Vagusnerven

Vagusnerv sofia antonsson

280.- Koppling hjärna – tarm med Sofia Antonsson

Vagusnerven är kroppens längsta och en av de viktigaste nerverna i kroppen. Den utgår från hjärnan och sträcker sig ända ner till livmodern med förgreningar på vägen. Den är ansvarig för att skicka information mellan hjärnan och olika organ i kroppen, inklusive hjärta, lungor, mage och tarmar.

Vagusnerven är viktig för hela vårt mående och reglerar väsentliga funktioner. Den påverkar hur vårt humör regleras, vår sömn, vårt minne och vår inlärning. Men också matsmältning, blodsockerreglering och hjärtrytm. Den påverkar hjärnans lugn- och rosystem och mag- tarmfunktion. När vi talar om ”brain-gut-axis” är vagusnerven involverad i allra högsta grad. För visst är begreppet magkänsla bekant?!

Christina Sundequist intervjuar kunniga Sofia Antonsson, leg dietist och expert på maghälsa. Hon reder ut och förklarar hur vi genom livsstilsval kan ta hand om vår vagusnerv. För vi kan påverka och ta hand om den och då må bättre. Inte sällan är den en av orsakerna till att vi mår dåligt. Symptomen kan vara många där blodsocker bara är ett.

Den påverkas alltså mycket av vår livsstil och vad vi äter. Men kanske främst av stress. Stresshantering som yoga och meditation är viktigt. Men även hur vi andas. En vanlig rytm är att andas 18 – 20 ggr/minut. Om du lyckas ändra det till, gärna, 6 – 7 andningstag/minut är det bra. Ett sätt att komma till ro!

Sofia delar frikostigt med sig av sina ”husmorstips”: Skogsbada, humma, bada kallt, massage, knackning (!), sänkta krav på dig själv och mycket mer. Dessutom kan det vara så att körsångare är mer harmoniska eftersom de stimulerar sin vagusnerv när de tar ton?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Sofia Antonsson har varit med i avsnitt 217 Känslig mage och IBS .och du hittar henne på www.bellybalance.se där du också kan läsa om hennes böcker och på Facebook och Instagram söker du på Belly Balance.

Läs mer om forskningen om vagusnervens antiinflammatoriska egenskaper som bedrivs på KaroIinska Institutet