Ämnesomsättning

ämnesomsättning fredrik nyström

171.- Ämnesomsättning med Fredrik Nyström

Hur påverkar vår ämnesomsättning vår vikt? Nu får du veta att det kan vara positivt att lägga på några kilon eller att vara överviktig, bara det sitter på rätt ställen.

Evolutionen ger svar på varför  ämnesomsättningen sjunker när vi kommer i klimakteriet. Men hur balanserar vi den sjunkande metabolismen? Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma, diabetes och ämnesomsättning. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser.

Här möter han Åsa Melin och talar om vad som bränner mest energi och vad som skapar förutsättningar för att slippa en farlig ölmage. Hur du genom att frysa kan skapa brun fettväv som ökar förmågan att värma upp kroppen inifrån.

Vilka av alla dieter, fastor och kostråd fungerar enligt vetenskapen? Och kanske visste du inte att alla kalorier inte har lika värde. För maximal energiförbrukning kan det vara är bra att frysa på vintern och svettas sommaren .

Litet högre BMI kan vara bra för hälsan. Att ha ett BMI på 28 är bra även om över 25 räknas som överviktigt. Statistiskt sett lever man faktiskt något längre om man har lite vad vi kallar övervikt. Men det beror också på var fettet sitter. Bukfettma är betydligt farligare än de kilona som sitter på exempelvis höfterna och lår för oss kvinnor. Det är kolhydrater vi skall vara försiktiga med. Inte fettet. Det kan vara  kontraproduktivt att äta lågkalorimat om man vill hålla energiförbränningen i gång och undvika viktökning. Betydligt mer effektivt att inskränka kolhydratintaget.

I avsnittet får du professor Fredrik Nyströms bästa råd att öka ämnesomsättning och metabolismen för att lättare hålla en hälsosam vikt.

Lyssna på avsnittet

PREDIMED är en stor spansk studie som inkluderade över 7000 spanjorer som hade hög risk för hjärt-kärlsjukdom, men som annars var friska. De tilldelades slumpmässigt en av tre dieter och följdes noggrant. Här visade man att klassisk Medelhavskost är bästa valet om man vill gå ner i vikt och behålla en hälsosam vikt.

I avsnittet talar Fredrik om det nyttiga bruna fettet. I en  köldstudie  påvisade han att produktion av sådant fett underlättas om vi tillåter oss att frysa litet grann och undviker reflexen att sätta på oss vantar och mössa så fort det blir kallt. ”Frys in vintern” sa gammelmormor

I en studie publicerad 2013 i JAMA studeras hälsofaran och risk för för tidig död för överviktiga (BMI 25 till 30) och  ”obese” eller på svenska feta (BMI över 30).

I en annan studie från 2019, också i JAMA, studeras hur förändringar i BMI-värdet i olika åldrar påverkar hälsan

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!