Avsnitt 226 till 250

Tidigare avsnitt  1  2   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil

hur farligt är socker ewa meurk

250.- Socker och sötsug med Ewa Meurk
Trots råd och information om att undvika socker och hur skadligt det är, är det få som har kunskap om socker och hur vi påverkas. För socker är en av de är de största bovarna för vår hälsa. Hälsoingenjören Ewa Meurk beskriver sockrets påverkan på oss och avlivar myter.  Att produkter som Cola Light eller Zero är att föredra är en myt. Tvärtom! ”Ingen skall bli sjuk pga okunskap” är Ewas mantra. Och, hur handskas med sötsuget som kan bli nog så starkt i klimakteriet?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

känslofällor siri helle
249.- Känslofällor med Siri Helle
Psykolog Siri Helle om hur man kan hantera sina känslor konstruktivt, se möjligheter i dem och vilka verktyg det finns för att handskas med känslofällor som oro, nedstämdhet och stress. Att med viljestyrka påverka negativa känslor och tankar är svårt för att inte säga omöjligt. Däremot kan vi påverka vårt beteende som i sin tur kan påverka våra tankar och känslor. Och, dina känslor vill dig väl. Tyvär är de inte alltid så välinformerade.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

primaärvården och klimakteriet Naomi flamholc
248.- Klimakteriesymptom och behandling med Dr Naomi Flamholc
Dr Naomi Flamholc har under många år arbetat med och hjälpt kvinnor med klimakterieproblem. Är patienten verkligen i klimakteriet? Det finns sjukdomar med samma symptom som klimakteriet. Hur bestämmer man tillsammans behandlingen och hur finjusterar man? Naomi beskriver begrepp, olika behandlingsmöjligheter och scenarion och faktiska fall.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnsvårigheter liisa carpevi

247.- Coachen Tipsar: Sömn med Lisa Carpevi
Sömn är en förutsättning för livet men ändå något vi inte förstår fullt ut. Sömn kan vara frustrerande då man inte kan sova bara för att man vill eller bestämmer sig för det. I åren kring klimakteriet är det  vanligt att man får sömnsvårigheter. Till råga på eländet försvåras ofta klimakteriebesvär av just sömnproblem! Sömnkonsult Lisa Carpevi talar i detta Coachen Tipsar-avsnitt om hur du bör tänka och vad du kan göra.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bindeväv och rörlighet linus johansson
246.- Bindväv & rörlighet med Linus Johansson
Bindväven är som saltet i havet. Den finns överallt men är svår att ta på. Man kan säga att den finns för att göra alla andra celler framgångsrika i sina jobb. Därför är ditt välmående beroende av hur bindväven mår. Och det enda som gör att bindväven fungerar är rörelse. För fysioterapeuten Linus Johansson är hans verktyg för att få patienterna att må bättre rörelse. Och porten in till rörelse är bindväv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

manligt klimakterium göran adlen
245.- Var är mannen med Göran Adlén
Framåt 45-50 år börjar både kvinnor och män att förändras både fysiskt och psykiskt.  Litet generaliserat är det oftare kvinnor som tar tag i det. Vad är det som händer, varför och vad kan jag göra åt det?  Männen vilar oftare på gamla lagrar – som inte längre finns! Göran Adlén talar om hur han vaknade upp, hur han ändrade sitt liv och om varför frekvensen av medelålders män på våra gym är lägre än frekvensen av övervikt och för stora magar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

självstark camilla hasselvret

244.- Självstark med Camilla Hasselvret
Starka upplevelser skapar ofta en önskan att hjälpa andra och dela med sig. Ett utmanande klimakterium ligger till grunden för Camilla Hasselvrets idéer och tankar kring hur man kan bli starkare i sig själv och tro att man klarar av utmaningar. Att återfå ett självförtroende som ofta bryts ner under klimakteriet. Camilla berättar om sina egna erfarenheter och om hur det ledde till ett 8-veckors program där hypnos är en del i att få tillbaka förlorat självförtroendet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

matbalans christina sundequist

243.- Matbalans med Christina Sundequist
Matbalans handlar om så mycket mer än vad, när och hur vi äter. Balans är helt enkelt att man mår bra och att ens kropp fungerar som vi önskar. Att den får de byggstenar den behöver. Christina Sundequist som är PT och funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach menar att med kunskap om hur din kropp fungerar kan du lättare möta de förändringar som sker och ditt optimala kostupplägg får du genom att hitta dina individuella pusselbitar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ledvärk i klimakteriet

242.- Ner och upp med Helen Högsten
Det är tack och lov inte många som haft så många utmaningar i sin övergångsålder som Helen Högsten. Allt började med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen vilket länge fungerade bra. Efter en blodpropp slutade hon med östrogen och började istället med akupunktur. Mycket snart började hon få smärtor i hela kroppen och under fötterna. Att bara stå upp var en plåga! Helene berättar hur hon till slut fann vad som var hennes räddning.
Läs mer och lyssna på avsnittet

utmattningsdepression och klimakterieproblem blossom
241.- När stormen lagt sig med Blossom Tainton
Det går att komma tillbaka efter en utmattningsdepression och en massa klimakteriebesvär! Blossom Tainton inspirerar med sin personliga berättelse  om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen gett vika. Livscoachen Blossom med helhetshälsa i fokus, delar sina erfarenheter och tankar. Ett sprudlande avsnitt där hon talar om sina nya projekt, mat, periodisk fasta, socker, processad kolhydrater och mycket mer. Blossom is back!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Svåraste klimakterieproblemen betty wassenius

240.- Livet med Betty Wassenius
Svettningar och vallningar kan upplevas som problematiska, men det svåraste klimakterieproblemen är oftast de ”kognitiva”: att vara låg på energi, ofokuserad, att tappa livsglädjen och minnet. Att vara helt dränerad när arbetsdagen är slut och sedan ha svårt att återhämta sig. För tandläkaren och PT:n Betty Wassenius har träningen alltid varit en lösning. Men så är det inte idag. Betty samtalar med Åsa Melin.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tala med varandra om klimakteriet annelie ahlby
239.- Min berättelse med Anneli Ahlby
Som för många – de flesta? – smög sig klimakteriet på Anneli Ahlby. Som hennes första mens. Anneli delar generöst med sig av utmaningar och om hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig. Hur hon fick sämre självkänsla. Upplevde förvirring och glömska. Hon beerättar om svårigheter att få hjälp från vården men om hur hon till slut kommit rätt. Hur hennes livskvalitet iag är hög. En mycket personlig och öppen berättelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterium med bröstcancer sofia lann
238.- Klimakterium med bröstcancer med Sofia Lann
Sofia Lann hamnade i ett påtvingat klimakterium när hennes östrogenproduktion stängdes av för att bota hennes bröstcancer. 80 % av de som får bröstcancer drabbas av en hormonpositiv cancer då man måste stänga av östrogenproduktionen under 5 – 10 år. Detta sker ögonblickligen och inte successivt som för de som går in i klimakteriet på en naturlig väg. Att få diagnos på en livshotande sjukdom, att gå igenom en svår operation och därefter börja en hormonbehandling är minst sagt traumatiserande.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Agneta sjödin i klimakteriepodden
237.- Sköt om dig med Agneta Sjödin

Agneta Sjödin blev förvånad, som många av oss andra blir, när hon förstod att hon var i klimakteriet. Med PMS-problematik kan det först vara svårt att veta vad som var vad. Något motvilligt ställde hon upp på att tala om sitt klimakterium i Klimakteriepodden i slutet av 2019. Hon tyckte hon talat klart, gått vidare, fått styr på det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Åsa Melin
236.- CT: Skön Sommar med Åsa Melin
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema. Åsa Melin tar sig friheten att agera coach inför sommaren och delar med sig av några tips och råd hon själv ska försöka förhålla sig till. Och som gästerna i Klimakteriepodden har tagit upp.
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

Hållbar Annika Sundin
235.-Hållbar med Annika Sundin
Hur kan man koppla ihop kvinnans förmåga att alltid ta ansvar med oro för klimatet och klimakteriet? ”Greenfluencern” och inspiratören Annika Sundin med en personlig klimakterieberättelse om hur hon hanterat sina förklimakteriesymptom och hur hon tänker på hållbarhet. Både ur ett personligt och ett globalt perspektiv. Från att haft massor med energi och drivit de saker hon tycker är viktiga, kom hon att känna sig som en våt filt och orkade inte längre driva sina hjärteåsikter.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ätbeteende
234.- Kost & ätbeteende med Christina Sundequist
Ditt ätbeteende spelar roll. Öka medvetandet kring vad, varför, när och hur du äter. Energi- och kaloribalans är inte bara energi in och energi ut. Det känns självklart att tre tallrikar med olika innehåll: Granola, köttfärs och geléhallon påverkar dig olika. Men det gör också hur du äter och när du äter.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbehandliing mot klimakteriebesvär natalia cruz
233.- Hormonbehandling med Natalia Cruz
Rädslan för hormonbehandling efter den sk  WHI-studien 2002 har bitit sig fast. Mycket pga hur den presenterades i media. Men faktum är att risken för att få livmodercancer och hjärt- och kärlsjukdomar minskar med en hormonbehandling. Och livskvaliteten ökar. Natalia Cruz, en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna gynekologer inom menopausal hormonbehandling, talar om – det mesta – som du bör veta om hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

Histaminintolerans karl hulten

232.- Histamin och känslighet med Karl Hultén
Histamin är en livsnödvändig substans som stöder immunförsvar och matsmältning. Vår kropp behöver alltså histamin men problemet uppstår när vi får en för hög halt som kroppen inte klarar av. Histamin behövs alltså för att försvara oss mot angrepp. Men om för mycket friställs kan det leda till en allergisk reaktion vilket kan sägas vara en omotiverad reaktion på något som inte är farligt för kroppen. Karl Hultén om histaminintolerans, symptom, hur ställa diagnos och vad göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

viktproblem i klimakteriet christina Sundequist
231.- Vikt med Christina Sundequist
Avsnitten ”Coachen tipsar” är kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
I detta avsnitt talar Christina Sundequist, coach och TP, om varför vi lättare går upp i vikt i klimakteriet. Ändringar i vanor, ämnesomsättning, muskelmassa, stress, sömn och hormoner påverkar vår vikt. Vad kan man göra åt det?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Syntetiskt eller bioidentiskt progesteron angelica linden hirschberg
230.- Bidra till forskning med Angelica Lindén Hirschberg
Vad behövs för att det eftertraktade bioidentiska progesteronet ska anses lika säkert som det syntetiska? Professor Angelica Lindén Hirschberg om en ny studie som undersöker om olika gulkroppshormoner eventuellt ökar risken för bröstcancer  och livmodercancer. Men också effekter på sexualitet och humör.  Här får du chansen att bidra till forskningen, delta i en ettårig studie och på kuppen få hormonbehandling mot dina klimakteriebesvär. Och noggrann hälso- och cancer screening!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

kvinnors ekonomi leni ekendahl
229.- Det är aldrig för sent med Leni Ekendahl
Visste du att merparten av alla kvinnor oroar sig för sin ekonomi vilket lätt kan bli en stressfaktor. Och stress spär på dina klimakteriesymptom. Så det är dags att ta kontroll och få ordning på de där papperna i pärmen och kika närmare på vad som händer om du går ner i tid, ska uppfylla drömmar eller sluta jobba. Hur kommer din pension se ut? Räcker den till det liv du vill ha? Och oförutsedda saker händer. Vare sig det är olyckor eller skilsmässor…
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ADHD klimakteriet lotta borg skoglund
228.- Har du rätt diagnos? med Lotta Borg Skoglund
Flickor/kvinnor är underrepresenterade som diagnostiserade med ADHD. Delvis beror det nog på att forskningen och ”mallen” är satt efter män. Men också då många ADHD symptom är mycket lika det kvinnor upplever när de börjar komma in i klimakteriet: sömnsvårigheter, humörsvängningar osv. Så, vad är klimakteriet och vad är ADHD? Vad blir konsekvenserna av ingen eller fel diagnos? Christina Sundequist intervjuar Lotta Borg Skoglund överläkare och specialist i allmänmedicin och psykiatri
Läs mer hitta länkar och lyssna på avsnittet

Läkemedelsverkets rapport om hormonbehandling
227.- Läkemedelsverkets riktlinjer med Viveca Odlind (Publiceras 27/4)
För kvinnor under och nära menopausåldern kan hormonbehandling mot klimakteriebesvär förbättra livssituationen. Detta är en av slutsatserna i Läkemedelsverkets nya riktlinjer. Man ser inga ökade risker för hjärta/kärl-problem eller livmodercancer. Gynekolog Viveca Odlind, senior expert på Läkemedelsverket, har arbetat med uppdaterade riktlinjer för behandling i klimakteriet intervjuas av Åsa Melin. I rapporten diskuteras också hur syntetiskt gestagen och kroppseget progesteron påverkar cancerrisken. Progesteron som används i många länder för att minska risken för cancer, väntas bli godkänt i Sverige inom ett år.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Svajande hormoner och signalsubstanser cecilia tibell
226.- Hormoner och signalsubstanser del 2 med Cecilia Tibell
Endokrinolog Cecilia Tibell talar om hur svajande hormoner är orsaken till att många mår dåligt. Och att detta förstärks i klimakteriet. Sömproblem, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, viktproblem, mindre sexlust. Hur känner vi igen symptomen och vad vi kan göra för att må bättre? Hormonerna spelar stor roll men vi är ofta duktiga på att förstärka genom vårt sätt att leva.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tidigare avsnitt  1  2   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil