Avsnitt 51 till 75

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil

testosteron och sexlust stefan arver
75.- Testosteron och lust med Stefan Arver
Hur står det till med ditt testosteron och din sexlust? Ja, det visar sig inte vara så lätt att vare sig få reda på eller veta vad det har för effekt för oss kvinnor. Docent, överläkare och endokrinolog Stefan Arver förklarar nyttan av testosteron och hur det hänger ihop med vår hälsa, nedstämdhet och sexlust. Testosteron, östrogen, stress, binjurestatus och äggstockarna samspelar i en orkester som alla ska fungera för välmående, lust och förmåga till orgasm.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Stefan

klimakteriet helehetshälsa isis amer wåhlen
74.- Helhetshälsa och krisen i vården med Isis Amer-Wåhlin
Isis Amer-Wåhlin, överläkare i gynekologi, om hur vården fungerar (eller inte) och varför det är så svårt att få den hjälp man ofta efterfrågar. Varför vill/kan ingen ta ett helhetsansvar?  Varför har problemlösning, förbyggande och helhetshälsa fallit bort så att du som patient hamnar i kläm? Speciellt under klimakterieåren när kvinnan är skör och har olika förutsättningar för att klara klimakteriets utmaningar. Vart är vården på väg och var står du mitt detta?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Isis

livskvalitet under klimakteriet aino fianu
73.- Vem ska hjälpa dig?    Med Aino Fianu
Livskvalitet under klimakteriet! Med detta har Urogynekologen Aino Fianu arbetat kliniskt och med forskning under hela sitt liv. Obehag vid sex, sveda, klåda, torra slemhinnor, urinläckage och många toalettbesök på nätterna skall ingen behöva leva med. Tyvärr är läkarna man möter inte alltid tillräckligt kunniga och uppdaterade. Vem ska man kräva hjälp av och hur?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Aino

klimakteriesmart tina westberg
72.- Klimakteriesmart med Tina Westberg
Klimakteriesmart! Tina Westberg bytte som 50-åring karriär. Hon utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare. Succesivt förstod hon att hon själv var mitt i klimakteriet. Baserat på egna erfarenheter  jobbar Tina nu med motivation för långsiktig fysisk hälsa för kvinnor i klimakteriet. Samtal är här en bra metod. Också, vad bekymrar oftast de kvinnor Tina möter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Tina

mannens klimakterium testosteron stefan arver
71.- Mannen och testosteron med Stefan Arver
Androlog Stefan Arver talar om mannens motsvarighet till klimakterium och testosteronets roll. Erektionsproblem och nedsatt sexlust är tecken på att något inte står rätt till men är det testosteronbrist? Stefan talar också om prostatacancer, nattsvettningar, infertilitet och att män borde ta sin hälsa på större allvar. Ett avsnitt för alla kvinnor som har en man i sin närhet och ett avsnitt alla män borde höra, oavsett ålder.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Stefan

klimakteriet stress eva senner
70.- Naturens kraft med Eva Sanner

Psykosyntesterapeut och författaren Eva Sanner berättar om ekopsykologi och hur naturen bidrar med stressreducering, och kan ge oss den balans och energi som behövs i kropp och själ när vi går igenom klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Eva


69.- Fettreducering med Kristina Andersson
Näringsfysiologen Kristina Andersson tycker inte om orden vikt och bantning.  Ändå, många kvinnor vill och skulle må bra av att gå ner några kilon. Vad gör att man mår bra i en hälsosam kropp? Ett råd är att fundera på vad det är som skaver psykologiskt för att sedan gå vidare med kosten. Dessutom, hur får du bukt med sockersug?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Kristina

infektioner klimakteriet Annelie Brauner
68.- Infektioner med Annelie Brauner
Professor Annelie Brauner talar med Åsa Melin om akuta och kroniska infektioner och vad virus är. Varför är man speciellt mottaglig för  urinvägsinfektioner under klimakteriet och vad kan man göra för minska risken? Lokalt östrogen kan här spela en viktig roll.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Annelie

John Mellkvist klimakteriepodden
67.- Synlig och efterfrågad med John Mellkvist

Framtidsspanaren och seniorambassadören John Mellkvists använder begreppet ”ålderism” om vårt åldersfixerade samhälle och arbetsliv. Dagens 50-åringar är friskare än någonsin och bilden av dem som icke uppdaterade och förbrukade stämmer inte. Känner du igen ord som överkvalificerad och grå? Johan ger råd om hur du blir och förmedlar bilden av dig själv som intresserad, nyfiken och villig att utvecklas.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med John

Klimakterierådgivning i skåne
66.- Goda råd med barnmorskorna Kristina & Elisabet
Kostnadsfri klimakterierådgivning! Kristina Wahlstedt och Elisabet Calais har kunnat starta kurser och rådgivning på sin barnmorskemottagning Admira kvinnohälsa i Lund. De möter kvinnor i många livsfaser och just övergångsåldern är full med frågor och funderingar. Vi talar också om gränsdragningar i vården och konkreta behandlingsråd Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Träning mot klimakteriebesvär Monika Björn
65. Hur bra kan man må med Monika Björn

Monika Björn är övertygad om att vi kan må bättre än någonsin i klimakteriet. Genom att kombinera rätt typ av träning, baserat på din nivå, med kosttillskott och andra hjälpmedel kan du både bli starkare fysiskt och psykiskt än när du var 35. Monika beskriver hur hon själv kontrollerar sina klimakteriebesvär och varför hon kallar sig klimakterieaktivist.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Eva rylander underlivet klimakteriet östrogen
64.- Underlivet under livet med Eva Rylander

Professor emerita Eva Rylander  är aktiv som gynekolog och forskare sedan 70-talet. Hon talar om underlivsproblem och sjukdomar som kan uppkomma i olika faser, om vad klimakteriets inverkan blir och vilken hjälp som finns. Att kompensera för minskad östrogenproduktion är ett av ämnena.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet frihetskapital Emma Persson
63.- Frihetskapital med Emma Persson

Vågar du ta en ordentlig titt på din ekonomi? Privatekonomen och opinionsbildaren Emma Persson talar med Åsa Melin om att ta makten över pension, sparande, bostad, testamente, amorteringar och pensionsrätter. Våga också tala med din partner om tidigare ekonomiska uppoffringar som kräver kompensation. I övergångsåldern är det många börjar fundera på vad man vill göra när man slutar jobba och hur länge man behöver arbeta. Var står du?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Hormonbehandling av klimakteriebesvär Angelica Linden Horschberg
62.- Uppdaterade riktlinjer för hormonbehandling av klimakteriebesvär med professor Angelica Lindén Hirschberg
Det talas mycket om vad de nya riktlinjerna för behandling av klimakteriebesvär kommer innehålla.  Angelica Lindén Hirschberg talar om varför vi behöver en uppdaterad syn på hormonbehandling av klimakteriebesvär. Om för- och nackdelarna med naturligt eller s.k. bioidentiskt progesteron vs kemiska gestagener och hur cancerrisken ser ut och varför det behövs en ny svensk studie.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoninbalans klimakteriebesvär
61.- När allt rasade ihop med Helen Högsten
Allt började för ca 10 år sedan med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen. Sedan hände det som inte får hända. Kroppen sa ifrån med smärta från fötterna hela vägen upp till munnen. Helena Högsten berättar om hur hon tog sig tillbaka.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet Munhälsa under klimakteriet
60.- Munnen och tänderna med Karin Garming Legert
Vaknar du ofta på natten med torr mun eller upplever du att du är lättirriterad i munnen? Karin Garming Legert har svar på hur munnen påverkas av klimakteriet. Hon talar också om dålig andedräkt, tandblekning och hur vi bör sköta vår tandhygien.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet
Ökad livsenergi och rikare sexliv i klimakteriet Irene Andersson
59.- Ökad livsenergi och rikare sexliv med Irene Andersson

Kontakt med sin kropp och sitt inre genom hjärtat och livmodern är nycklar till ett rikare känslo- och sexliv. Irene Andersson ger råd på hur du skapar sexlust och nytändning i ett långt förhållande.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Låggradig inflammation orsakar besvär
58.- Inflammation; orsaken till många besvär med Martina Johansson

Martina Johansson berättar att låggradig inflammation kan vara orsaken till besvär med ångest, oro, kroniska sjukdomar, allergier, cancer, ledsmärta. Inflammation kan också skapa obalans i våra hormoner och förvärra klimakteriebesvär. Skapa balans på naturlig väg.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ont i kroppen
57.- Ont i kroppen med Elisabet Hagert

Vi börjar ofta känna av fysiska smärtor och knak i leder samtidigt som klimakteriet infinner sig. Docent Elisabet Hagert, specialist i ortopedi, reder ut skillnaden mellan artros och reumatism och vad som går att göra åt det.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Sveriges television gör serie om klimakteriet
56.- Det ska hända dig med!
Nu händer det! Ett SVT program om klimakteriet!  Journalisten Malin Jacobson Båth är programledare och initiativtagare till tv-serien som tar upp ett ämne som direkt rör 880.000 kvinnor i Sverige och indirekt alla som är på väg dit eller känner någon som är i klimakteriet.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Motion och rätt kost mot problem i förklimakteriet.
55.- Sökandet efter hormonbalans med Johanna Toftby
Johanna Toftby har tusentals besökare på sin blogg. I ett öppet samtal med Åsa Melin beskriver hon hur en obearbetad sorg utvecklades till panikattacker och sockerknarkande. Johanna är 45 år och känner att förklimakteriet börjat. Sömnproblem, svårare migrän, ibland en molande ångest. Något händer i kroppen. Vila, motion och mat har blivit viktigare än någonsin. En snygg yta kan dölja problem, men vågar och orkar man ta tag i det så kan man hitta harmoni, glädje och kärlek vilket Johanna Toftby bevisat.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet
54.-Tre kvinnor, tre upplevelser
Mia, IngaLill och Cicki har helt olika bakgrund och upplevelser av klimakteriet. Mia har en historia med bröstcancer och är inne i sitt andra klimakterium, Cicki har provat allt vad gäller träning, hälsokost, alternativa metoder och hormoner. IngaLill är frustrerad över att inte fått hjälp i vården och att inte hittat något som fungerar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


53.- Funktionsmedicin: så funkar det med Fredrik Ölander
Inom funktionsmedicinen försöker man hitta de bakomliggande faktorerna till din hälsa. Oftast är det livsstilen som avgör om en sjukdom eller symptom bryter ut. Läkemedel tar bort eller dämpa symptom, men för att komma till botten med problemen måste du gå djupare än så.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnit


52.- Nya riktlinjer och naturligt progesteron
Gynekologen Hans Frykman har länge kämpat för att naturligt/bioidentiskt progesteron skall vara fritt tillgängligt. Varför stöter kampen för det naturliga progesteronet på patrull? Hans Frykman talar också om nya forskningsrön, om  bröstcancer och om att många gynekologer inte håller sig uppdaterade.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


51.- Kvinnlig dynamik på arbetet
Företagsledaren Per Eriksson ger sin syn på varför kvinnor är absolut nödvändiga för dynamiken i företag och hur mogna kvinnor bidrar med nödvändig kompetens och balans.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil