Avsnitt 151 till 175

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil

klimakteriet en kvinnofälla katarina graffman rebecka lennartsson

175.-Klimakteriet, en kvinnofälla? med Katarina Graffman & Rebecka Lennartsson
Hur ser bilden av den åldrande kvinnan och klimakteriet ut? Under vårt liv går vi ut och in i olika roller: fotbollsmamma, yogautövare, karriärkvinna etc. Men ingen vill identifiera sig som klimakteriekvinna, trots att alla kvinnor kommer in i klimakteriet . I avsnittet talar Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med prostitutionshistoria som specialitet och Katarina Graffman, doktor i antropologi, med Åsa Melin om klimakteriet som kvinnorollsfråga, om jämlikhet och feminism.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

tarmbakterier henrik ennart
174.- Tarmbakterier med Henrik Ennart

Det kommer otroligt mycket spännande forskning om tarmhälsa som tyder på att vi står mitt i en biologisks forskningsrevolution.  Hur skall vi tolka resultaten och vilka slutsatser kan vi dra? Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart talar om att det vi stoppar i oss kan leda till allt från kroniska inflammationer till att läka och förlänga livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

sjukdomar vid klimakteriet kerstin brismar
173.- Lev länge och väl med Kerstin Brismar

Vad händer med oss i klimakteriet? Varför debuterar många sjukdomar och gör oss känsligare för allt från sårläkning till allvarligare sjukdomar? Professor Kerstin Brismar, som arbetat och forskat kring en mängd livsstilssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdomar, talar om vad vi kan göra själva och hur vi kan undvika smärta och inflammationer. En nyckel: prioritera dig själv!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

utmaningar i klimakteriet

172.- Möt dina utmaningar  med Christina Sundequist
Det kan vara svårt att möta utmaningar i klimakteriet. Vad skiljer symptomen på klimakteriet och på att man blivit äldre? När Christina Sundequist insåg att hon inte förstod hur klimakteriet påverkade henne började hon leta efter kunskap och utbilda sig. Resultatet blev ett engagemang att hjälpa andra kvinnor.  Inte bara i klimakteriet utan även för att må bra långsiktigt. Christina delar sina insikter och tankar kring helhetshälsa och att sätta lagom stora delmål.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

ämnesomsättning fredrik nyström
171.- Ämnesomsättning med Fredrik Nyström

Det kan vara positivt att lägga på några kilon. Bara de sitter på rätt ställen. Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser. Det är kolhydrater vi skall vara försiktiga med. Inte fettet. ”Frys in vintern” sa gammelmormor. Det är bra för det nyttiga bruna fettet. Varför då?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

smärta i klimakteriet katarina woxnerud

170.- Smärta med Katarina Woxnerud
Upplever vi oftare smärta i klimakteriet? Åsa Melin talar med naprapat Katarina Woxnerud om akut smärta, artros, nerver, inflammation, smärta i muskler och skelett och underliggande orsaker. Har östrogen med det här att göra? Vad bör vi ge akt på och vad kan vi ignorera?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

förklimakteriet östrogendominans hilde löfqvist
169.- Förklimakteriet och östrogendominans med Hilde Löfqvist

Förklimakteriet – finns det? Östrogendominans – har alla det? Gynekolog Hilde Löfqvist hjälper oss förstå hur det hänger ihop. Vi talar om symptom som påverkar oss, vad som är förknippat med klimakteriet, vad som är hormonella rubbningar eller obalanser som bör mätas och behandlas. Vari ligger värdet med provtagning för att avgöra hormonstatus och vad bör behandlas? Varför vill många läkare inte vill skriva ut bioidentiska hormoner och hur du kan agera?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lymfsystemet och klimakteriet ellen enngvall 5 cm168.- Lymfsystemet med Ellen Engvall
Vi måste ha ett bra fungerande lymfsystem för att vår kropp skall må bra. Det är viktigt för vätskebalansen i kroppen och för kroppens försvar mot infektioner. Lymfsystemet är känsligt för hormonella svängningar och obalanser och det är här som klimakteriet kommer in i bilden. Ellen Engvall talar om lymfsystemet. Om varför du kan känna dig svullen, stram och stel, ha ledvärk, vakna med svullna ögon, få strumpmärken eller kämpa med vikt som inte släpper. Och vad du kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterieförståelse louise edlund rudberg
167.- Stöd i klimakteriet med Louise Edlund Rudberg

Växlar du mellan att vara arg, gråtmild, trött, instabil, ha hjärndimma och hormonsvängningar till att vara lugn och glad? Det kan vara svårt att tala om klimakteriet och att förstå sina egna behov. Och känsligt att ge råd och vara ett stöd. Kloka Louise Edlund Rudberg om att sätta gränser och hitta positiva lösningar. Hur gör man om man behöver avlastning på arbetsplatsen och hur talar man med familjen när man känner att man inte räcker till? Vi behöver mer stöd i klimakteriet och klimakterieförståelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

detox ellen engvall
166.-Detox med Ellen Engvall

Ellen Engvall talar om Detox som ett medel att skapa livslust. Det viktiga är helheten: mat, miljögifter, kemikalier inklusive kosmetika, träning, tankar, dåliga relationer, stressträsket. Ta tag i något eller några av dessa områden.  Inte för mycket. Avsikten är att hitta tillbaka till sig själv och det som man tycker är viktigt i livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterieklimatet monika björn åsa melin
165.- Klimakterieklimatet med Monika Björn & Åsa Melin

Hur står det till med klimakteriet egentligen? Kommer vi någon vart ur ett större perspektiv och vad behöver vi fortsätta tala om? Hur ska vi kvinnor förhålla oss till våra utmaningar både fysiskt, psykiskt och mellan varandra? Hur ser kunskapsläget ut i vården och hos oss kvinnor och vad kan vi förvänta oss framåt? Klimakterieaktivisten Monika Björn och Åsa Melin tar tempen på läget inför 2021.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

östrogendominans mia lundin164.- Östrogendominans med Mia Lundin
Ordet östrogendominans missförstås ofta. Vi borde hellre tala om problem i balansen mellan östrogen och progesteron. Det blir ännu luddigare när det kopplas ihop med det för många obehagliga ordet ”förklimakterium”. Mia Lundin talar om obalansen och vad man kan göra och varför ”förklimakteriet” inte har något att göra med det verkliga klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ayurveda mot klimakteriebesvär ulrica norberg 5 cm

163.- Ayurveda med Ulrica Norberg
I åren runt klimakteriet råkar många i obalans, vilket får konsekvenser för våra olika system. Ulrica Norberg talar om den klokskap som finns i den österländska medicinen och kulturen: om kvinnan, våra cykler och livsfaser som vi kan ha nytta av för ett mer balanserat liv. Hur återskapar man balans för de olika faserna med naturliga verktyg och metoder?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lust och kroppskärlek hanna möllås

162.- Lust och kroppskärlek med Hanna Möllås
Klimakteriet kan vara en vändpunkt i ditt sexliv. Hanna Möllås talar om lustdödare och lusthöjare, hur stress och prestation skapar onda spiraler och varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Känner du dig sexig?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

motivation för träning lovisa lofsan sandström
161.- Vikt, talang och träning med Lovisa Lofsan Sandström

Lovisa Lofsan Sandström har många års erfarenhet av att träna kvinnor och vet allt om kroppslig intelligens, hur man får ordning på motivationen och vad som gäller i klimakteriet om man jagar kilon. Kan du något om kroppslig intelligens och varför det kan vara bättre att röra på sig än att träna? Kan du något om kroppslig intelligens och varför det kan vara bättre att röra på sig än att träna?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet hormonbehandling cancer
160.- Behandling och åtgärder med Cilla Salamon
För många påverkas livskvaliteten mycket  av klimakteriebesvär. Gynekolog Cilla Salamon delar kunskap om hormonbehandling, cancerrisk, skydd mot sjukdomar och effekten på din hälsa genom livsstilsförändringar. Hur kommer det sig att grupptryck ofta handlar om att vi kvinnor ska stå ut? Avslutningsvis diskuterar vi funktionsmedicin och hur man kan tänka kring att själv lindra symptom,
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjälp i klimakteriet cilla salamon
159.- När du ska söka hjälp med Cilla Salamon
Gynekolog Cilla Salamon reder ut var och varför du skall söka hjälp mot oro och symptom som hjärtklappning, svettningar, vallningar, flytningar, rikliga eller plötsliga blödningar. Speciellt om du bor på en ort utan tillgång till gynekolog kan det vara svårt att veta vart du ska vända dig. Dessutom, en lektion i anatomi så du genom egenundersökning kan ställa diagnos på en del besvär.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

aktiv återhämtning ulrica norberg

158.- Aktiv återhämtning med Ulrica Norberg
Ibland upplever vi nedstämdhet, utmattning, utbrändhet och känslor som stormar upp och ner. Nervsystemet i kroppen och hjärnan behöver tid utan stimuli med djup avslappning för återhämtning. Ulrica Norberg talar om tekniker för återhämtning. Hon berättar också personligt om sin egen resa med krishantering och att välja livet när man lever nära döden.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

huden under klimakteriet lena larje
157.- Vacker inifrån och ut med Lena Larje

Åldrande och livsstil påverkar naturligtvis inte bara det inre och vårt mående utan även det yttre. Varför ändrar huden struktur under klimakteriet och vad vi kan göra för att behålla spänst, utstrålning och lyster på naturlig väg? Hälsoprofilen Lena Larje talar om svett, cirkulation, hudvård, näring, frisk luft och bieffekter av träning. Vad gör skada och vad gör nytta för en åldrande hy?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

battre sömn lisa carpevi 5 cm
156.- Sömn och livsstil med Lisa Carpevi
Lisa Carpevi beskriver hur man skapar förutsättningar för att sova bättre. God sömnkvaliet och återhämtning är viktigt. I uppföljningen av avsnitt 151 får vi höra vad sömnutredningen på Åsa Melin visade. Dessutom lyssnarfrågor om bland annat kaffe, blodsocker, tyngdtäcke, ansiktsmask, appar och andra hjälpmedel för bättre sömn på naturlig väg
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

motivation petra månström

155.- Hitta din motivation med Petra Månström
Just löpning kan skapa en mindre tröskel för att man skall komma igång – och fortsätta med att träna. Journalisten Petra Månström blev Maraton-Petra med svenska folket genom ett projekt som ledde till att hon blev en inbiten löpare. Förutom råd kring träningsupplägg, utrustning och vikten av att planera sin träning, berättar hon personligt och öppet om ätstörning, att föda barn sent i livet, störtblödningar, järnbrist, och hur det är att hamna i klimakteriet p g a medicinering.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Maria karlsson fungerande kropp

155.- Fungerande kropp med Maria Karlsson
Trötthet, vallningar, ledvärk, hudutslag, mag- och tarmproblem. Symptomen blir ofta värre mot klimakteriet när östrogenet sjunker, men de beror också på hur du lever. I en fristående fortsättning från förra avsnittet talar Marie Karlsson om detta,  om hur du vet om hjärnan får det den behöver, om kost och kosttillskott och om under- eller övervikt påverkar näringsupptaget
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Maria Karlsson funktionsmedicin

153.- Hjärnan, tarmen och symptomen med Maria Karlsson
Fler och fler talar om helhetsperspektiv och funktionsmedicin inom hälsa men varför hänger inte den offentliga vården med? När många kvinnoor börjar få mindre allvarliga symptom på ohälsa får de själva agera detektiver. Maria Karlsson arbetar ur ett funktionsmedicinskt perspektiv med hormonbalansering där hjärnan har en central roll. Hur vi lever och äter påverkar hjärnan. Detta kan hjälpa att hitta och få bukt med bakomliggande faktorer till att vi har mer eller mindre allvarlig ledvärk, hudproblem, hjärntrötthet, magtrassel och annat. Del 1 av 2 med Maria Karlsson.
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

Hormonstark i klimakteriet martina johansson
152.- Hormonstark med Martina Johansson
Förstår du kroppens signaler och kan läsa av din inre kompass kan du göra livsstilsval som kommer ge dig ett friskt åldrande i hormonbalans.  Martina Johansson hjälper oss att laga den trasiga kompassen:  kroppsform, fettinlagring, toabesök och insulinresistens, symtom på obalans i sköldkörteln. Vad ett svajigt blodsocker kan ställa till med och varför man inte ska dricka kaffe eller äta för mycket nätter och frön.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnen och klimakteriet151.- Lär dig sova med Lisa Carpevi
Sömnen blir sämre med åldern. För många eskalerar det kring klimakteriet. När kan detta bli farligt, vad kan du göra själv och när ska man söka hjälp? Lisa Carpevi, certifierad sömncoach och sömnkonsult, hjälper dig att hitta till god sömn utan medicinsk hjälp med beteendeterapi som utgångspunkt. Hon beskriver en hel rad verktyg som främjar god sömn.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tidigare avsnitt   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil