Klimakteriesymptom man glömmer

klimakteriesymptom eva elmström

204.- Det är inte svårt med Eva Elmström

Vilka klimakteriesymptom talas det för litet om? Värmevallningar, nattsvettningar, torra slemhinnor osv. känner de flesta väl till. De problem som kanske är svårast att komma åt är de känslomässiga och de känslomässiga förändringarna som klimakteriet kan leda till. ”Jag känner inte igen mig själv!”

Att könshormonerna sjunker är en naturlig process som helt enkelt beror på åldrandet. Många av de förändringar som kommer vid 50 + och 60 + är helt naturliga.

Att man mår dåligt  behöver inte bara vara orsakat av förändringar i könshormonerna. Det kan också bero på andra faktorer som stress och utmattning. Livsstilsfaktorer är viktigt: sömn föda osv. Men det är viktigt att veta vad som påverkar dig. Sök och leta. Vad beror symptomen egentligen på? Var envis.

Söker du hjälp i vården är det viktigt att man också arbetar på detta sätt. Det borde vara fullständigt glasklart att om en kvinna i 45 – 55 års åldern söker en vårdgivare för att hon inte mår bra är klimakteriet något som helt automatiskt skall finnas med när man ställer diagnosen. Så är det inte idag. I alla fall inte överallt. Var du bor påverkar. Den geografiska skillnaden är alltför stor.

Barnmorskan Eva Elmström har under många år arbetat för att lyfta kunskapsnivån inom vården. Genom utbildning, utveckling av arbetsmetodik och nu också genom sin bok ”Klimakteriet, handbok för rådgivare”.

Sexuell hälsa är ett annat klimakteriesymptom vi pratar för litet om. Sexualiteten i mogen ålder skiljer sig från sexualiteten i ung ålder. Här är det också fråga om fysiologiska förändringar som påverkar vårt sexliv. Och då inte bara torra slemhinnor. Många kvinnor – och män – är helt enkelt mindre intresserade av sex En del bryr sig inte. En svensk undersökning visar att 50% av alla kvinnor över 50 har mindre sexlust och att 60 % inte har ett frekvent sexliv. Men samtidigt finns det många som skulle vilja ha en större sexlust. Kvinnor behöver mer känslomässig närhet till sin partner så partnerns sätt att agera är viktigt.

Men som sammafattning, hur svårt kan det vara att skapa hälsovård med trygga vårdgivare som erbjuder rätt hjälp till alla kvinnor i och kring klimakteriet?

Detta är en fristående fortsättning från förra avsnittet, 203.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Eva arbetar med klimakterierådgivning digitalt och per telefon på plattformen www.womni.se

Lyssna gärna på avsnitt 132 med barnmorskan Emma Jonsson och barnmorskorna på Admira kvinnohälsa i Lund i avsnitt 66 för mer om vad barnmorskor kan och vill stödja oss med.

Två väldigt starka avsnitt som beskriver det Eva kallar de känslomässiga förändringarna  finns i avsnitt 196 ”Utan filter” med Betty Wassenius och i avsnitt 38 ”Jag känner inte igen henne” med juristen AnnaLena Eriksson.