D-vitamin

d-vitamin jannike fernström
303.- D-vitaminets betydelse med Jannike Fernström

Är dina klimakterieproblem kanske också delvis en brist på D-vitamin? En del av de problem man upplever som klimakteriebesvär kan också bero på D-vitaminbrist. Och/eller bli förstärkta av en sådan brist.

D-vitamin spelar en viktig roll för kroppens funktioner och processer. För vår energiförsörjning. För hur vi mår mentalt. För vårt immunförsvar. För hjärt- kärlhälsa. För celltillväxt, ledvärk och ämnesomsättning.

Solen är en viktig källa men som bekant har vi i Norden mer mörker än sol under många månader av året. Även om vi lagrar D-vitamin efter en solig sommar är våra reserver tyvärr slut redan i september/oktober. Vad kan vi göra då?

Allmänläkaren och funktionsmedicinaren Jannike Fernström har under många år arbetat med vad vi kan göra själva för att förbättra vårt mående. Hon talar med Christina Sundeqvist om hur D-vitamin och brist på D-vitamin påverkar oss. Hur ser vi till att kroppen får den D-vitamin den behöver också när solen lyser med sin frånvaro? För den är alltför viktig för oss att för att vi skall lida brist på den.

Hur märker man om man har en brist? Symptomen kan sammanfalla med klimakteriesymptom. Trötthet. Nedsatt energi. Ont i leder och ont i kroppen. Det kan vara östrogenbrist men kolla ändå upp. Kanske är det – också – D-vitaminbrist.

Ett resultat av brist som man tyvärr kan märka när det är försent är benskörhet. D-vitamin behövs för att kroppen skall ta upp kalcium. Här är D-vitamin extra viktigt då det stödjer skelettets och kroppens förmåga att reglera kalcium och hjälpa oss till ett hårt skelett. När vi kommer in i klimakteriet och östrogenhalten sjunker är en ökad benskörhet ett potentiellt problem. Viktigt att vi är medvetna om detta för att motverka ökad risk för benskörhet och frakturer också efter menopaus.

Jannike talar också om riskgrupper. Äldre kvinnor som är mycket inomhus. Om du är mörkhyad har kroppen svårare att ta upp D-vitamin. Om du oftast bär täckande kläder. Och om du har tarmproblem som gör att du har svårt att ta upp näringsämnen och fett.

Finns det några risker med att man får i sig för mycket D-vitamin? Nja, kanske inte normalt men se till att du har koll på dina nivåer. Hur talar Jannike om.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Jannike talar om en ny väldigt intressant undersökning som visar på att D-vitamin bla stärker slemhinnan i vagina och urinvägar hos kvinnor efter klimakteriet  och minskar torrhet. En sammanfattning på svenska eller ”orginalet” på engelska. En sammanfattning

Magnesium och D-vitamin i en spansk studie

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32751522/

Dr Jannike Fernström arbetar på FunMed i Göteborg

Andra avsnitt som handlar om skelettet är avsnitt 104 Benskörhet med Malin Nilsson och Jonas Forsberg och avsnitt 258 Livsviktigt om skelettet med Anna Spångeus