Avsnitt 101 till 125

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil

synen på klimakteriet Katarina graffman

125.- Synen på klimakteriet med Katarina Graffman
Kan det vara så att du mår sämre under klimakteriet för att du har mycket kunskap om det? Hur påverkas vi och våra symptom av att vi talar mer om och uppmärksammar klimakteriet? Antropologen Katarina Graffman talar om detta och om kulturella skillnader, och om hur synen på klimakteriet skiljer sig i olika delar av världen. Och symptomen!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

124.- Effekter i hjärnan med Marie Bixo
Våra könshormoner påverkar mycket i kroppen och inte minst vår hjärna. Marie Bixo, professor i gynekologi vid på Umeå universitet, talar om hur biverkningar eller brist på  hormoner kan yttra sig, som hjärndimma, nattsvettningar, sömnproblem och varför östrogen kan skydda mot demens och hur gulkroppshormon ofta är negativt. Och om vilka behandlingsformer som kan vara aktuella för olika kvinnor beroende på historik med PMS.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vilktutmaning och kostutmaning susanne dalsätt
123.- Vikt- och kostutmaningar med Susanne Dalsätt
Vår generation är  förstörd med low-fatprodukter och dieter. Här handlar det om hälsa och energi inte osunda kroppsideal! Hur får man fart på förbränningen när oönskade kilon smugit sig på? Susanne Dalsätt, hälsocoach och superinspiratör, berättar om hur hon själv startade sin hälsoresa som gravt överviktig 23-åring till dagens ironman-tävlande.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

blödningar i förklimakteriet kvinnokliniken

122.- Blödningar med Kvinnokliniken
Förklimakteriet kan bli ett okontrollerat blodbad innan blödningarna slutligen upphör. Vad är för mycket och för ofta, vem ska man gå till och hur vet man när ska söka akut? Nyttig kunskap om behandlingsalternativ. Du får också veta varför blödningar ska utredas om du haft uppehåll på ett år. Möt Kvinnokliniken som har mer än 35.000 följare på sitt informativa Instagramkonto där inget som rör våra underliv är för blodigt eller intimt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

Blossom Tainton 7 cm121.- Jag gör vad jag vill med Blossom Tainton
I avsnitt 40 fick berättade Blossom Tainton om utmattnings-depression som gled in i klimakteriet. Nu berättar hon om hur det gått, om styrka, lyckokänsla och försöken att balansera livets utmaningar. Blossom beskriver levande och öppet sitt klimakterium och utmattning, varför hon är känsligare, att sångrösten behöver östrogen och hur hon lämnat hurtbullen bakom sig och struntar i vad andra tycker
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonell balans i klimakteriet mia lundin

120.- Vägen till hormonell balans med Mia Lundin
Ska vi symptomdämpa genom att tillföra hormoner i klimakteriet eller använda livsstilsmedicin för att uppnå välmående och förebygga sjukdom? Mia Lundin med mycket stor erfarenhet av kvinnohälsa talar om detta, om tecken på för mycket och för lite östrogen, varför progesteronets effekter sällan diskuteras och vilka klimakteriesymptom som är svårast att bli av med och varför.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

susanne dalsätt motivation och mål

119.- Motivation och mål med Susanne Dalsätt
Susanne Dalsätt har gått från överviktig soffpotatis till kostrådgivare, hälsoinspiratör och ironmantävlande. Hon talar om hur man kan göra fungerande förändringar; hur man gör en plan och sätter mål som man har förutsättningar att lyckas med. Vi talar om prestation och utmaningar som har med klimakteriet, träning, energi och vikt att göra
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Åsa Melin
118.- God start med Åsa Melin

Ett tipstätt avsnitt där Åsa Melin berättar varför hon vinterbadar. Åsa berättar om sina sömnproblem, träning, andning och tillskott. Det blir också funderingar kring varför vi borde vara snällare mot oss själva. Ni lyssnare har också bidragit med många riktigt bra tips och råd för att må bättre och känna balans i livet under klimakteriet. Stort tack för ert engagemang!
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

klimakteriehacks117.- Klimakterie-hacks, del 2 med Tina, Katarina & Louise
Författaren och medicinska journalisten Katarina Wilk, hormonterapeuten Louise Edlund och PT:n och kostrådgivaren Tina Westberg talar om hur miljöombyte, spikmattor, kokosolja, tejp kan inverka på klimakteriesymptomen. Varför ligger Louise upp och ner i  sängen med öronproppar och funderar på sexlivet? Och en mycket personlig berättelse om problem med avföring och analöppning vid löpning och träning.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriehack

116.- Klimakterie-hacks, del 1 med Lotta, Monika, Sofia & Annika
Barnmorskan Lotta Hasselberg från Klimakterieportalen, hälsoprofilen och klimakterieaktivisten Monika Björn, beteendevetaren, zonterapeuten och coachen Sofia Waesterberg och Annika Mowitz, undersköterska och moderator i gruppen Klimakteriekärringar delar med sig av sina bästa tips för välmående och hittar lösningar på små och stora problem som drabbar många av oss. Del 1 av 2.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

PCOS och klimakteriet elisabet stener victorin

115.- PCOS och klimakteriet med Elisabet Stener Victorin
Generade hårväxt, oregelbunden mens och oftast envis övervikt. Omkring 20% av alla kvinnor har PCOS (polycystiskt ovarie syndrom), och många är odiagnostiserade. Vad är det och hur påverkas man? Professor Elisabet Stener Victorin har vigt sin gärning åt att forska om PCOS. Vi talar om ökad risk för sjukdomar, om hormonbehandlingar och om vad som händer i klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sorg sara burlin pellbäck

114.- Sorg med Sara Burlin Pellbäck
Vad är hälsosam eftertänksamhet, sorg, grubblerier eller en depression som bör behandlas? Psykolog Sara Burlin Pellbäck ger oss vägledning i hur vi kan hantera tankar som ofta bubblar upp kring klimakteriet. Det kan vara sorg kring barn, föräldrar, åldrande, misslyckade relationer eller tankar kring att livet inte blivit som man tänkt. Ett fint avsnitt som ger insikter och verktyg att ta tag i sin sinnesstämning.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

deprimerad av hormoner inger sundström poromaa

113.- Deprimerad av hormoner med Inger Sundström Poromaa
Kopplingen mellan hormoner, humör, åldrande, nedstämdhet och depression är debatterad. Sömnstörningar kan leda till att man känner sig sänkt och nedstämd och så kommer humörsvängningar och på köpet minskad sexlust. Hur ska man veta om det är östrogen, anti-deppmedicin eller kanske testosteron man behöver? Professor Inger Sundström Poromaa som forskat på bland annat hormoner och humör talar om depression i förklimakteriet. Vad kan man göra och vart skall man vända sig?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

problem med sköldkörteln cecilia tibell
112.- Sköldkörteln med Cecilia Tibell

Problem med sköldkörteln kan likna klimakteriebesvär: hjärndimma, ledvärk, håravfall, trötthet, nedstämdhet och viktproblem. En del går in i klimakteriet med sköldkörtelproblematik medan andra utvecklar problem i klimakteriet. Ett enkelt prov visar sköldkörtelns funktion men det är svårare att hitta tillbaka till bra balans. Hormonspecialisten Cecilia Tibell talar om detta och om vad som behövs för att hålla sköldkörteln i balans.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

agneta sjödin

111.- Ta hand om dig med Agneta Sjödin
Agneta Sjödin blev lika förvånad som många av oss andra när hon förstod att hon var i klimakteriet. Efter en initial chock valde hon att vara öppen med sitt klimakterium. Hur har det påverkat hennes jobb som programledare och ser man på åldrandet i offentlighetens värld? I en öppen intervju berättar Agneta Sjödin också varför det här avsnittet av Klimakteriepodden troligen är sista gången hon talar om klimakteriet.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

träning och livskvalitet mats hammar110.- Träning och ökad livskvalitet med Mats Hammar
Professor Mats Hammars forskning ger vetenskapliga belägg för att träning faktiskt hjälper mot vallningar och ger en ökad livskvalitet. Vilken träning, hur mycket, på vilket sätt och hur tungt? Vi talar också om ämnesomsättning, inflammation, brunt fett och hur Mats själv skulle ta sig an klimakteriet om han vore ung nog och framförallt kvinna.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Låggradig inflammation martina johansson ralf sundberg

109.- Dämpa inflammation med Martina Johansson & Ralf Sundberg
SundbergLåggradig inflammation kan ligga bakom sjukdomar och symptom som dålig hy, magproblem, ledvärk, migrän, psykiskt dåligt mående, kass sömn och stress. Och hur hänger hormonella problem i hop med låggradig inflammation? Kost, relationer och livsstil kan ha stor påverkan på tarmen och här kommer också klimakteriet, östrogendominans och progesteronbrist in i bilden.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

108.- Strävan efter skönhet med Amanda Siberg
Många kvinnor är inte sams med ansiktets åldrande som eskalerar när östrogenet sjunker. Vad innebär det att göra injektionsbehandlingar och vad kan man uppnå? Hur vet man att man hamnar hos någon som vet vad den gör och inte skadar dig? Vad innehåller botox och fillers och vad gör de med ditt utseende? Sjuksköterskan Amanda Siberg har femton års erfarenhet och berättar om ansvar, risker och hur ska man tänka inför eventuella behandlingar.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbehandling hilde löfqvist

107.- Frågor om hormonbehanding med Hilde Löfqvist
Gynekolog Hilde Löfqvist ger svar på vanliga frågor om hormonbehandling med fokus på det naturliga progesteronet till skillnad mot kemiskt gestagen, olika sätt att ta dem och varför, hur stabilisera svajiga förklimakteriehormoner. Hur stor är risken för bröstcancer om man tar syntetiskt gulkroppshormon?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonkarusellen hilde löfqvist
106.- Hormonkarusellen med Hilde Löfqvist
Gynekolog Hilde Löfqvist har en lång och gedigen erfarenhet av klimakteriet och kvinnor i klimakteriet. I sin bok ”Hormonkarusellen” tar hon upp många aspekter på hur man kan gå igenom klimakteriet smidigt: övervikt och dess följder, utmattningssyndrom, varför sexualitet är så viktigt, vilka sjukdomar vi kan drabbas av inklusive cancer, självmedicinering och mycket mer.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

migrän pms ångest torbjörn bäckström

105.- Migrän och hormonintolerans med Torbjörn Bäckström
Oftast är det hormoner, eller brist på, som driver migrän, pms, ångest och många andra symptom. Professor Torbjörn Bäckström från Umeå Universitet förklarar mekanismerna i hjärnan och kroppen. Han talar också om abstinens och intolerans mot gulkroppshormon. Verkligt intressant för de 50-80% av alla kvinnor som upplevt någon grad av PMS! Och, hur man kan dämpa klimakteriebesvär utan hormoner?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

I klimakteriet ökar risken för benskörhet malin nilsson jonas forsberg
104.- Benskörhet med Malin Nilsson & Jonas Forsberg
I klimakteriet ökar risken för benskörhet.  Östrogennivåerna sjunker och nedbrytningen av skelettet och risken för benbrott ökar. 50% av alla kvinnor bryter något i livet och de flesta efter menopaus. Vad kan vi göra åt det med kost och vilken typ av träning och rörelse behöver vi? Ska man ta kalciumtillskott och finns det risker med det?
Läs mer om avsnittet med Malin och Jonas, hitta länkar och lyssna på avsnittet


103.- Risker & fördelar med hormonbehandling med Tord Naessén
Om man funderar på hormonbehandling mot klimakteriebesvär är frågorna många: Vilka riskfaktorer är viktigast att tänka på? Vilka symptom ska man eventuellt behandla? Hur hantera sin livskvalitet? Tord Naessén  från arbetsgruppen som utarbetat de nya nationella riktlinjerna för hormonell behandling  berättar om en rad risker och fördelar som kan vara förknippade med hormonell behandling. Han talar också om cancerrisken och om den nya Lancetrapporten.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

äkta hälsa erika kits gölevik
102.- Äkta hälsa med Erika Kits Gölevik
Erika Kits Gölevik är känd träningsprofil och journalist med många års erfarenhet från att jobba med det som säljer, nämligen smala, avklädda kroppar. Erika startar nu en dialog och träningsrevolution. Vi tar ett kliv in i våra egna liv och vågar släppa taget om de yttre kraven för att hitta det som ger energi och glitter i ögonen. Kom närmare det kroppen är skapt för, våga bygga en äkta relation med dig själv som innefattar att känna sorg och ilska.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

nationella riktlinjer klimakteriebehandling alkistis skalkidou

101.- Nationella riktlinjer för klimakteriebehandling med Alkistis Skalkidou
Professor Alkistis Skalkidou berättar varför uppdateringen av riktlinjer för arbetet med menopausal hormonell terapi (MHT) och icke hormonella alternativ varit nödvändig, Vad de viktigaste förändringarna är och hur läkare och gynekologer ska arbeta med riktlinjerna. Alkistis förklarar hur man resonerat kring risker och fördelar, varför individuella bedömningar alltid är nödvändiga och hur du som patient kan använda dig av dokumentet och kunskapen.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil