Avsnitt

Klimakteriet och kvinnlig hälsa

Klimakteriepodden har publicerat mer än 200 avsnitt. För att hitta de avsnitt som intresserar dig mest kan du antingen söka under Ämnen eller direkt i vårt poddbibliotek,

Avsnitt 1 till 50
Avsnitt 51 till 100
Avsnitt 101 till 150
Avsnitt 151 till 200

De nyaste avsnitten hittar du här nedan.

sömnsvårigheter liisa carpevi

247.- Coachen Tipsar: Sömn med Lisa Carpevi (Publiceras 14/9)
Sömn är en förutsättning för livet men ändå något vi inte förstår fullt ut. Sömn kan vara frustrerande då man inte kan sova bara för att man vill eller bestämmer sig för det. I åren kring klimakteriet är det  vanligt att man får sömnsvårigheter. Till råga på eländet försvåras ofta klimakteriebesvär av just sömnproblem! Sömnkonsult Lisa Carpevi talar i detta Coachen Tipsar-avsnitt om hur du bör tänka och vad du kan göra.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bindeväv och rörlighet linus johansson
246.- Bindväv & rörlighet med Linus Johansson
Bindväven är som saltet i havet. Den finns överallt men är svår att ta på. Man kan säga att den finns för att göra alla andra celler framgångsrika i sina jobb. Därför är ditt välmående beroende av hur bindväven mår. Och det enda som gör att bindväven fungerar är rörelse. För fysioterapeuten Linus Johansson är hans verktyg för att få patienterna att må bättre rörelse. Och porten in till rörelse är bindväv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

manligt klimakterium göran adlen
245.- Var är mannen med Göran Adlén
Framåt 45-50 år börjar både kvinnor och män att förändras både fysiskt och psykiskt.  Litet generaliserat är det oftare kvinnor som tar tag i det. Vad är det som händer, varför och vad kan jag göra åt det?  Männen vilar oftare på gamla lagrar – som inte längre finns! Göran Adlén talar om hur han vaknade upp, hur han ändrade sitt liv och om varför frekvensen av medelålders män på våra gym är lägre än frekvensen av övervikt och för stora magar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

självstark camilla hasselvret

244.- Självstark med Camilla Hasselvret
Starka upplevelser skapar ofta en önskan att hjälpa andra och dela med sig. Ett utmanande klimakterium ligger till grunden för Camilla Hasselvrets idéer och tankar kring hur man kan bli starkare i sig själv och tro att man klarar av utmaningar. Att återfå ett självförtroende som ofta bryts ner under klimakteriet. Camilla berättar om sina egna erfarenheter och om hur det ledde till ett 8-veckors program där hypnos är en del i att få tillbaka förlorat självförtroendet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

matbalans christina sundequist

243.- Matbalans med Christina Sundequist
Matbalans handlar om så mycket mer än vad, när och hur vi äter. Balans är helt enkelt att man mår bra och att ens kropp fungerar som vi önskar. Att den får de byggstenar den behöver. Christina Sundequist som är PT och funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach menar att med kunskap om hur din kropp fungerar kan du lättare möta de förändringar som sker och ditt optimala kostupplägg får du genom att hitta dina individuella pusselbitar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ledvärk i klimakteriet

242.- Ner och upp med Helen Högsten
Det är tack och lov inte många som haft så många utmaningar i sin övergångsålder som Helen Högsten. Allt började med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen vilket länge fungerade bra. Efter en blodpropp slutade hon med östrogen och började istället med akupunktur. Mycket snart började hon få smärtor i hela kroppen och under fötterna. Att bara stå upp var en plåga! Helene berättar hur hon till slut fann vad som var hennes räddning.
Läs mer och lyssna på avsnittet

utmattningsdepression och klimakterieproblem blossom
241.- När stormen lagt sig med Blossom Tainton
Det går att komma tillbaka efter en utmattningsdepression och en massa klimakteriebesvär! Blossom Tainton inspirerar med sin personliga berättelse  om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen gett vika. Livscoachen Blossom med helhetshälsa i fokus, delar sina erfarenheter och tankar. Ett sprudlande avsnitt där hon talar om sina nya projekt, mat, periodisk fasta, socker, processad kolhydrater och mycket mer. Blossom is back!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Svåraste klimakterieproblemen betty wassenius

240.- Livet med Betty Wassenius
Svettningar och vallningar kan upplevas som problematiska, men det svåraste klimakterieproblemen är oftast de ”kognitiva”: att vara låg på energi, ofokuserad, att tappa livsglädjen och minnet. Att vara helt dränerad när arbetsdagen är slut och sedan ha svårt att återhämta sig. För tandläkaren och PT:n Betty Wassenius har träningen alltid varit en lösning. Men så är det inte idag. Betty samtalar med Åsa Melin.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tala med varandra om klimakteriet annelie ahlby
239.- Min berättelse med Anneli Ahlby
Som för många – de flesta? – smög sig klimakteriet på Anneli Ahlby. Som hennes första mens. Anneli delar generöst med sig av utmaningar och om hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig. Hur hon fick sämre självkänsla. Upplevde förvirring och glömska. Hon beerättar om svårigheter att få hjälp från vården men om hur hon till slut kommit rätt. Hur hennes livskvalitet iag är hög. En mycket personlig och öppen berättelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterium med bröstcancer sofia lann
238.- Klimakterium med bröstcancer med Sofia Lann
Sofia Lann hamnade i ett påtvingat klimakterium när hennes östrogenproduktion stängdes av för att bota hennes bröstcancer. 80 % av de som får bröstcancer drabbas av en hormonpositiv cancer då man måste stänga av östrogenproduktionen under 5 – 10 år. Detta sker ögonblickligen och inte successivt som för de som går in i klimakteriet på en naturlig väg. Att få diagnos på en livshotande sjukdom, att gå igenom en svår operation och därefter börja en hormonbehandling är minst sagt traumatiserande. 
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Agneta sjödin i klimakteriepodden
237.- Sköt om dig med Agneta Sjödin

Agneta Sjödin blev förvånad, som många av oss andra blir, när hon förstod att hon var i klimakteriet. Med PMS-problematik kan det först vara svårt att veta vad som var vad. Något motvilligt ställde hon upp på att tala om sitt klimakterium i Klimakteriepodden i slutet av 2019. Hon tyckte hon talat klart, gått vidare, fått styr på det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Åsa Melin
236.- CT: Skön Sommar med Åsa Melin
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema. Åsa Melin tar sig friheten att agera coach inför sommaren och delar med sig av några tips och råd hon själv ska försöka förhålla sig till. Och som gästerna i Klimakteriepodden har tagit upp.
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

Hållbar Annika Sundin
235.-Hållbar med Annika Sundin
Hur kan man koppla ihop kvinnans förmåga att alltid ta ansvar med oro för klimatet och klimakteriet? ”Greenfluencern” och inspiratören Annika Sundin med en personlig klimakterieberättelse om hur hon hanterat sina förklimakteriesymptom och hur hon tänker på hållbarhet. Både ur ett personligt och ett globalt perspektiv. Från att haft massor med energi och drivit de saker hon tycker är viktiga, kom hon att känna sig som en våt filt och orkade inte längre driva sina hjärteåsikter.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ätbeteende
234.- Kost & ätbeteende med Christina Sundequist
Ditt ätbeteende spelar roll. Öka medvetandet kring vad, varför, när och hur du äter. Energi- och kaloribalans är inte bara energi in och energi ut. Det känns självklart att tre tallrikar med olika innehåll: Granola, köttfärs och geléhallon påverkar dig olika. Men det gör också hur du äter och när du äter.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbehandliing mot klimakteriebesvär natalia cruz
233.- Hormonbehandling med Natalia Cruz
Rädslan för hormonbehandling efter den sk  WHI-studien 2002 har bitit sig fast. Mycket pga hur den presenterades i media. Men faktum är att risken för att få livmodercancer och hjärt- och kärlsjukdomar minskar med en hormonbehandling. Och livskvaliteten ökar. Natalia Cruz, en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna gynekologer inom menopausal hormonbehandling, talar om – det mesta – som du bör veta om hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

Histaminintolerans karl hulten

232.- Histamin och känslighet med Karl Hultén
Histamin är en livsnödvändig substans som stöder immunförsvar och matsmältning. Vår kropp behöver alltså histamin men problemet uppstår när vi får en för hög halt som kroppen inte klarar av. Histamin behövs alltså för att försvara oss mot angrepp. Men om för mycket friställs kan det leda till en allergisk reaktion vilket kan sägas vara en omotiverad reaktion på något som inte är farligt för kroppen. Karl Hultén om histaminintolerans, symptom, hur ställa diagnos och vad göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

viktproblem i klimakteriet christina Sundequist
231.- Vikt med Christina Sundequist
Avsnitten ”Coachen tipsar” är kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
I detta avsnitt talar Christina Sundequist, coach och TP, om varför vi lättare går upp i vikt i klimakteriet. Ändringar i vanor, ämnesomsättning, muskelmassa, stress, sömn och hormoner påverkar vår vikt. Vad kan man göra åt det?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Syntetiskt eller bioidentiskt progesteron angelica linden hirschberg
230.- Bidra till forskning med Angelica Lindén Hirschberg
Vad behövs för att det eftertraktade bioidentiska progesteronet ska anses lika säkert som det syntetiska? Professor Angelica Lindén Hirschberg om en ny studie som undersöker om olika gulkroppshormoner eventuellt ökar risken för bröstcancer  och livmodercancer. Men också effekter på sexualitet och humör.  Här får du chansen att bidra till forskningen, delta i en ettårig studie och på kuppen få hormonbehandling mot dina klimakteriebesvär. Och noggrann hälso- och cancer screening!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

kvinnors ekonomi leni ekendahl
229.- Det är aldrig för sent med Leni Ekendahl
Visste du att merparten av alla kvinnor oroar sig för sin ekonomi vilket lätt kan bli en stressfaktor. Och stress spär på dina klimakteriesymptom. Så det är dags att ta kontroll och få ordning på de där papperna i pärmen och kika närmare på vad som händer om du går ner i tid, ska uppfylla drömmar eller sluta jobba. Hur kommer din pension se ut? Räcker den till det liv du vill ha? Och oförutsedda saker händer. Vare sig det är olyckor eller skilsmässor…
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ADHD klimakteriet lotta borg skoglund
228.- Har du rätt diagnos? med Lotta Borg Skoglund
Flickor/kvinnor är underrepresenterade som diagnostiserade med ADHD. Delvis beror det nog på att forskningen och ”mallen” är satt efter män. Men också då många ADHD symptom är mycket lika det kvinnor upplever när de börjar komma in i klimakteriet: sömnsvårigheter, humörsvängningar osv. Så, vad är klimakteriet och vad är ADHD? Vad blir konsekvenserna av ingen eller fel diagnos? Christina Sundequist intervjuar Lotta Borg Skoglund överläkare och specialist i allmänmedicin och psykiatri
Läs mer hitta länkar och lyssna på avsnittet


Läkemedelsverkets rapport om hormonbehandling
227.- Läkemedelsverkets riktlinjer med Viveca Odlind (Publiceras 27/4)
För kvinnor under och nära menopausåldern kan hormonbehandling mot klimakteriebesvär förbättra livssituationen. Detta är en av slutsatserna i Läkemedelsverkets nya riktlinjer. Man ser inga ökade risker för hjärta/kärl-problem eller livmodercancer. Gynekolog Viveca Odlind, senior expert på Läkemedelsverket, har arbetat med uppdaterade riktlinjer för behandling i klimakteriet intervjuas av Åsa Melin. I rapporten diskuteras också hur syntetiskt gestagen och kroppseget progesteron påverkar cancerrisken. Progesteron som används i många länder för att minska risken för cancer, väntas bli godkänt i Sverige inom ett år.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Svajande hormoner och signalsubstanser cecilia tibell
226.- Hormoner och signalsubstanser del 2 med Cecilia Tibell
Endokrinolog Cecilia Tibell talar om hur svajande hormoner är orsaken till att många mår dåligt. Och att detta förstärks i klimakteriet. Sömproblem, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, viktproblem, mindre sexlust. Hur känner vi igen symptomen och vad vi kan göra för att må bättre? Hormonerna spelar stor roll men vi är ofta duktiga på att förstärka genom vårt sätt att leva.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoner och signalsubstanser cecilia tibell
225.- Hormoner och signalsubstanser del 1 med Cecilia Tibell Publiceras 13/4)
Under många avsnitt har vi diskuterat hormoner och hur hormoner påverkar oss. Men det är inte ett lätt ämne!  I två avsnitt talar och förklarar här endokrinologen Cecilia Tibell hur hormonerna och signalsubstanser påverkar oss i de tre faserna innan klimakteriet, under klimakteriet och efter menopausen. Hur vi känner igen vad som händer och hur vi kan förbättra vårt mående.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

smärta och ledvärk monika björn

224.- Smärta & ledvärk med Monika Björn (Publiceras 6/4)
Smärta drabbar många. Både de som tränar och de som inte tränar. Ofta  helt oförklarligt. Utan att vi förändrat något i vårt sätt att vara, träna och röra oss kan smärtan plötsligt komma. Dessutom på de mest oväntade ställen. Monika Björn talar om hur du bör tänka och handskas med smärtor inklusive artros, ryggont och stelhet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

rena hjärnan anders lönedal
223.- Rena hjärnan med Anders Lönedal
Det lymfatiska systemet renar hjärnan från slaggprodukter under vår djupsömn . Det ”tvättar hjärnan på insidan”. Sover vi dåligt och inte kommer ner i djupsömnen, kan vi uppleva hjärndimma, trögtänkthet och ha svårt att minnas. Och det kan resultera i inflammatoriska processer som kan skapa degenerativa sjukdomar som Parkinson och Alzheimer. Anders Lönedal som arbetar med tillämpad psykofysiologi, hur kroppens system hänger ihop, om processen och vad vi bör göra.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

skam och rädsla leena källqvist
222.- Skam och rädsla med Leena Källqvist

Klimakteriet är en förändringsprocess som är svår att acceptera. Klimakteriekärring, gråhårig och stapplande. Jag är inte där. Jag är ung och stark. En förändringsprocess där vi är rädda att ”tappa det”. I en ny situation vi är rädda att inte klara av blir vi osäkra och rädda. Och rädsla leder ofta till skam. Men rädsla kan vändas mot nyfikenhet som skapar motivation att växa och förändra sig själv. Psykoterapeuten Leena Källqvist talar om hur personlig utveckling kan uppstå i kris och trauma.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoner styr hunger och fettma ewa meurk
221.- Hunger, sug och mättnad med Ewa Meurk

Känslan att kunna äta i princip hur mycket som helst av viss mat har vi upplevt, medan andra matval gör att mättnad infinner sig naturligt och man slutar äta och är nöjd. Vad är det som ligger bakom det här beteendet? Och varför vill man äta snabba kolhydrater om man har sovit dåligt eller om man känner sig stressad? Aptitregleringen styrs av flera hormonella processer och påverkar hunger, mättnad, fettinlagring och fettförbränning. Christina Sundequist intervjuar populära hälsoingenjören Ewa Meurk.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

återhämtning monika björn
220.- Återhämtning med Monika Björn
För att fungera måste vi få tid och möjlighet till återhämtning. Vi kan märka det på att vi inte känner oss utvilade när vi vaknar. Att vår ork börjar dippa under eftermiddagen och kvällen. Och/eller att vårt humör påverkas. Speciellt sömnen är viktig. I längden är dålig sömn enormt nedbrytande. Bara du kan avgöra vad som passar dig. Viktigt med introspektion och att lyssna innåt. Men klart är att återhämtning är en bristvara men ack så viktig! Och  brist på återhämtning förvärrar nästan alltid klimakteriebesvär.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

rätt diagnos av klimakteriebesvär sarah nejdet
219.- Missförstånd med gynekolog Sarah Nejdet
Gynekolog Sarah Nejdet hävdar bestämt att ingen skall acceptera att inte må bra. Symptomen på många klimakteriebesvär kan leda till fel diagnos. Exempelvis till kognitiva problem och depression. Det finns alltid en orsak om du inte blir bättre av en behandling. Och ett botemedel. Hittar du det inte själv så sök hjälp! Men alla kvinnor borde ha grundkunskap om hormoner och sin menstruationscykel.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Återhämtning och Yoga Nidra ulrica norberg
218.- Reflektion och djupavslappning med Ulrica Norberg (Publiceras 23/2)

Ulrica Norberg är en av Sveriges främsta yogalärare och även författare, journalist, andningscoach. Hon talar om vikten av återhämtning och om Yoga Nidra.  I den ofta stressfyllda vardag vi lever i idag, måste vi låta systemen i kroppen hinna ifatt. Vår kropp och vårt psyke måste få en aktiv återhämtning. Ulrica vill få oss att reflektera över våra grundläggande biologiska behov och hur vi kan lära oss att nyfiket lyssna inåt för att finna kraft och lösningar till våra utmaningar. Hon samtalar här med Maria Otterstad.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

FODMAP mot IBS Sofia Antonsson
217.- Känslig mage och IBS med Sofia Antonsson
En trasslig mage kan ge sig till känna på många sätt. IBS eller Irritable Bowel Syndrome är ett.  Det tros triggas av stress, hormonobalans (se förklimakterium) och livsmönster.  Mjölkmage, stressmage. ballongmage. Kärt barn har många namn. Dietisten Sofia Antonsson arbetar med metoden FODMAP mot IBS. En metod att hitta och eliminera de livsmedel som påverkar just din kropp och matsmältningssystem negativt. Hon intervjuas här av Christina Sundequist.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

träning mot klimakteriebesvär monika björn
216.- Träning med Monika Björn

I tre avsnitt ”Coachen tipsar” talar Monika Björn om vikten av träning mot klimakteriebesvär. I detta avsnitt tar hon upp träning. I nästa som publiceras i mars blir det ”Återhämtning” och i det avslutande avsnittet i april talar hon om träning, ”Smärta & ledvärk”.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Nina Campioni förklimakteriet vid 40
215.- Klimakteriet vid 40 med Nina Campioni
Nina Campioni, bloggare, poddare och influencer, hade vid 41 en känsla av att hon nått sin peak. Livet var på väg utför och kroppens förfall ett faktum. Hon kände sig låg och energilös. Hon kopplade inte ihop det med hormoner och definitivt inte med klimakteriet. Men det var så. Hon hade kommit in i förklimakteriet. Hon fick inget förtroende för den gynekolog hon gick till. När den som skall hjälpa och informera inte har svaren utan i ger konstiga råd får man inget förtroende. Med hjälp av terapi och kunskap har Nina börjat hitta tillbaka till sig själv och funnit trygghet i hur hon vill gå vidare.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

Lymfsystem som inte fungerar anders löndal
214.- Lymfsystemet – det vita blodet med Anders Lönedal (Publiceras 26/1)
Konsekvenserna av ett lymfsystem som inte fungerar som det skall kan bli allvarliga. Dålig hälsa, lätt att få infektioner, övervikt som inte går bort trots bantning, träning och specialkost. Många kvinnor känner dessutom igen andra symptomen som svullna ben, celluliter och besvärande vätskeansamlingar. När det blir allvarligare kan lymfödem och lipödem utvecklas. Anders Lönedal talar om de största hoten mot ett fungerande lymfsystem och det viktigaste: Vad du själv kan göra för att undvika eller förbättra.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

metabola balansen ewa meurk

213.- Blodsocker, insulin & vikt med Ewa Meurk
Det talas mycket om blodsocker och insulin och dess påverkan på våra liv och vår hälsa. Om snabba kolhydraters inverkan på oss. Om sjukdomar som typ 2 diabetes, övervikt, fetma och hjärt- kärlsjukdomar. Vi läser om det men få förstår hur ämnesomsättningen, metabolismen, i grunden påverkar vårt välbefinnande och hälsa. Gör du?  Ewa Meurk förklarar för Christina Sundequist vad alla borde veta. Vad skall vi hålla koll på för att må bra och vad kan vi göra?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

allmänläkarna och primärvården naomi flanholc

212.- Allmänläkaren som vill och kan med Naomi Flamholc
Primärvården är första linjen i  hälsovården och skall vara ”första hjälpen”.  Dess styrka ligger i dess tillgänglighet.  Problemet att den skall ha ett så brett kunnande. Har man otur kan man komma till någon som inte har just klimakterieproblem som sitt första ”intresse”. Givetvis talar man mycket mellan kollegor och utbyter erfarenheter, men just klimakteriet är ett ämne man talar mycket sällan om. Naomi Flamholc har lång erfarenhet från primärvården och är också grundare till den digital klimakterietjänsten Womni.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

 

stress och återhämtning ellen engvall

211.- Stress och återhämtning med Ellen Engvall
För barnmorskan Ellen Engvall är barnafödande den mindre delen i att vara barnmorska. Det är fråga om kvinnans hela livstid från tonår till döden och vad det innebär att vara kvinna. Hon har arbetat med att söka harmoni i helheten; hormonbalans, minskad stress och spänningar för ökat välmående. Yogan är här ett viktigt verktyg. Hennes nycklar till hormonell balans hjälper att lyssna ”inåt” och höra kroppens signaler.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Hantera stress daniel ek

Avsnitt 210. – Stress: Varva ner med Daniel Ek
Fysisk och psykisk stress påverkar oss lika och hormonell obalans är en form av stress. Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner. Speciellt i övergångsåldern då hormonerna åker upp och ner. Psykologen Daniel Ek talar om KBT, ACT och om en sex-punkts metod att hantera sin stress. Och, blir semestern en återhämtning eller ännu en stresskälla?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vad är stress anders tengström
Avsnitt 209.- Stress med Anders Tengström
Stress återkommer gång på gång som en av de viktigaste orsakerna till att vi mår dåligt. I tre avsnitt som är omtag av tidigare publicerade avsnitt, tar vi upp vad stress är, hur vi kan hantera stress och hur vi kan undvika att bli ”negativt” stressade. I detta avsnitt möter vi stressforskaren Anders Tengström som talar om vad stress är, hur du kan drabbas och hur det påverkar dig och din omgivning. För det är inte bara du som blir drabbad.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

sköldkörtelrubbningar i klimakteriet cecilia tibell
208.- Hormonkaos med Cecilia Tibell

Sköldkörteln har en reglerande funktion på produktion och insöndring av våra hormoner. Och då även på våra könshormoner som östrogen vilket påverkar våra menscykler och vårt klimakterium. Sköldkörtelrubbningar i klimakteriet är långt ifrån ovanligt. Hur märker man om man har problem?  Vad är normalt och vad är inte? När och hur kan man själv påverka och vad ska man se till att få hjälp med? Det ska Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, guida oss kring.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

mentalt påverkad av klimakteriet lotta gray

207.- Elefanten i rummet med Lotta Vimmelmamman Gray
Lotta Grey, känd som Vimmelmamman, vet hur det är att drabbas av cancer, gå igenom skilsmässa, vara ensam mamma, och sedan få klimakteriebesvär från helvetet, leva med tre timmars sömn per natt – och dessutom – vara offentlig med det. En personlig berättelse om den kvinnliga kraften som försvann och ersattes av symptom som ängslan, håglöshet, enorma svettningar, torra ögon och en mängd frågor. ”Vad är vad och vem kan hjälpa mig, för jag vägrar må så här!?” Varför må skit när man inte behöver?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

bättre sömn lisa carpevi

206.- Verktyg för god sömn med Lisa Carpevi
Hur får vi bättre sömn? Kvinnor får ofta problem i klimakteriet. Är det verkligen meningen att vi ska sova dåligt bara för att vi blir äldre och är i klimakteriet? Lisa Carpevi talar om orsakerna. Stress, oro men också brist på rutiner. Och vad vi kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bättre klimakterievård christina strååt

205.- Bättre vård för klimakteriebesvär med Christina Strååt
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att reda ut hur behandlingen av klimakteriebesvär ser ut i landet. Detta berättar Socialstyrelsens ansvariga utredare, Christina Strååt. Det är stora skillnader mellan de behandlingsformer de olika regionerna och vårdcentralerna erbjuder. I vissa regioner är det bara 10% av vårdcentralerna som förskriver hormonläkemedel. I andra ända upp till 70 %. Någon enhetlig linje finns inte. På samma sätt är övriga behandlingserbjudandet mycket olika mellan vårdcentralerna.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriesymptom eva elmström
204.- Det är inte svårt med Eva Elmström
Vilka klimakteriesymptom talas det för litet om? Värmevallningar, nattsvettningar, torra slemhinnor osv. känner de flesta till. Om de känslomässiga förändringarna klimakteriet kan leda till talas det mindre: ”Jag känner inte igen mig själv!”. Den sexuella hälsan är också ett område värt mer uppmärksamhet. Eva Elmström har under många år arbetat för att lyfta kunskapsnivån inom vården. Det borde vara fullständigt glasklart att klimakteriet alltid skall finnas med som möjlighet när man ställer diagnosen för en kvinna i 45 – 55 år som inte mår bra. Så är det inte idag.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kunskap om klimakteriet eva elmström

203.- All kunskap finns med Eva Elmström (Publiceras 17/11)
Hade våra mammor mindre problem i klimakteriet än vad många av oss upplever idag? Är det glömska eller finns en annan förklaring? Den psykiska ohälsan har ökat, men livsstilsfaktorer spelar antagligen en stor roll. Vi lever mer hektiskt och under ett större tryck. Men vi talar mer med varandra och har nätet som en outsinlig källa till kunskap. Med allt detta ställer vi krav: vi vill må bra! Barnmorskan Eva Elmström drivs av frustration över att det behövs bättre kunskap både hos oss kvinnor och i vården. För kunskapen finns – den måste bara ut.
Läs mer mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

urinvägsläckage katarina woxnerud

202.- Det läcker med Katarina Woxnerud
Om man ska lyssna på vad kvinnor faktiskt tycker är jobbigast när de kommer i klimakteriet och framförallt efter menopaus så är det läckage, både fram och bak. Det värsta är att man inte vågar tala om det och tycker att det är otroligt pinsamt att söka hjälp. Katarina Woxnerud är naprapat och har all kunskap man kan önska sig i det här ämnet så lyssna på vad som är normalt, kan behöva opereras, tränas upp eller avhjälpas med några fiffiga trick.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

cancerbehandling och klimakteriebesvär yvonne wengström
201.- Hjälp utan hormoner med Yvonne Wengström
Även om man inte kommit i klimakteriet innan man börjar en cancerbehandling, leder behandlingen ofta till att man hamnar i det och med kraftigare symptom. Även om man inte har åldern inne Professor Yvonne Wengström Yvonne Wengström arbetar med livsstilshälsa och omvårdnad. Hon är ansvarig för en studie där man funnit att träning under och efter en pågående cellgiftsbehandling är något vården absolut bör rekommendera. Vilken typ av träning talar vi om, på vilken nivå och vad kan vi förvänta oss i form av effekter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.