Avsnitt 201 till 225

Tidigare avsnitt  1  3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil

Svajande hormoner och signalsubstanser cecilia tibell
225.- OT: Hormoner och signalsubstanser del 1 med Cecilia Tibell
Under många avsnitt har vi diskuterat hormoner och hur hormoner påverkar oss. Men det är inte ett lätt ämne!  I två avsnitt talar och förklarar här endokrinologen Cecilia Tibell hur hormonerna påverkar oss i de tre faserna innan klimakteriet, under klimakteriet och efter menopausen. Hur vi känner igen vad som händer och hur vi kan förbättra vårt mående.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

smärta och ledvärk monika björn 224.- Smärta & ledvärk med Monika Björn
Smärta drabbar många. Både de som tränar och de som inte tränar. Ofta  helt oförklarligt. Utan att vi förändrat något i vårt sätt att vara, träna och röra oss kan smärtan plötsligt komma. Dessutom på de mest oväntade ställen. Monika Björn talar om hur du bör tänka och handskas med smärtor inklusive artros, ryggont och stelhet. Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

rena hjärnan anders lönedal 223.- Rena hjärnan med Anders Lönedal
Det lymfatiska systemet renar hjärnan från slaggprodukter under vår djupsömn . Det ”tvättar hjärnan på insidan”. Sover vi dåligt och inte kommer ner i djupsömnen, kan vi uppleva hjärndimma, trögtänkthet och ha svårt att minnas. Och det kan resultera i inflammatoriska processer som kan skapa degenerativa sjukdomar som Parkinson och Alzheimer. Anders Lönedal som arbetar med tillämpad psykofysiologi, hur kroppens system hänger ihop, om processen och vad vi bör göra. Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet skam och rädsla leena källqvist 222.- Skam och rädsla med Leena Källqvist
Klimakteriet är en förändringsprocess som är svår att acceptera. Klimakteriekärring, gråhårig och stapplande. Jag är inte där. Jag är ung och stark. En förändringsprocess där vi är rädda att ”tappa det”. I en ny situation vi är rädda att inte klara av blir vi osäkra och rädda. Och rädsla leder ofta till skam. Men rädsla kan vändas mot nyfikenhet som skapar motivation att växa och förändra sig själv. Psykoterapeuten Leena Källqvist talar om hur personlig utveckling kan uppstå i kris och trauma.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet hormoner styr hunger och fettma ewa meurk 221.- Hunger, sug och mättnad med Ewa Meurk
Känslan att kunna äta i princip hur mycket som helst av viss mat har vi upplevt, medan andra matval gör att mättnad infinner sig naturligt och man slutar äta och är nöjd. Vad är det som ligger bakom det här beteendet? Och varför vill man äta snabba kolhydrater om man har sovit dåligt eller om man känner sig stressad? Aptitregleringen styrs av flera hormonella processer och påverkar hunger, mättnad, fettinlagring och fettförbränning. Christina Sundequist intervjuar populära hälsoingenjören Ewa Meurk. Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet  

återhämtning monika björn 220.- Återhämtning med Monika Björn
För att fungera måste vi få tid och möjlighet till återhämtning. Vi kan märka det på att vi inte känner oss utvilade när vi vaknar. Att vår ork börjar dippa under eftermiddagen och kvällen. Och/eller att vårt humör påverkas. Speciellt sömnen är viktig. I längden är dålig sömn enormt nedbrytande. Bara du kan avgöra vad som passar dig. Viktigt med introspektion och att lyssna innåt. Men klart är att återhämtning är en bristvara men ack så viktig! Och  brist på återhämtning förvärrar nästan alltid klimakteriebesvär.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

rätt diagnos av klimakteriebesvär sarah nejdet 219.- Missförstånd med gynekolog Sarah Nejdet
Gynekolog Sarah Nejdet hävdar bestämt att ingen skall acceptera att inte må bra. Symptomen på många klimakteriebesvär kan leda till fel diagnos. Exempelvis till kognitiva problem och depression. Det finns alltid en orsak om du inte blir bättre av en behandling. Och ett botemedel. Hittar du det inte själv så sök hjälp! Men alla kvinnor borde ha grundkunskap om hormoner och sin menstruationscykel.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Återhämtning och Yoga Nidra ulrica norberg 218.- Reflektion och djupavslappning med Ulrica Norberg
Ulrica Norberg är en av Sveriges främsta yogalärare och även författare, journalist, andningscoach. Hon talar om vikten av återhämtning och om Yoga Nidra.  I den ofta stressfyllda vardag vi lever i idag, måste vi låta systemen i kroppen hinna ifatt. Vår kropp och vårt psyke måste få en aktiv återhämtning. Ulrica vill få oss att reflektera över våra grundläggande biologiska behov och hur vi kan lära oss att nyfiket lyssna inåt för att finna kraft och lösningar till våra utmaningar. Hon samtalar här med Maria Otterstad.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

FODMAP mot IBS Sofia Antonsson 217.- Känslig mage och IBS med Sofia Antonsson
En trasslig mage kan ge sig till känna på många sätt. IBS eller Irritable Bowel Syndrome är ett.  Det tros triggas av stress, hormonobalans (se förklimakterium) och livsmönster.  Mjölkmage, stressmage. ballongmage. Kärt barn har många namn. Dietisten Sofia Antonsson arbetar med metoden FODMAP mot IBS. En metod att hitta och eliminera de livsmedel som påverkar just din kropp och matsmältningssystem negativt. Hon intervjuas här av Christina Sundequist.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

träning mot klimakteriebesvär monika björn 216.- Träning med Monika Björn
I tre avsnitt ”Coachen tipsar” talar Monika Björn om vikten av träning mot klimakteriebesvär. I detta avsnitt tar hon upp träning. I nästa som publiceras i mars blir det ”Återhämtning” och i det avslutande avsnittet i april talar hon om träning, ”Smärta & ledvärk”.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Nina Campioni förklimakteriet vid 40 215.- Klimakteriet vid 40 med Nina Campioni
Nina Campioni, bloggare, poddare och influencer, hade vid 41 en känsla av att hon nått sin peak. Livet var på väg utför och kroppens förfall ett faktum. Hon kände sig låg och energilös. Hon kopplade inte ihop det med hormoner och definitivt inte med klimakteriet. Men det var så. Hon hade kommit in i förklimakteriet. Hon fick inget förtroende för den gynekolog hon gick till. När den som skall hjälpa och informera inte har svaren utan i ger konstiga råd får man inget förtroende. Med hjälp av terapi och kunskap har Nina börjat hitta tillbaka till sig själv och funnit trygghet i hur hon vill gå vidare.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

Lymfsystem som inte fungerar anders löndal 214.- Lymfsystemet – det vita blodet med Anders Lönedal 
Konsekvenserna av ett lymfsystem som inte fungerar som det skall kan bli allvarliga. Dålig hälsa, lätt att få infektioner, övervikt som inte går bort trots bantning, träning och specialkost. Många kvinnor känner dessutom igen andra symptomen som svullna ben, celluliter och besvärande vätskeansamlingar. När det blir allvarligare kan lymfödem och lipödem utvecklas. Anders Lönedal talar om de största hoten mot ett fungerande lymfsystem och det viktigaste: Vad du själv kan göra för att undvika eller förbättra.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet  

metabola balansen ewa meurk 213.- Blodsocker, insulin & vikt med Ewa Meurk
Det talas mycket om blodsocker och insulin och dess påverkan på våra liv och vår hälsa. Om snabba kolhydraters inverkan på oss. Om sjukdomar som typ 2 diabetes, övervikt, fetma och hjärt- kärlsjukdomar. Vi läser om det men få förstår hur ämnesomsättningen, metabolismen, i grunden påverkar vårt välbefinnande och hälsa. Gör du?  Ewa Meurk förklarar för Christina Sundequist vad alla borde veta. Vad skall vi hålla koll på för att må bra och vad kan vi göra?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

allmänläkarna och primärvården naomi flanholc 212.- Allmänläkaren som vill och kan med Naomi Flamholc
Primärvården är första linjen i  hälsovården och skall vara ”första hjälpen”.  Dess styrka ligger i dess tillgänglighet.  Problemet att den skall ha ett så brett kunnande. Har man otur kan man komma till någon som inte har just klimakterieproblem som sitt första ”intresse”. Givetvis talar man mycket mellan kollegor och utbyter erfarenheter, men just klimakteriet är ett ämne man talar mycket sällan om. Naomi Flamholc har lång erfarenhet från primärvården och är också grundare till den digital klimakterietjänsten Womni.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet    

stress och återhämtning ellen engvall 211.- Stress och återhämtning med Ellen Engvall
För barnmorskan Ellen Engvall är barnafödande den mindre delen i att vara barnmorska. Det är fråga om kvinnans hela livstid från tonår till döden och vad det innebär att vara kvinna. Hon har arbetat med att söka harmoni i helheten; hormonbalans, minskad stress och spänningar för ökat välmående. Yogan är här ett viktigt verktyg. Hennes nycklar till hormonell balans hjälper att lyssna ”inåt” och höra kroppens signaler.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Hantera stress daniel ek Avsnitt 210. – Stress: Varva ner med Daniel Ek
Fysisk och psykisk stress påverkar oss lika och hormonell obalans är en form av stress. Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner. Speciellt i övergångsåldern då hormonerna åker upp och ner. Psykologen Daniel Ek talar om KBT, ACT och om en sex-punkts metod att hantera sin stress. Och, blir semestern en återhämtning eller ännu en stresskälla?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vad är stress anders tengström Avsnitt 209.- Stress med Anders Tengström
Stress återkommer gång på gång som en av de viktigaste orsakerna till att vi mår dåligt. I tre avsnitt som är omtag av tidigare publicerade avsnitt, tar vi upp vad stress är, hur vi kan hantera stress och hur vi kan undvika att bli ”negativt” stressade. I detta avsnitt möter vi stressforskaren Anders Tengström som talar om vad stress är, hur du kan drabbas och hur det påverkar dig och din omgivning. För det är inte bara du som blir drabbad.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet  

sköldkörtelrubbningar i klimakteriet cecilia tibell 208.- Hormonkaos med Cecilia Tibell
Sköldkörteln har en reglerande funktion på produktion och insöndring av våra hormoner. Och då även på våra könshormoner som östrogen vilket påverkar våra menscykler och vårt klimakterium. Sköldkörtelrubbningar i klimakteriet är långt ifrån ovanligt. Hur märker man om man har problem?  Vad är normalt och vad är inte? När och hur kan man själv påverka och vad ska man se till att få hjälp med? Det ska Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, guida oss kring.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet  

mentalt påverkad av klimakteriet lotta gray 207.- Elefanten i rummet med Lotta Vimmelmamman Gray
Lotta Grey, känd som Vimmelmamman, vet hur det är att drabbas av cancer, gå igenom skilsmässa, vara ensam mamma, och sedan få klimakteriebesvär från helvetet, leva med tre timmars sömn per natt – och dessutom – vara offentlig med det. En personlig berättelse om den kvinnliga kraften som försvann och ersattes av symptom som ängslan, håglöshet, enorma svettningar, torra ögon och en mängd frågor. ”Vad är vad och vem kan hjälpa mig, för jag vägrar må så här!?” Varför må skit när man inte behöver?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet  

bättre sömn lisa carpevi 206.- Verktyg för god sömn med Lisa Carpevi
Hur får vi bättre sömn? Kvinnor får ofta problem i klimakteriet. Är det verkligen meningen att vi ska sova dåligt bara för att vi blir äldre och är i klimakteriet? Lisa Carpevi talar om orsakerna. Stress, oro men också brist på rutiner. Och vad vi kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bättre klimakterievård christina strååt 205.- Bättre vård för klimakteriebesvär med Christina Strååt
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att reda ut hur behandlingen av klimakteriebesvär ser ut i landet. Detta berättar Socialstyrelsens ansvariga utredare, Christina Strååt. Det är stora skillnader mellan de behandlingsformer de olika regionerna och vårdcentralerna erbjuder. I vissa regioner är det bara 10% av vårdcentralerna som förskriver hormonläkemedel. I andra ända upp till 70 %. Någon enhetlig linje finns inte. På samma sätt är övriga behandlingserbjudandet mycket olika mellan vårdcentralerna.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriesymptom eva elmström 204.- Det är inte svårt med Eva Elmström
Vilka klimakteriesymptom talas det för litet om? Värmevallningar, nattsvettningar, torra slemhinnor osv. känner de flesta till. Om de känslomässiga förändringarna klimakteriet kan leda till talas det mindre: ”Jag känner inte igen mig själv!”. Den sexuella hälsan är också ett område värt mer uppmärksamhet. Eva Elmström har under många år arbetat för att lyfta kunskapsnivån inom vården. Det borde vara fullständigt glasklart att klimakteriet alltid skall finnas med som möjlighet när man ställer diagnosen för en kvinna i 45 – 55 år som inte mår bra. Så är det inte idag.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kunskap om klimakteriet eva elmström

203.- All kunskap finns med Eva Elmström)
Hade våra mammor mindre problem i klimakteriet än vad många av oss upplever idag? Är det glömska eller finns en annan förklaring? Den psykiska ohälsan har ökat, men livsstilsfaktorer spelar antagligen en stor roll. Vi lever mer hektiskt och under ett större tryck. Men vi talar mer med varandra och har nätet som en outsinlig källa till kunskap. Med allt detta ställer vi krav: vi vill må bra! Barnmorskan Eva Elmström drivs av frustration över att det behövs bättre kunskap både hos oss kvinnor och i vården. För kunskapen finns – den måste bara ut.
Läs mer mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

urinvägsläckage katarina woxnerud 202.- Det läcker med Katarina Woxnerud
Om man ska lyssna på vad kvinnor faktiskt tycker är jobbigast när de kommer i klimakteriet och framförallt efter menopaus så är det läckage, både fram och bak. Det värsta är att man inte vågar tala om det och tycker att det är otroligt pinsamt att söka hjälp. Katarina Woxnerud är naprapat och har all kunskap man kan önska sig i det här ämnet så lyssna på vad som är normalt, kan behöva opereras, tränas upp eller avhjälpas med några fiffiga trick.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

cancerbehandling och klimakteriebesvär yvonne wengström 201.- Hjälp utan hormoner med Yvonne Wengström
Även om man inte kommit i klimakteriet innan man börjar en cancerbehandling, leder behandlingen ofta till att man hamnar i det och med kraftigare symptom. Även om man inte har åldern inne Professor Yvonne Wengström Yvonne Wengström arbetar med livsstilshälsa och omvårdnad. Hon är ansvarig för en studie där man funnit att träning under och efter en pågående cellgiftsbehandling är något vården absolut bör rekommendera. Vilken typ av träning talar vi om, på vilken nivå och vad kan vi förvänta oss i form av effekter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

Tidigare avsnitt   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil