Bindväv & Rörlighet

bindväv rörlighet linus johansson

246.- Bindväv & rörlighet med Linus Johansson

Christina Sundequist möter fysioterapeuten Linus Johansson. Linus kallar sig själv för ”Rörelseutvecklare”. Han har rörelsen som verktyg för att behandla patienter med olika former av smärta. Han ser bindväv som porten in till rörelse och till välmående.

När du senast slog i smalbenet och kände hur ont det gör kom du i direkt kontakt med din bindväv. Intresset för bindväv, eller fascia som den också heter, ökar men vad är den och hur påverkar den dig?

Bindväven är som saltet i havet. Den finns överallt men är svår att ta på. Den sträcker sig in i varje cell. Man kan kalla den vårt ”mjuka skelettet”.

Man kan säga att den finns för att göra alla andra celler framgångsrika i sina jobb. Därför är välmåendet i kroppen också beroende av hur bindväven mår. Och det enda som gör att bindväven fungerar är rörelse. Den måste belastas för att fungera. Man måste röra på sig för att må bra! Detta är inget nytt men ytterligare ett argument för att röra sig och träna.

När vi blir äldre blir vi stelare. Vi kan få ont i kroppen och många kommer att få ledbesvär. Den smärtsamma sjukdomen artros har också ett samband med vår bindväv. Även här kan styrketräning hjälpa och minska risken för att du skall drabbas. Ju starkare muskler man har, ju mindre blir risken att benändarna kommer i direkt kontakt med varandra vilket är vad som händer vid artros. Och det är mycket smärtsamt!

Linus Johansson talar om olika varianter av rörelse och träning. Du får veta vad ”studsighet” är bra för, liksom excentrisk och koncentrisk träning. Har du funderat över varför din bindväv mår bra när du dansar eller sysslar med aerobics? Linus reder ut.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Linus Johansson ligger upp många bra övningar som du kan utforska på egen hand. Hans böcker och mycket annat kan du lära mer om på hans hemsida  och Instagram @soma_by_linus

I avsnittet talar Linus om Carla Steccos forskning om bindvävsceller

Andra avsnitt med koppling till bindväv, stela leder, ledvärk, artros och muskler hittar du i avsnitt 57 Ont i kroppen med Elisabet Hagert, i avsnitt 104 Benskörhet med Malin Nilsson & Jonas Forsberg, i avsnitt 110 Träning och ökad livskvalitet med Mats Hammar, i avsnitt 216 Träning med Monica Björn, avsnitt 170 Smärta med Katarina Woxnerud och i avsnitt 224 Smärta & ledvärk med Monica Björn