Avsnitt

hormonbehandling hilde löfqvist

107.- Frågor om hormonbehanding med Hilde Löfqvist (Publiceras 16/10)
Gynekolog Hilde Löfqvist ger svar på vanliga frågor om hormonbehandling med fokus på det naturliga progesteronet till skillnad mot kemiskt gestagen, olika sätt att ta dem och varför, hur stabilisera svajiga förklimakteriehormoner. Hur stor är risken för bröstcancer om man tar syntetiskt gulkroppshormon?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonkarusellen hilde löfqvist
106.- Hormonkarusellen med Hilde Löfqvist
Gynekolog Hilde Löfqvist har en lång och gedigen erfarenhet av klimakteriet och kvinnor i klimakteriet. I sin bok ”Hormonkarusellen” tar hon upp många aspekter på hur man kan gå igenom klimakteriet smidigt: övervikt och dess följder, utmattningssyndrom, varför sexualitet är så viktigt, vilka sjukdomar vi kan drabbas av inklusive cancer, självmedicinering och mycket mer.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

migrän pms ångest torbjörn bäckström

105.- Migrän och hormonintolerans med Torbjörn Bäckström
Oftast är det hormoner, eller brist på, som driver migrän, pms, ångest och många andra symptom. Professor Torbjörn Bäckström från Umeå Universitet förklarar mekanismerna i hjärnan och kroppen. Han talar också om abstinens och intolerans mot gulkroppshormon. Verkligt intressant för de 50-80% av alla kvinnor som upplevt någon grad av PMS! Och, hur man kan dämpa klimakteriebesvär utan hormoner?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

I klimakteriet ökar risken för benskörhet malin nilsson jonas forsberg
104.- Benskörhet med Malin Nilsson & Jonas Forsberg
I klimakteriet ökar risken för benskörhet.  Östrogennivåerna sjunker och nedbrytningen av skelettet och risken för benbrott ökar. 50% av alla kvinnor bryter något i livet och de flesta efter menopaus. Vad kan vi göra åt det med kost och vilken typ av träning och rörelse behöver vi? Ska man ta kalciumtillskott och finns det risker med det?
Läs mer om avsnittet med Malin och Jonas, hitta länkar och lyssna på avsnittet

risker fördelar hormonbehandling tord naessen
103.- Risker & fördelar med hormonbehandling med Tord Naessén
Om man funderar på hormonbehandling mot klimakteriebesvär är frågorna många: Vilka riskfaktorer är viktigast att tänka på? Vilka symptom ska man eventuellt behandla? Hur hantera sin livskvalitet? Tord Naessén  från arbetsgruppen som utarbetat de nya nationella riktlinjerna för hormonell behandling  berättar om en rad risker och fördelar som kan vara förknippade med hormonell behandling. Han talar också om cancerrisken och om den nya Lancetrapporten.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

äkta hälsa erika kits gölevik
102.- Äkta hälsa med Erika Kits Gölevik
Erika Kits Gölevik är känd träningsprofil och journalist med många års erfarenhet från att jobba med det som säljer, nämligen smala, avklädda kroppar. Erika startar nu en dialog och träningsrevolution. Vi tar ett kliv in i våra egna liv och vågar släppa taget om de yttre kraven för att hitta det som ger energi och glitter i ögonen. Kom närmare det kroppen är skapt för, våga bygga en äkta relation med dig själv som innefattar att känna sorg och ilska.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

nationella riktlinjer klimakteriebehandling alkistis skalkidou

101.- Nationella riktlinjer för klimakteriebehandling med Alkistis Skalkidou
Professor Alkistis Skalkidou berättar varför uppdateringen av riktlinjer för arbetet med menopausal hormonell terapi (MHT) och icke hormonella alternativ varit nödvändig, Vad de viktigaste förändringarna är och hur läkare och gynekologer ska arbeta med riktlinjerna. Alkistis förklarar hur man resonerat kring risker och fördelar, varför individuella bedömningar alltid är nödvändiga och hur du som patient kan använda dig av dokumentet och kunskapen. 
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

klimakerieresa åsa melin

100.- Min klimakterieresa med Åsa Melin
I avsnitt 100 (!!) beskriver Åsa Melin sin klimakterieresa. Hon berättar om sina lärdomar, varför och hur Klimakteriepodden kom till och hur hon hanterar sitt klimakterium när hon väl förstått vad som pågår. Och hur många avsnitt går det att göra av en podcast som handlar om klimakteriet? Så välkommen att lyssna!
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sova klimakteriet frida rångtell
99.- Sov gott med Frida Rångtell
Hur gör man för att sova gott? Hur vet man om man sover tillräckligt bra och när ska man söka hjälp för dålig sömn? Sömnforskaren Frida Rångtell talar också om hormoner, klimakteriets påverkan och reder ut vad som är värt att oroa sig för och vad vi ska försöka koppla bort. Vad kan man göra för att främja god sömn och är det blåa ljuset verkligen så farligt? Åsa Melin är också nyfiken på hur sömnfixerad en sömnforskare är. Allt det här och mer får du i det här avsnittet.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Gynekologmöte vid klimakteriet anette sjösten
98.- Gynekologmöte och behandling med Anette Sjösten
Hur kan du hantera gynekologbesök, dina rättigheter och möjligheter och läkarens ansvar? Behöver du någon behandling i klimakteriet och i så fall när, vad och hur? Gynekologen Annette Sjösten talar också om inställningen till hormoner och varför det är svårt att få bioidentiskt progesteron utskrivet och att det fakiskt finns alternativ.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

förändring underlättar klimakteriet sofia Waesterberg

97.- Förändring med Sofia Waesterberg
Varför är det så svårt att ändra på saker och finns det sätt som gör det lättare? Underlätta klimakteriet genom förändring. Sätt upp mål, kanske relaterat till hälsa, relationer, kost, arbete, sömn, stress eller något annat. Sofia Waesterberg, beteendevetare, PT, zonterapeut och SM-guldmedaljör i handboll hjälper oss med strategier så vi förstår de olika stadierna i förändringsarbetet, från tanke och hur man kommer vidare när man kört fast.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


lust i klimakteriet tina hagelin
96.- Lust till lust med Tina Hagelin
Förutsättningarna för att kunna må bra och känna lust handlar till stor del om att älska sig själv och att acceptera sin kropp. Tina berättar personligt om sina utmaningar och ger råd om hur du kan hjälpa dig själv tillbaka till din sexualitet och lust, som säkert inte är densamma som när du var 30. Ta tag i lustmördare som kontroll, stress och sömnbrist, våga bejaka och känna stolthet över dig själv och din kropp oavsett ytan.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hållbart perspektiv på klimakteriet95.- Ett hållbart perspektiv med AnnaLena Eriksson (Publiceras 24/7)
Vilket ansvar har vi kvinnor till att det råder brist på kunskap och förlegade sanningar härskar? Hur kan vi skapa en förändring och öppna upp diskussionerna i samhället och på arbetsplatser där männen är norm? Vågar du tala med din chef om dina klimakteriebesvär? Avsnittet ger dig motivation och pepp att lyfta fram klimakteriet som det naturliga skede det är.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

egen väg klimakteriet Tina Svanbring
94.- Hitta din egen väg med Tina Svanbring (Publiceras 17/7)
På vårdcentralen får Tina diagnoser och mediciner mot sjukdomar hon inte har och som inte hjälper och hon känner att något inte stämmer. En dag frågar en vän om hon kan vara i klimakteriet! Hon inser att det också inom vården finns okunskap om kvinnokroppen och åldringsprocessen Hon berättar om hur hon vänder sin ilska till något konstruktivt. Det krävs uthållighet och att man  lyssnar på sin kropp för att lyckas.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

klimakteriet nya utmaningar monika björn

93.-Klimakteriet – nya utmaningar med Monika Björn
Yogaläraren, PT:n, coachen och entreprenören Monika Björn insåg till slut att hon var i klimakteriet och beslöt att hitta vägarna till att må så bra som möjligt. Monika lyckas bli av med sina symptom med hjälp av kosttillskott, vitaminer och nya träningsmetoder, i alla fall ett tag. När kroppen inte nöjde sig med detta så bestämde hon sig för att prova hormonbehandling. Då började kampen för att få tag på naturliga hormoner och hitta rätt dosering. I ”Sommarhetta” berättar lyssnare om erfarenheter från sina klimakterier.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


Klimakteriet92.-Du känner din kropp bäst med Lotta
Lita på dig själv och stå på dig när du känner att de behandlingar och de läkemedel som läkarna rekommenderar inte är rätt. För att bota upprepade urinvägsinflammationer, som också kan vara resultat av den behandling hon fått, träffar Lotta otaliga läkare som alla har sina teorier och lösningar som i kombination med läkemedel och operationer testas. Så småningom har Lotta smärta som inte går att leva med. Tillsammans med sin man kämpade hon i många år för att bli besvärsfri.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriepodden

91.- De randiga elefanterna med Anneli Ahlby
I ”Sommarhetta” berättar några lyssnare om sina erfarenheter. Anneli funderar på hur tidigare generationer hade det med klimakteriet. Hade hon kunnat haft en bättre relation till sin egen mamma om hon inte lidit av ”kvinnobesvär”? Anneli delar generöst med sig av sina utmaningar, hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig och hur hon när hon kontaktade vårdcentralen blev missförstådd och överkörd och kände sig som försökskanin. Men hon hittade lösningar och har trevat sig tillbaka till att må bra .
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


klimakteriekärringar och klimakterieproblem annika mowitz90.- Klimakteriekärringar med Annika Mowitz (Publiceras 19/6)
Facebook-gruppen Klimakteriekärringar tar upp de flesta klimakteriebesvär du kan tänkas uppleva. Annika Mowitz, mångårig administratör, berättar om de vanligaste problemen som avhandlas i gruppen och om sina egna problem med allt från störtblödningar och östrogendominans till håravfall och viktuppgång.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


endometrios och klimakteriet anna-sofia melin89.- Endometrios och klimakteriet med Anna-Sofia Melin
Endometrios är en smärtsam, svårdiagnostiserad, kronisk, inflammatorisk sjukdom som eldas på av östrogen. Gynekolog Anna-Sofia Melin talar om symptom, hur man kontrollerar sjukdomen, samlagssmärtor och vad ska man göra om man har allvarliga klimakteriebesvär.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

stress och klimakteriet anders Tengström

88.- Ta stress på allvar med Anders Tengström
Stress är en del av vår vardag men också en anledning till att kvinnor mår dåligt i sitt klimakterium. Hur vet man när det börjar gå för långt och vad gör man åt det? Vilka symptom ska du lyssna på och vilka allvarliga tecken visar att du tullat på reserverna för länge? Är det möjligt att återställa sig? Hur vet man sedan att man är frisk och återhämtad från ett utmattningssyndrom och hur ser bakslagen ut?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vägen till hormonell balans mia lundin

87.- Vägen till hormonell balans med Mia Lundin del 2
Hormonell balans är avgörande för att må bra! Mia Lundin beskriver hur hjärndimma uppkommer genom stress som i sin tur stökar till signalsubstanserna som blir känsligare av sjunkande östrogen vilket ofta leder till övervikt som… osv. Vi talar om vårt delikata hormonsystem, provtagningar, sötsug, lågt serotonin, antiinflammatorisk kost och sexlust. Men framförallt; vad är vägen till hormonell balans för bästa möjliga mående?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

hormoner mia lundin86. – Vem vill vara i klimakteriet? med Mia Lundin
Mia Lundin går i ett första avsnitt igenom inställningen till hormoner, aktuell kunskap och för- och nackdelar med att ta dem. Vi talar om hjärtkärlsjukdom, risken för bröstcancer, hormontillskott och bioidentiska hormoner. Varför förstår vi ofta inte att vi är i klimakteriet trots att kroppen uppvisar symptom? Så vad är lösningen när du är arg, får sömnstörningar, känner dig galen, grå eller värdelös och utan sexlust?
Läs mer om Mia, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriebesvär Bitten Jonsson
85.- Hjärnans påverkan med Bitten Jonsson
Har du en beroendehjärna, är socialbrukare eller ägnar du dig ständigt åt riskbeteenden? Hjärnan bygger om sig i klimakteriet och då kan underliggande beroendemönster triggas. Sjuksköterskan Bitten Jonsson talar om hur vi kan underlätta vårt klimakterium genom att hjälpa vår hjärna. Bitten är specialiserad på beroendeproblematik med fokus på sockerberoende. Det vi får i oss påverkar hjärnans funktioner. Hur skapar man en frisk hjärna?
Läs mer om Bitten, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriebesvär klimakteriefrågor Lotta Hasselberg

84.- Klimakteriefrågor med Lotta Hasselberg
Barnmorskan Lotta Hasselberg, en av eldsjälarna bakom Klimakterieportalen, intervjuas av Åsa Melin. Alla kvinnor ska få chansen att lära sig och förstå vad som händer i kroppen under klimakteriet och kunna handskas med klimakterieproblem. Vart skall man idag vända sig med sina frågor med dagens brist på tid i vården?
Läs mer om Lotta, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriebesvär helhetshälsa funktionsmedicin jonas bergqvist

83.- Balansera din livsstil med Jonas Bergqvist
Jonas Bergqvist arbetar med helhetshälsa och funktionsmedicin Är det relevant att jämföra våra liv med ursprungsbefolkningars och hur vi levde på stenåldern? Jonas talar om struliga magar, kost, vikt, sömn, relationer och stresshantering och hur det påverkar vår hormonella status och vår kropp. Vad ska man ska äta för att kicka igång ämnesomsättningen, få mer energi och samtidigt skaffa god näringsstatus utan brister och en fungerande mag- och tarmhälsa? 
Läs mer om Jonas, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriebesvär hälsorevolution maria borelius

82.- Hälsorevolutionen och Bliss med Maria Borelius
Ett stökigt förklimakterium med klimakteriebesvär och en kropp som började säga ifrån resulterade i Maria Borelius storsäljare Hälsorevolutionen och uppföljaren Bliss. Maria kombinerar sin filosofiska nyfikenhet med intresset för forskning på avancerad nivå inom kost, träning, läkning och återhämtning. Ge kroppen möjlighet till läkning genom vila, återhämtning och förundran och tillåt dig att misslyckas.
Läs mer om Maria, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klmakteriebesvär hormoner signalsubstanser cecilia tibell

81.- Hormoner & signalsubstanser med Cecilia Tibell, del 2
Hormonspecialisten Cecilia Tibell talar vidare om hormoner och signal-substanser. Hur stress leder till sömnproblem. Många kvinnor drabbas av depressioner runt klimakteriet. Detta kan också vara en orsak till – viktuppgång! Vilka alternativ finns till hormontillskott? Cecilia som själv är 50 år berättar också om sina egna utmaningar och vad hon gör för att försöka hålla sig i balans.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriebesvär hormoner cecilia tibell
80.- Hormoner & signalsubstanser med Cecilia Tibell, del 1

Specialistläkaren Cecilia Tibell talar om våra viktigaste hormoner och deras samspel med signalsubstanser under klimakteriets olika faser. Anledningen till klimakteriebesvär som tyngre blödningar, sämre sömn, nattsvettningar, vad gör det svårare att hålla vikten och varför vissa dieter kan stöka till vårt delikata system. Och om sköldkörteln, signalsubstansen GABA och varför stresshormonet kortisol är livsviktigt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbalans lotta lagerqvist

79.- Hormonbalans 1.0 med Lotta Lagerqvist
Bra hormonbalans är viktigt för att man skall fungera och må bra. P-piller, östrogendominans och progesteronbrist, kost, dygnsrytm, träning och kemikaliestädning påverkar balansen. Hur börjar man arbeta med den och vad kan snabbt ge bättre hormonbalans med ett bättre mående på kort och lång sikt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Lotta

klimakteriet agnes wold
78.- Klimakteriet – en succémutation! med Agnes Wold
Klimakteriet är evolutionens succémutation anser feministen och professor Agnes Wold. Hon talar om östrogen, felaktiga slutsatser och vetenskapliga studier på kvinnor som inte blivit som man tänkt sig, varför man kan dra paralleller mellan puberteten och klimakteriet och varför hon är motståndare till hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Agnes

Bröstcancer och hormoner per hall sara mo
77.- Bröstcancerrisk med Per Hall & Sara Margolin

Hur är sambandet mellan östrogen och bröstcancer? En stor del av bröstcancerbehandling går ut på att stänga av östrogenet i kvinnokroppen. Resultatet blir klimakteriebesvär. Onkologerna Sara Margolin och Per Hall talar om  cancerbehandling och om tiden efter det akuta stadiet när livet med avstängda könshormoner tar vid. Ett avsnitt som berör alla oss kvinnor, vare sig vi har, har haft eller oroar oss för bröstcancer.
Läs mer,  hitta länkar och lyssna på avsnittet med Sara och Per

Påtvingat klimakterium med Sofia Lann
76.- Påtvingat klimakterium med Sofia Lann
Sofia Lann hamnade i ett påtvingat klimakterium då hennes produktion av östrogen stängdes av för att bota hennes bröstcancer. Hon är nu en frisk 35 åring i en 50-årins klimakteriekropp. Trots vallningar, stela leder, torra slemhinnor och viktuppgång är hon tacksam för att vara fri från cancern, men med nedsatt livskvalitet är det inte alltid lätt att vara positiv. Hur avhjälper man sina besvär och hur agerar vården? Sofias mission är att sprida kunskap
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Sofia

testosteron och sexlust stefan arver

75.- Testosteron och lust med Stefan Arver
Hur står det till med ditt testosteron och din sexlust? Ja, det visar sig inte vara så lätt att vare sig få reda på eller veta vad det har för effekt för oss kvinnor. Docent, överläkare och endokrinolog Stefan Arver förklarar nyttan av testosteron och hur det hänger ihop med vår hälsa, nedstämdhet och sexlust. Testosteron, östrogen, stress, binjurestatus och äggstockarna samspelar i en orkester som alla ska fungera för välmående, lust och förmåga till orgasm.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Stefan

klimakteriet helehetshälsa isis amer wåhlen

74.- Helhetshälsa och krisen i vården med Isis Amer-Wåhlin
Isis Amer-Wåhlin, överläkare i gynekologi, om hur vården fungerar (eller inte) och varför det är så svårt att få den hjälp man ofta efterfrågar. Varför vill/kan ingen ta ett helhetsansvar?  Varför har problemlösning, förbyggande och helhetshälsa fallit bort så att du som patient hamnar i kläm? Speciellt under klimakterieåren när kvinnan är skör och har olika förutsättningar för att klara klimakteriets utmaningar. Vart är vården på väg och var står du mitt detta?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Isis

livskvalitet under klimakteriet aino fianu
73.- Vem ska hjälpa dig?    Med Aino Fianu
Livskvalitet under klimakteriet! Med detta har Urogynekologen Aino Fianu arbetat kliniskt och med forskning under hela sitt liv. Obehag vid sex, sveda, klåda, torra slemhinnor, urinläckage och många toalettbesök på nätterna skall ingen behöva leva med. Tyvärr är läkarna man möter inte alltid tillräckligt kunniga och uppdaterade. Vem ska man kräva hjälp av och hur?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Aino

klimakteriesmart tina westberg

72.- Klimakteriesmart med Tina Westberg
Klimakteriesmart! Tina Westberg bytte som 50-åring karriär. Hon utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare. Succesivt förstod hon att hon själv var mitt i klimakteriet. Baserat på egna erfarenheter  jobbar Tina nu med motivation för långsiktig fysisk hälsa för kvinnor i klimakteriet. Samtal är här en bra metod. Också, vad bekymrar oftast de kvinnor Tina möter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Tina

mannens klimakterium testosteron stefan arver

71.- Mannen och testosteron med Stefan Arver
Androlog Stefan Arver talar om mannens motsvarighet till klimakterium och testosteronets roll. Erektionsproblem och nedsatt sexlust är tecken på att något inte står rätt till men är det testosteronbrist? Stefan talar också om prostatacancer, nattsvettningar, infertilitet och att män borde ta sin hälsa på större allvar. Ett avsnitt för alla kvinnor som har en man i sin närhet och ett avsnitt alla män borde höra, oavsett ålder.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Stefan

klimakteriet stress eva senner
70.- Naturens kraft med Eva Sanner

Psykosyntesterapeut och författaren Eva Sanner berättar om ekopsykologi och hur naturen bidrar med stressreducering, och kan ge oss den balans och energi som behövs i kropp och själ när vi går igenom klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Eva

Fettreducering klimakteriet Kristina Andersson

69.- Fettreducering med Kristina Andersson
Näringsfysiologen Kristina Andersson tycker inte om orden vikt och bantning.  Ändå, många kvinnor vill och skulle må bra av att gå ner några kilon. Vad gör att man mår bra i en hälsosam kropp? Ett råd är att fundera på vad det är som skaver psykologiskt för att sedan gå vidare med kosten. Dessutom, hur får du bukt med sockersug?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Kristina

infektioner klimakteriet Annelie Brauner
68.- Infektioner med Annelie Brauner
Professor Annelie Brauner talar med Åsa Melin om akuta och kroniska infektioner och vad virus är. Varför är man speciellt mottaglig för  urinvägsinfektioner under klimakteriet och vad kan man göra för minska risken? Lokalt östrogen kan här spela en viktig roll.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Annelie

John Mellkvist klimakteriepodden
67.- Synlig och efterfrågad med John Mellkvist
Framtidsspanaren och seniorambassadören John Mellkvists använder begreppet ”ålderism” om vårt åldersfixerade samhälle och arbetsliv. Dagens 50-åringar är friskare än någonsin och bilden av dem som icke uppdaterade och förbrukade stämmer inte. Känner du igen ord som överkvalificerad och grå? Johan ger råd om hur du blir och förmedlar bilden av dig själv som intresserad, nyfiken och villig att utvecklas.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med John

Klimakterierådgivning i skåne
66.- Goda råd med barnmorskorna Kristina & Elisabet
Kostnadsfri klimakterierådgivning! Kristina Wahlstedt och Elisabet Calais har kunnat starta kurser och rådgivning på sin barnmorskemottagning Admira kvinnohälsa i Lund. De möter kvinnor i många livsfaser och just övergångsåldern är full med frågor och funderingar. Vi talar också om gränsdragningar i vården och konkreta behandlingsråd
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Träning mot klimakteriebesvär Monika Björn
65. Hur bra kan man må med Monika Björn

Monika Björn är övertygad om att vi kan må bättre än någonsin i klimakteriet. Genom att kombinera rätt typ av träning, baserat på din nivå, med kosttillskott och andra hjälpmedel kan du både bli starkare fysiskt och psykiskt än när du var 35. Monika beskriver hur hon själv kontrollerar sina klimakteriebesvär och varför hon kallar sig klimakterieaktivist.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Eva rylander underlivet klimakteriet östrogen
64.- Underlivet under livet med Eva Rylander

Professor emerita Eva Rylander  är aktiv som gynekolog och forskare sedan 70-talet. Hon talar om underlivsproblem och sjukdomar som kan uppkomma i olika faser, om vad klimakteriets inverkan blir och vilken hjälp som finns. Att kompensera för minskad östrogenproduktion är ett av ämnena.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet frihetskapital Emma Persson
63.- Frihetskapital med Emma Persson

Vågar du ta en ordentlig titt på din ekonomi? Privatekonomen och opinionsbildaren Emma Persson talar med Åsa Melin om att ta makten över pension, sparande, bostad, testamente, amorteringar och pensionsrätter. Våga också tala med din partner om tidigare ekonomiska uppoffringar som kräver kompensation. I övergångsåldern är det många börjar fundera på vad man vill göra när man slutar jobba och hur länge man behöver arbeta. Var står du?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Hormonbehandling av klimakteriebesvär Angelica Linden Horschberg

62.- Uppdaterade riktlinjer för hormonbehandling av klimakteriebesvär
med professor Angelica Lindén Hirschberg
Det talas mycket om vad de nya riktlinjerna för behandling av klimakteriebesvär kommer innehålla.  Angelica Lindén Hirschberg talar om varför vi behöver en uppdaterad syn på hormonbehandling av klimakteriebesvär. Om för- och nackdelarna med naturligt eller s.k. bioidentiskt progesteron vs kemiska gestagener och hur cancerrisken ser ut och varför det behövs en ny svensk studie.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoninbalans klimakteriebesvär

61.- När allt rasade ihop med Helen Högsten
Allt började för ca 10 år sedan med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen. Sedan hände det som inte får hända. Kroppen sa ifrån med smärta från fötterna hela vägen upp till munnen. Helena Högsten berättar om hur hon tog sig tillbaka.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Munhälsa under klimakteriet

60.- Munnen och tänderna med Karin Garming Legert
Vaknar du ofta på natten med torr mun eller upplever du att du är lättirriterad i munnen? Karin Garming Legert har svar på hur munnen påverkas av klimakteriet. Hon talar också om dålig andedräkt, tandblekning och hur vi bör sköta vår tandhygien.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ökad livsenergi och rikare sexliv i klimakteriet Irene Andersson
59.- Ökad livsenergi och rikare sexliv med Irene Andersson

Kontakt med sin kropp och sitt inre genom hjärtat och livmodern är nycklar till ett rikare känslo- och sexliv. Irene Andersson ger råd på hur du skapar sexlust och nytändning i ett långt förhållande.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Låggradig inflammation orsakar besvär
58.- Inflammation; orsaken till många besvär med Martina Johansson

Martina Johansson berättar att låggradig inflammation kan vara orsaken till besvär med ångest, oro, kroniska sjukdomar, allergier, cancer, ledsmärta. Inflammation kan också skapa obalans i våra hormoner och förvärra klimakteriebesvär. Skapa balans på naturlig väg.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ont i kroppen
57.- Ont i kroppen med Elisabet Hagert
Vi börjar ofta känna av fysiska smärtor och knak i leder samtidigt som klimakteriet infinner sig. Docent Elisabet Hagert, specialist i ortopedi, reder ut skillnaden mellan artros och reumatism och vad som går att göra åt det.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Sveriges television gör serie om klimakteriet

56.- Det ska hända dig med!
Nu händer det! Ett SVT program om klimakteriet!  Journalisten Malin Jacobson Båth är programledare och initiativtagare till tv-serien som tar upp ett ämne som direkt rör 880.000 kvinnor i Sverige och indirekt alla som är på väg dit eller känner någon som är i klimakteriet.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Motion och rätt kost mot problem i förklimakteriet.

55.- Sökandet efter hormonbalans
Johanna Toftby har tusentals besökare på sin blogg. I ett öppet samtal med Åsa Melin beskriver hon hur en obearbetad sorg utvecklades till panikattacker och sockerknarkande. Johanna är 45 år och känner att förklimakteriet börjat. Sömnproblem, svårare migrän, ibland en molande ångest. Något händer i kroppen. Vila, motion och mat har blivit viktigare än någonsin. En snygg yta kan dölja problem, men vågar och orkar man ta tag i det så kan man hitta harmoni, glädje och kärlek vilket Johanna Toftby bevisat.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


54.-Tre kvinnor, tre upplevelser
Mia, IngaLill och Cicki har helt olika bakgrund och upplevelser av klimakteriet. Mia har en historia med bröstcancer och är inne i sitt andra klimakterium, Cicki har provat allt vad gäller träning, hälsokost, alternativa metoder och hormoner. IngaLill är frustrerad över att inte fått hjälp i vården och att inte hittat något som fungerar.

53.- Funktionsmedicin: så funkar det med Fredrik Ölander
Inom funktionsmedicinen försöker man hitta de bakomliggande faktorerna till din hälsa. Oftast är det livsstilen som avgör om en sjukdom eller symptom bryter ut. Läkemedel tar bort eller dämpa symptom, men för att komma till botten med problemen måste du gå djupare än så.

52.- Nya riktlinjer och naturligt progesteron
Gynekologen Hans Frykman har länge kämpat för att naturligt/bioidentiskt progesteron skall vara fritt tillgängligt. Varför stöter kampen för det naturliga progesteronet på patrull? Hans Frykman talar också om nya forskningsrön, om  bröstcancer och om att många gynekologer inte håller sig uppdaterade.

51.- Kvinnlig dynamik på arbetet
Företagsledaren Per Eriksson ger sin syn på varför kvinnor är absolut nödvändiga för dynamiken i företag och hur mogna kvinnor bidrar med nödvändig kompetens och balans 


50.- Hjärnsmarta  val
Näringsfysiologen Kristina Andersson berättar hur kosten påverkar hjärnan. Hur du kommer ur dåliga vanor och sötsug och om att undvika lockande skräpmat 

49.- Pep talk med Cathrine Schück
Cathrine Schück ger råd hur man får näsan ovan vatten  när allt känns tungt och lågt i klimakterieåren. Vad tar man tag i först och hur börjar man om det mesta känns trist, kroppen förändras och dessutom kanske gör ont? ...

48.- Hormonsvängningar innan menopaus
Författaren och hälsojournalisten Katarina Wilk beskriver hur hormonerna börjar svaja runt 40. Sömnstörningar, utmattning, ångest och humörsvängningar kan vara de första tecknen som ofta misstolkas och felbehandlas ....

47.- Alkohol
Åsa Melin talar med nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna om alkohol. Många kvinnor använder alkohol för att minska klimakteriebesvär. Varför tål vi alkohol sämre med åren? Hur märks att ett bruk blivit ett missbruk? Hur kan familjen tillsammans ta tag i problemet?. ...

46.- Knip för bibehållen livskvalitet
Hur ofta kniptränar du? Karolina Ersson talar om hur viktigt det är med stark bäckenbottenmuskulatur och ger ett träningsprogram.


45. – Lyssnarfrågor del 2
Åsa Melin får åter hjälp av gynekologen Sven-Eric Olsson att besvara lyssnarfrågor. Kan klimakteriebesvär vara  ärftliga? Hur minska besvär utan att ta hormoner? Kan ett sent barnafödande  ha påverkan?  Vilken hjälp kan man kan kräva från en gynekolog?

44. – Lyssnarfrågor del 1
I en första omgång lyssnarfrågor med fokus på hormoner där många frågor handlar om östrogen har Åsa Melin bl a fått hjälp av gynekolog Sven-Eric Olsson.

43. – Varva ner och skapa närvaro
Psykologen och mindfullnessinstruktören Daniel Ek lär ut övningar och ger råd för att hantera stress och negativa tankar. Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner..

42.- Stark genom klimakteriet
Tränings- och fitnessprofilen Monika Björn berättar hur hon trots många indikationer tillslut förstod att hon var i förklimakteriet och hur hon tog tag i situationen.

41.- Bröstcancer; riskfaktorer och förebyggande
Professor Per Hall är överläkare på onkologkliniken på Södersjukhuset i Stockholm och ansvarig för världens största mammografimottagning. Vad påverkar risken för bröstcancer och hur viktigt är mammografi? ...

40.- Min personliga klimakterieresa
Hälsoprofilen Blossom Tainton berättar i en personlig intervju hur hon gick från dansare och artist till att bli hälsoprofil och hur hon påverkats av utmattningsdepression och klimakteriet.. ....

39.- Skydd mot åldrandets negativa effekter
Professorn och specialisten i gynekologi, Andrea Genazzani, talar med Åsa Melin om hur östrogen är viktigt skydd för många kroppsfunktioner bl a benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar och inte minst demens och alzheimer. ....

38. – Jag känner inte igen henne
Juristen AnnaLena Erikssons beskriver sin bok “Jag känner inte igen henne” som,  reflektioner om klimakteriet för män som inte förstår vad som händer med deras kvinna och relationen runt 50. Ett personligt och öppet samtal med Åsa Melin. ....

37.- Stresshantering
Stressforskaren Anders Tengström talar om vad stress är, hur man känner igen symptomen och vad man kan göra för att må bättre.…..

36.- Självledarskap och inre kondition
Mia Törnblom, som sålt mer än 10 miljoner böcker, beskriver att precis som fysisk kondition kräver vårt inre träning och uppmärksamhet. Känner du dig själv och vet vad din värdegrund och grundläggande behov är? …..

 35. – Är arbetslivet anpassat efter dina behov
Susanna Toivanen, professor i sociologi, som forskar på folkhälsa och arbetslivsfrågor vid Stockholms Universitet, talar om hälsa, jämlikhet och attityder som påverkar vårt arbetsliv och varför det är tuffare för kvinnor att ta sig fram i karriären. 

34. – Vet du vem du är och vad du behöver med Daniella Gordon
Samtalsterapeuten Daniella Gordon ger råd om hur du bör hantera din ilska, deppighet, oro och åldersnoja i klimakteriet. Hur kan du hitta tillbaka till din partner, eller är skilsmässa det enda rätta? ...

33. – Mer kunskap om sömn
Sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell från avsnitt 32 talar om melatonin, ljus, mat, kaffe, övervikt påverkar vår sömn. Och varför det kan vara bra att sova på saken. ...

32. – Sömn, sömn, sömn
Sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell vid Uppsala Universitet ger oss insikt i vad som styr sömnen och vad vi kan göra för på förbättra förutsättningarna för att sova bra. ...

31. – Behandlingsskillnader mellan Frankrike och Sverige
Gynekologen Marie Luterkort, som praktiserat både i Sverige och Frankrike, berättar  om hur inställning och behandling skiljer sig åt mellan länderna. Och om användningen av  naturliga/bioidentiska hormoner. ...

30. – Akupunktur och kinesisk medicin
Lars Nilsson, som är utbildad kinesisk läkare, talar om hur kinesisk medicin behandlar övergångsproblem och hur akupunktur kan hjälpa. ...

29. – Vikt och hur mår du egentligen?
Näringsfysiologen, författaren och inspiratören Kristina Andersson talar om vad vi skall fundera på istället för vågen. Hur påverkas ämnesomsättning och vikt när vi blir äldre?

28. – Tidigt klimakterium, ny forskning och bröstcancer
Professor Angelica Lindén Hirzberg talar om hur viktigt det är att fånga upp kvinnor som kommer i klimakteriet före 40 och hur risken för bröstcancer påverkas av hormonbehandling. ….

27. – Det sexuella klimatet
Sexologen, parterapeuten och barnmorskan Helena Cewers berättar om de värsta fienderna för ett positivt sexuellt klimat. Vi får sunda råd som går att tillämpa direkt.

26. – Plastikkirurgi
Plastikkirurgen Peter Emanuelsson talar om att fixa  komplex och minska ålderstecken men också  om viktiga operationer som kan förbättra livskvaliteten.  

25. – Klimakterielitteratur
Bibliotekarie Elisabeth Skog rekommenderar och dissar fack- och skönlitteratur  om klimakteriet  

24. – Svårigheten med provtagning
Gynekolog Sven-Eric Olsson förklarar hur man kan få veta var man är i relation till menopausen   

23. – Mannens klimakterium och symptom
Hormonterapeuten Louise Edlund talar om mannens övergångsålder

22. – Bioidentiska hormoner och progesteron
Gynekologen Hilde Löfqvist talar om bioidentiska hormoner, progesteron och östrogen 

21. – Inte bara könshormoner
Martina Johansson talar om hur hormoner styr vår kropp och hur man kan påverka dem

20. – Primärvårdens roll och utmaningar
Läkaren och specialisten Caroline Larsén beskriver vårdcentralens roll och hur vi kan ta tag i sömnproblem och depression

19. – Stress och hormonbalans
Hormonterapeuten Louise Edlund förklarar hur våra organ samspelar för hormonbalansen och vad som kan gå snett 

18. – Lyssnarfrågor
Åsa Melin besvarar lyssnarfrågor 

17. – Bättre sömn på naturlig väg
Åsa Melin med gäster diskuterar förutsättningar för en god nattsömn 

16. – Hud
Hudläkaren Petra Kjellman berättar om hur huden förändras och vad man kan föryngra den  

15. – Kosttillskott, funktionsmedicin och psyket
Cathrine Schück berättar om vad vi bör äta, om kosttillskott och om funktionsmedicin 

14. – Preventivmedel och hygien
Åsa Andersson om preventivmedel. Hur vet man när man faktiskt kommer i klimakteriet om man använder spiral eller p-piller? 

13. – Yogans läkande kraft
Jennie Liljefors berättar hur yoga kan ge lindring av både PMS- och klimakteriebesvär och visa vägen till ett hälsosammare liv

12. – Ayurveda
Eva Forsberg Schinkler talar om den indiska läkekonsten Ayurveda kan hjälpa oss att hitta lösningar till välmående och balans i övergångsåldern

11. – Livets hormon
Professor Tord Naessén berättar hur PMS- och klimakteriebesvär hänger ihop och vilka medel som kan lindra besvären 

10. – Nycklar för en lycklig relation
Helena Cewers fokuserar på hur man kan hålla liv i en relation och ha ett bra sexliv

hår09. – Hår!
Frisören Tomas Edlund talar om varför håret kan upplevas annorlunda med åren 

Mat för hormonell balans08. – Mat för hormonell balans
Ulrika Davidsson talar om vikten av att ge kroppen rätt bränsle som stöd och få en glad och fokuserad hjärna och en väl fungerade kropp 

stil och klädsel07. – Stil och klädsel
Bloggaren Anna Daniel ger råd om hur man kan klä sig när man riskerar att plötsligt bli varm och kroppsformen förändras   

06. – Stärk hälsan och öka välbefinnandet
Tina Hagelin talar om hur du kan stärka din sexuella hälsa för ökad energi, sensualitet och inre välbefinnande.

Fysisk träning mot klimakteriebesvär05. – Träning mot klimakteriebesvär
Professor Mats Hammar berättar hur viktig träning är för att lindra besvär …´

04. – Kan hormoner göra klimakteriet lättare?
Professor Angelica Lindén Hirschberg reder ut vad, när och varför man eventuellt skall ta hormoner

04B WHI-studien
Professor Angelica Lindén Hirschberg berättar om en delvis misstolkad amerikansk forskningsundersökning som drastiskt kom att förändra användningen av östrogen  

03. – Sexualitet under klimakteriet
Helena Cewers talar om kvinnans sexualitet under klimakteriet.

02. – Klimakteriet och media
Amelia Adamo talar om hur hon har arbetat med klimakteriet ur en journalistisk synvinkel och om sina egna erfarenheter.

01. – Kvinnlig fysiologi
Professor Angelica Lindén Hirschberg beskriver vad det är som händer i kvinnans kropp när vi närmar oss, under och efter klimakteriet ...