Extra kilo minskar risk för benskörhet !

Extra kilo minskar risk för benskörhet louise moberg

309.- Hull för starkt skelett med Louise Moberg

Något extra kilo minskar risk för benskörhet!

I Malmö följdes 18 000 kvinnor mellan 40 och 44 år under 14 år. Man undersökte om de kvinnor som fick eller inte fick benbrott vägde mindre när de gick in i klimakteriet än när de var 20 år, och om de kommit in i klimakteriet tidigt dvs mellan 40 och 44.

Det visade sig att de som inte drabbades av benbrott hade något kilo mer i snittvikt än de som gjorde det. Ett par extra kilon kan alltså vara bra för skelettet. Dels  bildas östrogen i fettvävnaden och dels mår ens ben bra av litet träning och belastning som de extra kilona ger. De blir starkare.

Louise Moberg, forskare och läkare i gynekologi och obstetrik vid Lunds Universitet, samtalar med Åsa Melin om sin forskning baserad på Malmöstudien om benskörhet och klimakteriet.

Ca 10 % av vårt skelett byts varje år ut genom nedbrytning och en uppbyggnad. Bryts mer ner än det byggs upp får man en obalans och benskörhet. Östrogen har en viktig roll i uppbyggnaden. Minskar östrogenhalten, som den gör i klimakteriet, påverkas alltså uppbyggnaden och leder till benskörhet.

I studien såg man också att för kvinnor som tidigt kom in i klimakteriet runt 40-44 fanns en ökad risk för benbrott till skillnad mot de som kom in senare eller normalt. Östrogen spelar en roll. Därför bör kvinnor som kommer tidigt in i klimakteriet ta hormoner åtminstone tills de kommer in i normal menopausålder runt 51-  52.

Intressant är att man idag kan se en ökning av benbrott bland kvinnor som kom in i klimakteriet efter 2002 när hormonbehandlingen nästan upphörde. Många hade behövt en hormonbehandling de inte fick.

Louise talar också om indikationer på att man börjar få eller har utvecklat benskörhet. Om hur man kan leva för att undvika eller åtminstone minska risken och vilka behandlingar som finns.

För benskörhet är något att ta på allvar. Förutom smärtan och obehaget av att bryta något finns risker att få stora frakturer när man är äldre. Ett höftledsbrott leder statistiskt inte sällan till att man dör inom något år.

Så känns det inte skönt att – kanske – ett extra kilo minskar risk för benskörhet?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Avsnittet gäst är Louise Moberg som är forskare vid Lunds Universitet och arbetar som gynekolog och forskningsläkare. Läs sammanfattning om forskningen Louise Moberg talar om i avsnittet

I studien skrivs slutsatsen som;”Denna studie visar att tidig menopaus mellan 40 till 45 år och självrapporterad viktnedgång sedan 20-årsåldern är relevanta faktorer som är förknippade med ökad risk för benbrott hos kvinnor i medelåldern.” Studien heter  Early menopause and weight loss are significant factors associated with risk of future fracture in middle-aged women

För mer kunskap relevant för avsnittet lyssna på avsnitt 292 Ämnesomsättning med Fredrik Nyström, avsnitt 303 D-vitaminets betydelse med Jannike Fernström och avsnitt 258 Livsviktigt om skelettet med Anna Spångeus.