Handskas med känslofällor

känslofällor sisri helle

249.- Känslofällor med Siri Helle

I grunden är det givetvis bra att vi har känslor, men det är inte alltid så härligt när de sätter krokben för oss.  Vi går och oroar oss för något som är osannolikt att det inträffar. Vi stressar vidare trots att vi vet att det inte är bra för oss.

Även om vi vet att vi inte borde oroa oss så snurrar tankarna och oron runt och skapar en negativ spiral. Känslofällor.

Psykolog Siri Helle samtalar med Åsa Melin om hur man kan hantera sina känslor konstruktivt, se möjligheter i dem och vilka verktyg det finns för att handskas med känslofällor som oro, nedstämdhet och stress.

I den psykologiska triangeln finns tre hörn: Känslor, Tankar och Beteende. Att med viljestyrka påverka negativa känslor och tankar är svårt för att inte säga omöjligt. Däremot kan vi påverka vårt beteende som i sin tur kan påverka våra tankar och känslor.

Tänk dig att du är stressad på jobbet och kastar i dig lunchen för att snabbt springa vidare medan du säger till dig själv att du inte skall vara stressad. Du kommer inte att lura dig själv. Om du däremot bestämmer dig för att äta din lunch som om du har all tid i världen kommer du att påverka din stressnivå åt rätt håll. Börja i beteendehörnet!

Siri talar om hur du kan se och hantera dina känslor. Positiva som negativa. Kom ihåg att dina känslor alltid vill dig väl. Tyvärr är de inte alltid så välinformerade.

Det är också så att ibland har man sämre dagar. Det är bara att acceptera men det går att göra det bästa av sådan känslor också. Ta känslofällan nedstämdhet. Den gör att vi vill dra oss tillbaka och detta kan bli en negativ spiral. Man vill dra sig tillbaka och börjar undvika saker som normalt ger glädje och energi.

Därför, om du känner nedstämdhet och känner dig deppig, försök att aktivt planera in saker som brukar ge glädje och avspänning. Stora som små. Det kan hjälpa dig. Men lägg ribban där du är.

Känslor är ju reaktioner på något som hänt. Inse det och säg till dig själv: ”Det är ju inte så konstigt att jag känner så här eftersom: jag har sovit dåligt/det var en elak kommentar från min arbetskamrat/jag är i klimakteriet/jag blev inte bjuden på festen/osv osv. Svara på frågorna och försök hitta orsaken/orsakerna till varför du känner dig låg. Sedan, hur skall  jag gå vidare?

Samtidigt som det finns oro och nedstämdhet som du kan behöva hjälp för att komma över, talar Siri om beteende och inställning som hjälper. Ett sätt att bättra negativa känslor mot arbetskamrater kanske inte vänder upp och ner på ditt liv men det kan kan ju göra det litet trevligare.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Lyssna på Anders Tengström i avsnitt 209 så får du flera verktyg och sätt att hantera och tänka kring stress och laddade känslor.

Läs mer om Siri Helle