248.- Klimakteriesymptom och behandling med Dr Naomi Flamholc
Läkaren Naomi Flamholc, specialiserad på klimakteriebesvär och klimakteriebehandling, har under många år arbetat inom den offentliga närvården. Hon är idag medgrundare och arbetar i nätbaserade vårdbolaget Womni som hjälper kvinnor med klimakterieproblematik. Hon beskriver hur hon och hennes kolleger, läkare och barnmorskor, arbetar.
I avsnittet beskriver Naomi olika begrepp Det är lätt att känna sig förvirrad kring ord och termer som bioidentiska hormoner, gestagen, testosteron, östrogendominans, hormonsvikt. Termen ”bioidentska gulkroppshormoner” kan låta mer sunt och naturligt än ”syntetiskt gestagen”. Men när är den ena bäst och när är den andra att föredra, för så är det.
När en kvinna söker upp henne för att få hjälp mot sina problem och besvär är det först av allt viktigt att veta om kvinnan verkligen är i klimakteriet. Klimakteriet är en lång period då hormonerna börjar förändras och det händer mycket under den resan. Man måste förstå vad som är grunden till problemen och symptomen. Man kan ha sjukdomar som har samma symptom som klimakteriet och man kan vara i klimakteriet och dessutom ha sådana sjukdomar.
Man måste alltså reda ut vad som är vad. Så många frågor och tankar kring när, hur och varför man eventuellt ska kunna vara hjälpt med en behandling och vad ska den då bestå av och vilka alternativ finns att tillgå? Vad passar vem och framför allt vad går att få bukt med? Det kan vara knepigt att hitta en lösning som fungerar bra och som man som kvinna mår bra av.
Idag är det en utmaning att hitta en läkare att diskutera sina problem med och frågorna är många. För Naomi är det viktigt att ha en ordentlig diskussion med de kvinnor som kommer till henne. Ofta är de mycket pålästa och har kanske önskemål om en specifik behandling. Hon beskriver hur hon resonerar och hur hon tillsammans med sina patienter bestämmer vad som orsakat deras problem och vilken hjälp som är lämplig att prova i just deras fall. Här finns en risk med sociala medier där man i grupper ger varandra råd. Det blir ofta fel för det finns alltid en individuell historia bakom ens egna problem som man måste ha klart för sig för att sätta in rätt behandling. Vi är alla unika.
Det är inte heller lätt att ens veta vad man lider av; är det livsstilsrelaterade problem, viktuppgång, torra slemhinnor, smärta i underlivet, myom, kraftiga eller upprepade småblödningar, psykiska besvär, oro, pms, sköldkörtelproblematik eller tidig menopaus? Att få diskutera sina problem med en läkare eller en barnmorska är värdefullt.
I avsnittet beskrivs ett stort antal scenarion vad de kan bero på och hur Naomi resonerar och hur en behandling kan se ut och hur den kan utvecklas.
Sist beskriver Naomi fyra av sina patienter deras klimakteriebesvär och vilken behandling hon förespråkat. Det är en 56-årig kvinna som hade sin sista mens för tre år sedan men nu lider av vallningar, svettningar och kognitiva problem. Det är en 48:åring som har dokumenterade problem med sin sköldkörtel. Det är en 42:årig kvinna som är utmattad och har tappat det mest av sin energi och en 51:åring som är frisk men har problem med sitt humör och sitt känsloliv som hoppar upp och ner.
Länkar
Läs mer om vad Womni arbetar med och kan erbjuda
Läs mer om de nationella riktlinjer som finns för behandling av klimakteriebesvär
Lyssna på Dr Naomi Flamholc i avsnitt 212