Avsnitt 251 till Senaste

Klimakteriet och kvinnlig hälsa

Klimakteriepodden har publicerat mer än 280 avsnitt. För att hitta de avsnitt som intresserar dig mest kan du antingen söka under Ämnen eller scrolla direkt i vårt poddbibliotek,

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil

extrovert eller introvert åsa nyvall
286.- Introvert eller extrovert med Åsa Nyvall (Publiceras 14/6)
En extrovert person laddar sitt batteri när hon umgås med andra människor. En introvert person laddar sitt batteri i stillhet och gärna själv. Det har inget med social kompetens att göra. Terapeuten Åsa Nyvall talar om vikten av att vara medveten om sin egen personlighet. Om man förstår vad man är blir det något av en livboj. Man pressar sig inte att vara något man inte är.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

negativ stress ellen engvall
285.- Samspelet i kroppen med Ellen Engvall
Vår kropp och vårt medvetande är komplicerade system. Klimakteriet påverkar oss mer och tidigare än vi är medvetna om. Vi kan påverka våra grundläggande funktioner genom att förstå hur de fungerar. Ellen Engvall har som barnmorska och arbete med olika former av medicinsk yoga och utbildningar för kvinnor lärt sig mycket om vårt psyke och fysisk och om hur yoga kan hjälpa.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

stabilt blodsocker ewa meurk
284.- Energiförsörjning och stabilt blodsocker med Ewa Meurk
För att fungera måste vår kropp och celler få energi i form av glukos och fett. Hormonet insulin fixar det.  Men vad är insulinresistens och kan det hända mig? Viktuppgång och högt blodsocker är första tecken på att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska. Ewa Meurk om detta, om vad man kan göra och om varför ägg & bacon kan vara bättre frukost än frukt, yoghurt och granola.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet och sexualitet
283.- Sexuell hälsa, underliv & testosteron med Naomi Flamholc
Fler kvinnor uppger att problem med det sexuella, ledvärk, sömnproblem och den psykiska ohälsan är allvarligare än vallningar och svettningar. Dr Naomi Flamholc om sexuell hälsa som innefattar mycket mer än sex och lust. Hon talar om hur östrogen- och testosteron- behandling kan hjälpa och vilka andra medel och åtgärder som kan förbättra det sexuella måendet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterievård lena rindner
282.- Klimakterievård med helhetssyn med Lena Rindner
  (Publiceras 17/5)
Barnavårdsmottagningar och mödravårdsmottagningar tar vi förgivet att de finns när vi behöver dem. Så varför inte klimakterievårdsmottagningar? Genom forskning har distriktssköterskan Lena Rindner skapat en modell för hur man i primärvården effektivt kan och bör behandla kvinnor i klimakteriet. Efter att hennes metod testats i Borås implementeras den nu i större skala.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

Bröstcancer charlotta nilsson
281.- Min bröstcancer med Charlotta Nilsson
Charlotta Nilsson hade just börjat nytt jobb, var på väg att fira sin 40-årsdag, hade inga som symptom utan kände sig frisk och stark. Det enda var en liten knöl stor som en ärta i armhålan. Ärtan var en del av en aggressiv cancer som redan spritt sig till lymfan. Charlotta berättar mycket öppet och personligt om sin kamp och sina erfarenheter.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vagusnerven sofia antonsson

280.- Koppling hjärna – tarm med Sofia Antonsson (Publiceras 3/5)
Vagusnerven är kroppens längsta och en av de viktigaste nerverna i kroppen. Den påverkar vårt humör, vår sömn, vårt minne och vår inlärning. Men också matsmältning, blodsockerreglering och hjärtrytm. Och hjärnans lugn- och rosystem och mag- tarmfunktion. Sofia Antonsson, leg dietist och expert på maghälsa, reder ut och förklarar hur vi genom livsstilsval kan ta hand om den och påverka den för att må bättre.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

minset tina westbetg

279.- CT:  Mindset med Tina Westberg
Alla har vi många tankar eller ”sanningar” om oss själva. Vi är på ett visst sätt. Vi är duktiga på vissa saker. Vi är dåliga på andra. Ofta inte våra egna ”sanningar”. Det var andra som påstod att man var på ett visst sätt. Men det påverkar negativt och det begränsar. Hur kan begreppet ”Mindset” hjälpa mot det som står i vägen och hur kan man tänka.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

förändring i livet christina l persson
278.- Utveckling och förändring med Christina L Persson

För många kommer önskan om förändring under klimakterieåren. En stor hormonell omställning påverkar vår kropp, tankar och känslor.   Samtidigt förändras mångas familjesituationen och därmed roll. Vi känner att vi behöver en förändring men vet inte vad.  Vad vill jag? Vad kan jag?Det kan behövas en utomstående för att se skillnaden mellan ”så här är jag” och ”nej det är så du gör”. Samtalsterapeuten Christina L Persson delar med sig av erfarenheter och konkreta situationer och hur man kan hantera dem.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

mat för hjärnan kristina andersson
277.- Mat för hjärnan med Kristina Andersson
Det vi äter ger hjärnan både byggstenar och bränsle för att kunna fungera så optimalt som möjligt. Både i det korta och det långa loppet. Speciellt för en åldrande hjärna kan vi åtminstone minska risken för sjukdomar som  Alzheimer genom att äta rätt. Näringsfysiolog Kristina Andersson berättar hur det du äter påverkar din hjärna som i sin tur styr alla din funktioner, åldrande och många sjukdomar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

leva med hjärnan
276.- Ta hand om hjärnan med Gabriella Ringvall

Gabriella Ringvall drabbades av akut utmattning. Hon började fundera över hur hon tänkte, levde och använde sin hjärna. För hjärna finns med i allt vi gör och reagerar på, hur effektiva vi är och hur vi mår! Speciellt när vi närmar oss klimakteriet. Svårt att hålla fokus, känslor av uppgivenhet, irritation eller utmattning? Hjärndimma? Gabriella talar om varför och hur vi kan anpassa våra liv för att bli mer effektiva och må bättre.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

275.- Klimakteriekurs med Pernilla Ny
Vilken  klimakterierådgivning borde finnas i den lokala vården oavsett var vi bor? Pernilla Ny, barnmorska och forskare ansvarar för Sveriges enda högskolekurs för vårdpersonal med fokus på kvinnors hälsa i klimakteriet. När Pernilla beskriver vad som lärs ut blir det också en karta på vad vi borde kunna begära av vår lokala vård. Men stödet du får om du bor i ”rätt” region finns definitivt inte i hela landet. Det borde du kunna kräva.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Växter mot klimakteriebesvär Lisen Sundgren
274.- Stöttande växter med Lisen Sundgren

Örter och växter mot klimakteriebesvär är inget nytt. Men bortglömt i vår västvärld. Christina Sundequist intervjuar herbalisten och författaren Lisen Sundgren. Lisen förklarar och ger värdefulla tips på tillskott och vilda växter som kan mildra symptom som vallningar, dålig sömn, nedstämdhet, magbesvär, matsmältning, stela leder och skeletthälsa. Vad vet du om silverax, salvia, shatavari, rödklöver och läkevänderot?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet en existentiell fas katrina hedén
273.- Stark röst med Katrina Hedén
Klimakteriet kan vara en existentiell fas i livet. Sångaren och sångpedagogen Katrina Hedén talar öppet och personligt om detta, om att inse att man blivit äldre, om känslor av exkludering.  Men Katrina är också ”proffs” på rösten. För många har rösten varit en viktig del av deras identitet. Där man tidigare varit duktiga på att tala och göra presentationer är man det inte längre. Katrina ger tips hur du kan hålla i gång rösten.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Lägesbeskrivning för klimakteriearbetet monika björn
272.- Lägesrapport & spaning med Monika Björn
Hur står det till med klimakteriet? Träningsprofilen och klimakterieengagerade Monika Björn och Åsa Melin diskuterar egna erfarenheter, framsteg, funderingar när det gäller klimakteriets position idag. Vi mycket mer om det också längre ner i åldrarna. Företag och organisationer börjar se att detta är viktigt för medarbetarnas mående – och verksamhetens effektivitet!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kunskap om klimakteriet på jobbet
271.- Klimakteriet på arbetet med Kristina Svensson & Marith Hesse

För Partille Kommun är kunskap om klimakteriet på jobbet viktigt. Chefer utbildas om klimakteriet och kvinnliga medarbetare mellan 40 och 60 år erbjuds utbildning och möjlighet till uppföljande individuell vård. Där cheferna var positivt intresserade var kvinnorna positivt entusiastiska! Att inse att man inte var ensam med sina problem! Missa inte heller Partille kommuns hemsida!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Fetter Ewa Meurk
270.- CT: Livsviktigt fett med Ewa Meurk
Bra fetter är livsviktiga för oss. Utan dem fungerar inte vår hormonproduktion, vår hjärna eller tillväxt av nya celler. Men begreppen är oklara för många. Vad är ”bra” fetter och vad är ”dåliga” fetter? Och vad är Omega 3 och 6 och hur bör vi tänka här?”Hälsoingenjören” Ewa Meurk reder ut begreppen och förklarar det man borde ha klart för sig men tyvärr inte alltid har.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Livsstilsförändring som lyckas susanne dalsätt
269.- Motivation till förändring med Susanne Dalsätt
Man behöver ingen hjälp för att ana att man inte mår så bra som man skulle vilja. Det inser man själv. Problemet är att bestämma vad man skall göra åt det – och att fullfölja! Det vanligaste är att man lägger upp ett alltför ambitiöst program som mer blir som en bestraffning. Chansen att det fullföljs är liten. Susanne Dalsätt talar om hur man kan tänka för att lyckas.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

kunskap om klimakteriet anette lycke
268.- Vad vi vill veta med Anette Lycke
Det brister i kunskap om klimakteriet både hos oss kvinnor och i vården visar barnmorskan Anette Lyckes undersökning. Man känner sig oförberedd och har otillräcklig kunskap. Många symptom kände man inte till. När de fick sina första vallningar trodde flera att de var sjuka. Vart skulle man söka sig i vården? Ofta blir det en serie vårdbesök där man träffar på bristande kunskap och intresse och riskerar bli rundskickad.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

preststion och stress caroline norbelius

267.- Prestation och stress med Caroline Norbelie
Stresscoachen och Prestationspoddens Caroline Norbelie om prestation och stress. När den positiva känslan av att ha mycket omkring oss blir till en negativ spiral med prestationsångest, självkritik, stress och sömnbrist som kan tippa över till utmattning, är det dags att göra en förändring. Varningstecknen kan vara mycket lika klimakterieproblem. Vad är vad och vad kan du göra?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bromsa åldrandet katarina ehrenborg
266.- Bromsa ditt åldrande med Katarina Ehrenborg
Mycket påverkar varför vi känner oss och ser äldre ut. Stirrar vi bara på klimakteriet och könshormoner missar vi andra faktorer. Christina Sundequist talar med fysioterapeuten Katarina Steding Ehrenborg om hur kropp och psyke, utseende, åldersrelaterade krämpor berör oss och hur vi kan tänka och agera.  Men i slutändan handlar det om inställning, tacksamhet och lycka!
Läs mer , hitta länkar och lyssna på avsnittet

Pressens bild av klimakteriet jennie sandberg

265.- Medias ansvar och roll med Jennie Sandberg
Jennie Sandberg är chefredaktör för Sveriges största hälsomagasin Må Bra. I en undersökningar bland kvinnliga läsarna syns Åldersparadoxen: Ju äldre man blir, ju mer nöjd blir man med livet. Men klimakteriet sticker ut. Här finns också en stor kunskapslucka. Jennie talar om hur pressen och Må Bra sett på och skrivit om klimakteriet sedan 90-talet. Hur man ser på det idag? Vad undrar deras läsare undrar över, frågar och googlar efter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

perimenopaus eller förklimakteriet
264.- Förklimakteriet med Naomi Flamholc
Perimenopaus eller förklimakterie, klimakteriet, menopaus, vad är skillnaderna? Läkare gillar inte uttrycket ”förklimakteriet”. Det indikerar att det är något innan klimakteriet och det är det inte. Det är innan menopaus, dvs innan menstruationen försvinner, men man är absolut i klimakteriet. Dr Naomi Flamholc reder ut begreppen, hur du påverkas och hur du kan lindra symptomen och få ett bättre liv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ny energi susanne dalsätt
263.- Ny energi med Susanne Dalsätt
Avsnittet för dig som vet med dig själv att du borde ändra delar av hur du lever ditt liv men inte kommer igång eller lyckas hålla ut. Susanne Dalsätt, inspirerande, entusiastisk och jordnära, har själv gått från överviktig soffpotatis med stora hälsoutmaningar till kostrådgivare, hälsoinspiratör och ironmantävlande.  Hur vill du må om 12 månader? Hur kommer du dit?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

stötas och stötta i klimakteriet louise rudberg
262.- Omtanke med Louise Rudberg
Det är lätt att känna sig mindre stabil och ömtålig i klimakteriet. När östrogenet blir svängigt ändras personligheten  ofta. Hur kan du stötta  någon som inte mår bra och hur  kan du själv bli hjälpt? Louise Rudberg  om hur du ser att någon behöver stöttning och hur man kan tänka och agera. Hur kan du göra om du behöver avlastning på arbetsplatsen och hur man kan tala med familjen när du inte längre räcker till.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lust och längtan hanna möllås
261.- Omtag: Längtan och lust med Hanna Möllås
Känner du att din lust och längtan inte är lika stor som tidigare? Klimakteriet kan bli en positiv  en vändpunkt i ditt sexliv. Hanna Möllås talar om lustdödare och lusthöjare och hur stress och prestation skapar onda spiraler. Varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Och att det börjar med att du tycker om dig själv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

decemberpepp christina sundequist
260.- CT: Decemberpepp med Christina Sundequist
Varför blir julen ofta inte så bra som man hade planerat? Hur du kan tänka när det gäller familj, släkt, vänner och dig själv. Christina Sundequist ger bra råd och tips kring mat, sömn, ledighet, sociala sammanhang och hur man kan prioritera sig själv. Och, vet du varför du kan må bra av ett äppelcidervinäger-shot?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vulva och vagina ina schuppe koistinen

259.- Det kvinnliga könet med Ina Schuppe Koistinen
Vulva och vagina. Tillsammans utgör de en makalös konstruktion som klarar av att föda barn, ha samlag och vara instängt i tighta kläder. Men samtidigt som underlivet är väldigt tåligt så är det sårbart. Docent Ina Schuppe Koistinen om hur du skall sköta om dig och när du skall söka hjälp. Huvudbudskapet är: Du skall inte behöva ha ont och lida!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

benskörhet i klimakteriet anna spångeus

258.- Livsviktigt om skelettet med Anna Spångeus
När östrogenhalten i klimakteriet minskar ökar benskörheten. Men den smyger sig också på oss över åren. Varannan kvinna över 50 kommer att få en benskörhetsfraktur. Dvs en fraktur efter ett våld vi inte förväntar oss skall leda till en sådan. Bara 1 av 3 som borde få behandling efter en lågenergifraktur får det. Det blir mycket upp till en själv. Stå på dig och tag reda på mer om ditt skelett!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

samtal östrogen i klimakteriet louise broström
257.- Gynekologen som lyssnar med Louise Broström
Gynekolog Louise Broström uppmanar sina patienter att våga se klimakteriet som en ny dimension i livet, en kraft och en förändring. När man kommer ut på andra sidan är man i en annan fas av livet. Man har erfarenhet och en mognad som gör att man vågar vara sig själva och vågar ta plats. Samtidigt är det en process då man känner sig sårbar, skör och självförtroendet vacklar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet är en övergång ulrika hammar
256.-  Besvärad eller befriad med Ulrika Hammar (Publiceras 16/11)
Klimakteriet är en lika viktig övergång som puberteten. Man är en annan person före än efter. Kanske svårare då du inte vet hur det kommer att se ut på andra sidan. Här kan något spännande vänta! Journalisten Ulrika Hammar talar om detta, om klimakterievården i Sverige, om sexualitet och om klimakteriets historia. För att överleva behandlingar på 1800-talet fick man vara stark! Allt var inte bättre förr.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kravlös träning betty wassenius
255.- CT: Kravlös träning med Betty Wassenius
Tränar du för att hålla vikten och kunna äta något du kanske inte borde, eller får du dåligt samvete om du missar ett gympass, eller måste du absolut träna till varje pris? PT:n och tandläkaren Betty Wassenius om hur vi kan skapa lust istället för krav. Träna för att du vill träna, inte för att du måste. Och, vet du vad tant-parkour är?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

huden i klimakeriet maria brolin
254.- Huden i klimakteriet med Maria Brolin
Men vad är det som händer med huden i och kring klimakteriet? Vilken påverkan har östrogen och vad går att göra något åt? Hudläkare Maria Brolin med mångårig erfarenhet av hudvård, problemhud och olika former av hudcancer om hur vi kan hjälpa vår hud, vad vi skall vara observanta på och vad vi får leva med – eller göra något åt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjärtat katarina ehrenorg
253.- Hjärtat med Katarina Ehrenborg
Östrogen ger ett visst skydd och minskar risken för hjärtkärlsjukdomar och hjärtinfarkt. Men när vi passerar menopausen och östrogennivån sjunker förlorar vi denna fördel. Katarina Steding Ehrenborg, hjärtforskare och fysioterapeut talar om detta och om hur vårt hjärta fungerar. Om högt blodtryck, hjärtflimmer, blodpropp, max- och vilopuls, kolesterol och mättade och omättade fetter. Klart och pedagogiskt och utan pekpinnar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

efter klimakteriet louise rudberg
252.- Att bli äldre med Louise Rudberg

Klimakteriet kan upplevas som en tydlig markör för att man börjar bli gammal, både till det yttre och inre. Vad händer när hormonerna stillat sig?  För en del upphör problemen – för att sedan komma tillbaka efter 5 – 10 år och man passerar menopaus med råge! Hormonterapeuten Louise Rudberg delar med sig av egna och klienters erfarenheter kring vad som gör skillnad för en bättre och friskare tid efter övergångsåldern.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

självkänsla camilla hasselvret
251.- CT: Självkänsla med Camilla Hasselvret
Självkänslan är inuti oss. Vad vi tycker om oss själva innerst inne. Självförtroendet är kopplat till omgivningen och situationen. Hypnosterapeuten och coachen Camilla Hasselvret talar om självkänsla, självförtroende, självbild och självrespekt. I åren kring klimakteriet kan det vara svårt att leva upp till förväntningar och lätt att börja tvivla på sin förmåga både privat och professionellt. Hur kan man handskas med detta?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Tidigare avsnitt  1   3  4  5  6  7  8  9  10  11    Pil