Avsnitt 126 till 150

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil

hälsoutmaningen klimakeriepodden
150.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt Del 3
Cicki Wressel mådde riktigt dåligt på flera sätt med bla rejäla humörsvängningar, sömntrassel och dessutom en ohälsosam övervikt. Susanne Dalsätt har med en fast hand guidat Cicki till ett nytt livsmönster med kostplan, rörelse och hållbara vanor som gett resultat. I det här avsnittet får du som lyssnar höra hur det gått.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Förundran maria borelius

149.- Förundran med Maria Borelius
När Maria Borelius “Hälsorevolution” med antiinflammatorisk kost började var hon mitt i ett oroligt förklimakterium. Nu är det dags för Förundran, den typ av starka känslor som ger oss wow-känslor. Forskning har visat att detta kan påverka inflammationsnivåer, ha effekt på hjärnan, hormoner och stress. Hur upplever man detta? Maria talar om att söka de upplevelser där vi kan gå utanför oss själva och uppleva stunder av förundran.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet påverkar munhälsan betty Wassenius148.- Munnen påverkar kroppen med Betty Wassenius
Munnen påverkar kroppens hälsa och vice versa. Då östrogenet sjunker vid klimakteriet ökar risken för tandlossning, karies och muntorrhet men också den psykiska hälsan påverkas.  När tandläkaren Betty Wassenius började känna att något hände i hennes egen kropp började ett stort engagemang för öppen kommunikation kring klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Livet med klimakteriet Katarina Woxnerud147.- Livet med klimakteriet med Katarina Woxnerud
Hur får vi ihop alla delar i klimakteriet? Vi tar oss an laddade ämnen som mat, näring, vikt och ämnesomsättning och dess koppling till känslor och belöning. Katarina Woxnerud  ger oss råd i alla delar så vi kan få hop helheten för glädje, kraft och energi. I avsnittet får du verktyg för att hitta en långsiktigt hållbar balans mellan kost, motion och vila. Vill man ha ett långt och bra liv måste man stå ut med att bli äldre!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

146.- Stötta kroppen med Katarina Woxnerud
När vi åldras och östrogenet sjunker påverkas allt från reaktionsförmåga, muskler, leder, hud och förmågan till återhämtning. Naprapat Katarina Woxnerud har arbetat hela sitt liv med kvinnors kroppar och vet vad vi kan göra för att mota kroppsliga förändringar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hälsoutmaningen 2
145.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt, del 2
Cicki Wressel har med Susanne Dalsätt i fyra månader arbetat på att komma i bättre form och balans. Vad går bra och vad är största utmaningen? Med gynekolog Hilde Löfqvist arbetar Cicki med sin hormonbalans. En progesteronbehandling som Hilde satt in, tillsammans med förbättringar av kost och motion gör att pms, klimakteriebesvär, sömntrassel och vallningar minskat. Vilka är svårigheterna inför framtiden? De här nya vanorna ska ju hålla resten av livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klmakteriet komma i bättre form cicki wressel
144.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel del 1

I avsnitt 123 talade vi om kost och vikt och sökte någon som ville bli utmanad att komma i form på alla plan. Cicki Wressel antog utmaningen att komma i bättre form fysiskt, mentalt och hormonellt. Superinspiratören  Susanne Dalsätt coachar vad gäller kost och rörelse, Åsa Melin stöttar med frågor kring klimakteriet och gynekolog Hilde Löfqvist ska ta sig an den hormonella obalansen. Lyssna på hur det började med vallningar, humörobalans, dålig sömn och energilöshet. Hur ser det ut 3 månader in i arbetet?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet klingat av hormonstorm hilde löfqvist
143.- När hormonerna lugnat sig med Hilde Löfqvist
Vad kan du förvänta dig när klimakteriet klingat av, hormonkarusellen lagt sig och östrogenet sjunkit till en låg nivå. Vilka symptom fortsätter förvärras och vad blir bättre? Vad kan vi göra något åt och hur? Gynekolog Hilde Löfqvist talar om möjligheter med olika typer av behandling och om  den onda cirkel med insulinresistens som kan leda till viktuppgång.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vardagsmotion annika kits

142.- Gör det enkelt med Annika Kits
Annika Kits, konditions- och löpcoach, tycker vi ska strunta i normer, gymkort och krångel och se till att röra på oss i vardagen. Hon är en härlig inspirationskälla för alla som behöver en knuff i ryggen när det gäller både styrka, rörelse, knip och att hitta enkla sätt att förbättra konditionen.. Så får du veta varför även män har anledning att hänga på med bäckenbottenträning.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

141.- Hjärt- kärlsjukdomar med Tord Naessén
I klimakteriet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dödligheten är idag större i sådana sjukdomar än i cancer. Vilka sjukdomar talar vi om och vad gör att risken att drabbas ökar efter menopaus? Professor Tord Naessén talar om detta, hur vi kan påverka vissa riskfaktorer med vår livsstil och vad som skiljer oss från männen. Vad ska du söka läkare och hjälp för, vad går det att göra själv?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sexualitet i klimakteriet eva sanner

140.- Ja till njutning med Eva Sanner
Vi förändras i klimakteriet. En del upplever att de tappat bort sexet på vägen. Parterapeuten och författaren Eva Sanner talar om att hitta tillbaka, om självkänsla, relationen till dig och din kropp och till din partner. Hur går man praktiskt till väga?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbalans i klimakteriet med yoga ellen engvall
139.- Yoga för hormonbalans med Ellen Engvall
Barnmorskan Ellen Engvall talar om vikten av att söka hormonbalans och att lyssna ”inåt” på vad kroppen försöker tala om för dig. Lever du i ett ständigt tjatter med prestationsstress som gör det svårt att lyssna inåt, hitta drivkraft, energi, lust och harmoni så är detta ett avsnitt för dig. Med hjälp av andning och mjuk yoga kan du skapa cirkulation för att stödja inre organ samtidigt och samtidigt hitta ditt jag. Ellen ger förslag på konkreta välgörande övningar att göra på egen hand och avslutar med ett 10 minuters yogapass.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjärnsmart i klimakteriet gabriella ringvall
138.- Hjärnsmart med Gabriella Ringvall
Hur använder man hjärnan smart? De flesta kvinnor märker att något börjar hända kring klimakteriet med energi, koncentrationsförmåga och ork. Gabriella Ringvall tog sig igenom en utmattning som anställd på Säpo innan hon började jobba med fokus på hjärnsmarta arbetssätt och arbetsmiljöer. Hon har många tankar kring varför det är vanligt att kvinnor ”går in i väggen”.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnbrist kliomakterium viktbesvär christisn benedict
137.- Vikt och sömn med Christian Benedict

Du kan bli tjock av för lite sömn! Din aptit och förmåga att kontrollera ätandet styrs av hormoner som behöver dygnsrytm och vila. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om forskningen som förklarar sambanden mellan viktuppgång och sömnproblem och vad man kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet oro och ångest carina landin
136.- Hantera oro och ångest med Carina Landin
limakteriet framkallar många existentiella frågor som också skapar ältande, oro och ångest. Vad är skillnaden mellan mellan dem och hur yttrar det sig fysiskt och psykiskt på kort och lång sikt. Samtalsterapeuten Carina Landin ger förklaringar, lösningar och ett antal verktyg vi kan använda för att både hjälpa oss själva och andra i vår närhet att agera istället för att bara reagera.
Läs mera, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

vägen in i klimakteriet hilde löfqvist
135.- Så börjar det med Hilde Löfqvist

De första tecken på att vägen in i klimakteriet börjat är svårtolkade. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna. Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet? Avsnittet levererar handfast kunskap om hormoner och vad som finns att ta till och varför.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

träning och klimakteriet

134.- Anpassa träningen med Monika Björn
Kunskapen i friskvårdsbranschen är skrämmande låg när det gäller träning och klimakteriet menar träningsprofilen Monika Björn. Frågorna är många: Kan man fixa hormonbalansen med träning? Varför du går upp i vikt och får svårare att träna bort den i klimakteriet? Hur lägger du upp träningen beroende på dina symptom och var i övergångsåldern du befinner dig? Hur mycket och vilken typ av smärta ska man stå ut med?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Mia Lundin

133.- Dina frågor besvarade av Mia Lundin
I ett extra långt avsnitt besvarar Mia Lundin lyssnarfrågor om varför det är vanligt med besvär som ont i kroppen, värk i leder och fötter. Många undrar över progesteron och östrogen; när, vad, varför, hur länge och hur man trappar ner. Vilken typ av hormonpreparat är säkrast enligt forskningen och hur får man tag på naturligt progesteron? Vilka alternativa metoder finns? Och frågor om bröstcancer, diabetes, hypotyreos, myom och varför man kan komma i tidigt klimakterium.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

barnmorska_hjälp_klimakeriebesvar_emma_jonsson

132.- Barnmorskor kan hjälpa med Emma Jonsson
Emma Jonsson talar om den hjälp barnmorskor kan ge. Att i samband med cellprovtagning ha tid att diskutera urinläckage, bäckenbottenträning, torra slemhinnor och andra symptom skulle vara ett första steg. Men många kvinnor har frågor och behov av samtal om allt från sex till livsstil som vården ofta inte hinner. Barnmorskorna vill jobba med kvinnohälsa under hela kvinnas liv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjälp immunförsvaret

131.- Hjälp immunförsvaret med Lotta & Victoria
Hur minskar man risken att bli sjuk eller bli lindrigt sjuk om du faller dit? Hälsocoacherna och funktionsmedicinska terapeuterna Lotta och Victoria ger konkreta tips om kost, träning och hormonhälsa. Hur påverkas vi, vår hormonbalans och hela vår kropp när man blir sjuk, hur stärker man sig själv och gör kroppen så välrustad som möjligt för att tackla sjukdom effektivt och hur kommer man igång efter att ha varit sjuk?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

dejta cathrine schuck130.- Dejta med Cathrine Schück
Är det spännande eller skräckinjagande att försöka träffa en ny partner? För den som levt ensam eller i ett förhållande länge är det lätt att undra hur man gör nuförtiden. Cathrine Schück gav sig ut i dejtingvärlden för några år sedan och bloggade samtidigt om sina erfarenheter. Hon berättar om sina erfarenheter och om hur man hanterar rädslan för sex och sin mogna kropp,. Och, kan man få uppleva pirr som när man var 16 år?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriebesvär socialstyrelsen

129.- Klimakterievård med Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har med hjälp av läkemedels- och patientregistret kartlagt i vilken utsträckning kvinnor mellan 45 – 60 år söker vård och tar läkemedel för sina klimakteriebesvär. Studien visar både att 70% av alla kvinnor mellan 47 och 56 år har besvär och att  var du bor i Sverige har betydelse för den vård du får.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kinesisk medicin i klimakteriet sofie ringsten
128.- Kinesisk medicin med Sofie Ringsten
Inom kinesiska medicin börjar man redan i 35-årsåldern förbereda och harmonisera kroppen för ett symptomfritt klimakterium, den andra våren. Här ska du bejaka din nya fas med kropp och själ i harmoni, fylld av vishet och spiritualitet. Sofie Ringsten talar om detta, hur det går att förutse vilka symptom du kommer uppleva och vilka organ som spelar huvudroller i vårt klimakterium.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

strulig mage klimakteriebesvär

127.- Mag- & tarmhälsa med Victoria Carinci
En strulig mage kan vara roten till många symptom inklusive förvärrade klimakteriebesvär. Men också mer diffusa saker som hjärndimma, dålig hy, ont i lederna och huvudet, allmänt låg ämnesomsättning och i värsta fall kroniska sjukdomar.  Victoria Carinci, som hjälpt många kvinnor att hitta till en fungerande mage och frisk tarm, talar om att finna helhetshälsa och lugn i ”systemet”
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

126.- Kontrollera gasen med Kristina Persson
Många drabbas oftare av under klimakterieåren och är samtidigt stressade. Men man kan lära sig att hantera tankarna och kontrollera gasen så inte varvtalet går upp vid fel tillfällen. Samtidigt kan vi bygga upp en mental krockkudde för att ta oss igenom påfrestande perioder. Åsa Melin träffar Kristina Persson som är mental tränare och stress-coach
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil