I klimakteriet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

tord naessen

141.- Hjärt- kärlsjukdomar med Tord Naessén

I klimakteriet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Hur kan vi då påverka risken för oss själva? Vilka sjukdomar talar vi om och vad är det som gör att risken att drabbas ökar efter menopaus?

Professor Tord Naessén är med och förklarar hur det hänger ihop, hur vi kan påverka vissa riskfaktorer med vår livsstil och vad som skiljer oss från männen. Varför drabbas många av högt blodtryck i klimakteriet, varför ökar risken för stroke och blodproppar? Klassas vallningar och hjärtklappning som hjärt- kärlsjukdomar? Vad ska du söka läkare och hjälp för, vad går det att göra själv? Vi får också veta mer om inflammation, cancerrisk och att graviditeter är en slags stresstest på vårt system.

Lyssna på avsnittet

På Vårdguiden kan du läsa mer om hjärt- kärlsjukdomar

Lyssna på avsnitt 11 Livets hormon och avsnitt 103 Risker och fördelar med hormonbehandling också med Tord Naessén

Läs mer om Tord Naesséns forskning på Uppsala Universitet

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!