Perimenopaus eller förklimakteriet?

perimenopaus eller förklimakteriet naomi flamholc

264.- Förklimakteriet med Dr Naomi Flamholc

Perimenopaus eller förklimakteriet, klimakteriet, menopaus, vad är skillnaderna? Läkare gillar inte uttrycket ”förklimakteriet”. Det indikerar att det är något innan klimakteriet och det är det inte. Det är innan menopaus, dvs innan menstruationen försvinner, men man är absolut i klimakteriet.
I detta avsnitt reder Dr Naomi Flamholc ut begreppen och hur du påverkas!

Perimenopaus eller klimakteriet är en period på 7 – 10 år med en period innan menstruationen försvinner (menopaus) och en period efter. Den börjar oftast någon gång 40 +. Det är då hormonerna börjar svaja och symptomen börjar komma.

Ca 75 % av alla kvinnor får symptom som påverkar livskvaliteten. Av dessa är det ca 1/3 som får allvarliga problem och borde få behandling.

Det finns många frågor vi ställs inför i början av den hormonella förändringen. Det kan kännas oroande eftersom man inte vet vad det beror på och ofta upplever man att något är fel men man vet inte varför och vad man kan göra åt det.

I det här avsnittet får du svar på en rad frågor som handlar om tiden innan mensen upphör, perimenopaus (eller alltså det man ofta kallar förklimakteriet om man inte är läkare…). Många kvinnor går igenom dessa år med känslan av att inte känna igen sig och med både fysiska och psykiska symptom och problem.

Med Naomi Flamholc går vi igenom livsstilsåtgärder, hormonbehandling och hur olika insatser och preparat påverkar dina symptom. Vi talar också om hur man ska tänka kring preventivmedel, ökad pms, bröstcancer, vad man kan göra själv och vad man behöver stöd kring från vården. Naomi talar förklarar skillnaderna och hur hon ser på bioidentiskt progesteron och gestagen.

Men även om man har symptom som liknar klimakteriesymptom kan det vara annat som orsakar problemen. I denna ålder 40+ Händer det mycket. Det finns symptom som exempelvis sköldkörtelproblem,  diabetes, vitaminbrister som kan påminna om klimakteriebesvär. Det är viktigt att gå till botten med varför du mår dåligt.

Men det övergripande målet är: Acceptera inte att må dåligt!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Andra avsnitt som kan vara intressanta att lyssna på 105 Migrän och hormonintolerans med Torbjörn Bäckström och 124 Effekter i hjärnan med Marie Bixosom handlar om att vara känslig för sina hormoner. Dr Naomi Flamholc från womni.se hör du även i avsnitt 212 Allmänläkaren som vill och kan och i avsnitt 248 Klimakteriesymptom och behandling