- När stormen lagt sig med Blossom Tainton
Det går att komma tillbaka efter en utmattningsdepression och en massa klimakteriebesvär! Blossom Tainton inspirerar med sin personliga berättelse  om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen gett vika. Livscoachen Blossom med helhetshälsa i fokus, delar sina erfarenheter och tankar. Ett sprudlande avsnitt där hon talar om sina nya projekt, mat, periodisk fasta, socker, processad kolhydrater och mycket mer. Blossom is back!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Svåraste klimakterieproblemen betty wassenius

240.- Livet med Betty Wassenius
Svettningar och vallningar kan upplevas som problematiska, men det svåraste klimakterieproblemen är oftast de ”kognitiva”: att vara låg på energi, ofokuserad, att tappa livsglädjen och minnet. Att vara helt dränerad när arbetsdagen är slut och sedan ha svårt att återhämta sig. För tandläkaren och PT:n Betty Wassenius har träningen alltid varit en lösning. Men så är det inte idag. Betty samtalar med Åsa Melin.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tala med varandra om klimakteriet annelie ahlby
239.- Min berättelse med Anneli Ahlby
Som för många – de flesta? – smög sig klimakteriet på Anneli Ahlby. Som hennes första mens. Anneli delar generöst med sig av utmaningar och om hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig. Hur hon fick sämre självkänsla. Upplevde förvirring och glömska. Hon beerättar om svårigheter att få hjälp från vården men om hur hon till slut kommit rätt. Hur hennes livskvalitet iag är hög. En mycket personlig och öppen berättelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterium med bröstcancer sofia lann
238.- Klimakterium med bröstcancer med Sofia Lann
Sofia Lann hamnade i ett påtvingat klimakterium när hennes östrogenproduktion stängdes av för att bota hennes bröstcancer. 80 % av de som får bröstcancer drabbas av en hormonpositiv cancer då man måste stänga av östrogenproduktionen under 5 – 10 år. Detta sker ögonblickligen och inte successivt som för de som går in i klimakteriet på en naturlig väg. Att få diagnos på en livshotande sjukdom, att gå igenom en svår operation och därefter börja en hormonbehandling är minst sagt traumatiserande.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Agneta sjödin i klimakteriepodden
237.- Sköt om dig med Agneta Sjödin

Agneta Sjödin blev förvånad, som många av oss andra blir, när hon förstod att hon var i klimakteriet. Med PMS-problematik kan det först vara svårt att veta vad som var vad. Något motvilligt ställde hon upp på att tala om sitt klimakterium i Klimakteriepodden i slutet av 2019. Hon tyckte hon talat klart, gått vidare, fått styr på det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Åsa Melin
236.- CT: Skön Sommar med Åsa Melin
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema. Åsa Melin tar sig friheten att agera coach inför sommaren och delar med sig av några tips och råd hon själv ska försöka förhålla sig till. Och som gästerna i Klimakteriepodden har tagit upp.
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

Hållbar Annika Sundin
235.-Hållbar med Annika Sundin
Hur kan man koppla ihop kvinnans förmåga att alltid ta ansvar med oro för klimatet och klimakteriet? ”Greenfluencern” och inspiratören Annika Sundin med en personlig klimakterieberättelse om hur hon hanterat sina förklimakteriesymptom och hur hon tänker på hållbarhet. Både ur ett personligt och ett globalt perspektiv. Från att haft massor med energi och drivit de saker hon tycker är viktiga, kom hon att känna sig som en våt filt och orkade inte längre driva sina hjärteåsikter.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ätbeteende
234.- Kost & ätbeteende med Christina Sundequist
Ditt ätbeteende spelar roll. Öka medvetandet kring vad, varför, när och hur du äter. Energi- och kaloribalans är inte bara energi in och energi ut. Det känns självklart att tre tallrikar med olika innehåll: Granola, köttfärs och geléhallon påverkar dig olika. Men det gör också hur du äter och när du äter.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbehandliing mot klimakteriebesvär natalia cruz
233.- Hormonbehandling med Natalia Cruz
Rädslan för hormonbehandling efter den sk  WHI-studien 2002 har bitit sig fast. Mycket pga hur den presenterades i media. Men faktum är att risken för att få livmodercancer och hjärt- och kärlsjukdomar minskar med en hormonbehandling. Och livskvaliteten ökar. Natalia Cruz, en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna gynekologer inom menopausal hormonbehandling, talar om – det mesta – som du bör veta om hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

Histaminintolerans karl hulten

232.- Histamin och känslighet med Karl Hultén
Histamin är en livsnödvändig substans som stöder immunförsvar och matsmältning. Vår kropp behöver alltså histamin men problemet uppstår när vi får en för hög halt som kroppen inte klarar av. Histamin behövs alltså för att försvara oss mot angrepp. Men om för mycket friställs kan det leda till en allergisk reaktion vilket kan sägas vara en omotiverad reaktion på något som inte är farligt för kroppen. Karl Hultén om histaminintolerans, symptom, hur ställa diagnos och vad göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

viktproblem i klimakteriet christina Sundequist
231.- Vikt med Christina Sundequist
Avsnitten ”Coachen tipsar” är kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
I detta avsnitt talar Christina Sundequist, coach och TP, om varför vi lättare går upp i vikt i klimakteriet. Ändringar i vanor, ämnesomsättning, muskelmassa, stress, sömn och hormoner påverkar vår vikt. Vad kan man göra åt det?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Syntetiskt eller bioidentiskt progesteron angelica linden hirschberg
230.- Bidra till forskning med Angelica Lindén Hirschberg
Vad behövs för att det eftertraktade bioidentiska progesteronet ska anses lika säkert som det syntetiska? Professor Angelica Lindén Hirschberg om en ny studie som undersöker om olika gulkroppshormoner eventuellt ökar risken för bröstcancer  och livmodercancer. Men också effekter på sexualitet och humör.  Här får du chansen att bidra till forskningen, delta i en ettårig studie och på kuppen få hormonbehandling mot dina klimakteriebesvär. Och noggrann hälso- och cancer screening!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

kvinnors ekonomi leni ekendahl
229.- Det är aldrig för sent med Leni Ekendahl
Visste du att merparten av alla kvinnor oroar sig för sin ekonomi vilket lätt kan bli en stressfaktor. Och stress spär på dina klimakteriesymptom. Så det är dags att ta kontroll och få ordning på de där papperna i pärmen och kika närmare på vad som händer om du går ner i tid, ska uppfylla drömmar eller sluta jobba. Hur kommer din pension se ut? Räcker den till det liv du vill ha? Och oförutsedda saker händer. Vare sig det är olyckor eller skilsmässor…
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ADHD klimakteriet lotta borg skoglund
228.- Har du rätt diagnos? med Lotta Borg Skoglund
Flickor/kvinnor är underrepresenterade som diagnostiserade med ADHD. Delvis beror det nog på att forskningen och ”mallen” är satt efter män. Men också då många ADHD symptom är mycket lika det kvinnor upplever när de börjar komma in i klimakteriet: sömnsvårigheter, humörsvängningar osv. Så, vad är klimakteriet och vad är ADHD? Vad blir konsekvenserna av ingen eller fel diagnos? Christina Sundequist intervjuar Lotta Borg Skoglund överläkare och specialist i allmänmedicin och psykiatri
Läs mer hitta länkar och lyssna på avsnittet

Läkemedelsverkets rapport om hormonbehandling
227.- Läkemedelsverkets riktlinjer med Viveca Odlind (Publiceras 27/4)
För kvinnor under och nära menopausåldern kan hormonbehandling mot klimakteriebesvär förbättra livssituationen. Detta är en av slutsatserna i Läkemedelsverkets nya riktlinjer. Man ser inga ökade risker för hjärta/kärl-problem eller livmodercancer. Gynekolog Viveca Odlind, senior expert på Läkemedelsverket, har arbetat med uppdaterade riktlinjer för behandling i klimakteriet intervjuas av Åsa Melin. I rapporten diskuteras också hur syntetiskt gestagen och kroppseget progesteron påverkar cancerrisken. Progesteron som används i många länder för att minska risken för cancer, väntas bli godkänt i Sverige inom ett år.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Svajande hormoner och signalsubstanser cecilia tibell
226.- Hormoner och signalsubstanser del 2 med Cecilia Tibell
Endokrinolog Cecilia Tibell talar om hur svajande hormoner är orsaken till att många mår dåligt. Och att detta förstärks i klimakteriet. Sömproblem, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, viktproblem, mindre sexlust. Hur känner vi igen symptomen och vad vi kan göra för att må bättre? Hormonerna spelar stor roll men vi är ofta duktiga på att förstärka genom vårt sätt att leva.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tidigare avsnitt  1    4  5  6  7  8  9  10    Pil