I klimakteriet ökar risken för benskörhet

i klimakteriet ökar risken för benskörhet benskörhet malin nilsson jonas forsberg

104.- Benskörhet med Malin Nilsson & Jonas Forsberg

I klimakteriet ökar risken för benskörhet. Skelettet är stommen i vår varelse och när vi kommer i klimakteriet och östrogennivåerna sjunker så eskalerar nedbrytningen. Visste du att 50% av alla kvinnor bryter något i livet och de flesta efter menopaus? Det grundar sig på obalans mellan skelettbyggare och skelettätare.

Vad kan vi göra åt det med kost och vilken typ av träning och rörelse behöver vi? Hur belastar man skelettet på ett skonsamt sätt samtidigt som vi hindrar nedbrytningen effektivt? Och varför har vissa lätt för att bygga muskler? Ska man ta kalciumtillskott och finns det risker med det?

I avsnittet hör du Malin Nilsson och Jonas Forsberg som förklarar vad våra kroppar behöver för att motverka benskörhet. Ett riktigt och viktigt avsnitt som alla bör lyssna på!

Lyssna på avsnittet

Läs mer om OsteoStrong som Malin och Jonas talar om i avsnittet

Läs mer om benskörhet på Vårdguiden

Läs mer om kopplingen mellan benskörhet och D-vitaminbrist

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!