Svåraste klimakterieproblemen är de kognitiva

 

svåraste kliimakterieproblemen betty wassenius

240.- Livet med Betty Wassenius

De svåraste klimakterieproblemen är oftast de kognitiva

Betty Wassenius är tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach. I teorin har hon all kunskap och bästa möjliga förutsättningar för att kunna hantera klimakteriet. Så hur kan det ha blivit så här jobbigt med mentala symptom som inte går att få bukt med?

Svettningar och vallningar kan upplevas som problematiska, men det svåraste är oftast de ”kognitiva” problemen: att vara låg på energi, ofokuserad, att tappa livsglädjen och minnet. Att vara helt dränerad när arbetsdagen är slut och sedan ha svårt att återhämta sig.

Det är svårt när självförtroendet sviktar. Trots att Betty vet att hon har kompetens både i sin profession och som PT kommer ändå tvivlet. Att snart blir hon påkommen. Att hon inte kan det hon sysslar med.

För Betty har träningen alltid varit lösningen. Men det är inte en hel sanning idag. Det måste få vara så att hon kan och får ligga en hel lördag utan att orka ta ett träningspass eller ens ta en promenad. Det är OK. Imorgon är en ny dag.

Det finns många råd och verktyg, men de är individuella. Vad fungerar för mig? Och dessutom, vad fungerar för mig idag?

En nyckel till att kunna ta tag i ett dåligt mående är dock öppenhet. Att erkänna att man mår dåligt. Att erkänna att man har en minneslucka. Att tala om problemen.

Detta är ett omtag av ett samtal som Åsa och Betty hade i avsnitt 196. Ett väldigt modigt, öppet och personligt avsnitt om att inte känna igen sig själv, vara rädd för att tappa ansiktet, utmaningarna med att hålla fasaden uppe professionellt och hemma, trots att man är låg och utmattad och bara vill ligga i soffan.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Lyssna också på Betty Wassenius i avsnitt 148 när hon talar i egenskap av tandläkare och du får lära dig mer om hur statusen i munnen påverkar resten av kroppen.