PCOS och klimakteriet

 

pcos och klimakteriet elisabet stener victorin

115.- PCOS och klimakteriet med Elisabet Stener Victorin

Omkring 20% av alla kvinnor har PCOS (polycystiskt ovarie syndrom), och många är odiagnostiserade. Generade hårväxt, oregelbunden mens och oftast envis övervikt. Vad är det och hur påverkas man? Ofta debuterar PCOS kring puberteten men vad händer i klimakteriet och kan det debutera då?

Professor och läkarspecialisten Elisabet Stener Victorin har vigt sin gärning åt att forska om PCOS och vi får veta det man lyckats ta reda på om klimakteriets påverkan. Vi talar också om att kvinnor med PCOS har ökad risk för flera sjukdomar som livsstilen delvis påverkar. Vi talar också om testosteron och om man ska ta speciell hänsyn vid hormonbehandling för klimakteriebesvär när man har PCOS. Ett avsnitt efterfrågat av många

Lyssna på avsnittet.

Här hittar du internationell behandlingsguide för PCOS

Läs mer om Elisabets forskning och forskningsgrupp på KI

och om hennes arbete om  ärftlighet av PCOS

Nyligen har tidskriften Nature publicerat en artikel där Elisabet är medförfattare

Läs mer om FemiFert här

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!