Irritable Bowel Syndrome: FODMAP mot IBS

FODMAP mot IBS sofia antonsson

217.- Känslig mage och IBS med Sofia Antonsson

Dietisten Sofia Antonsson har positiva erfarenheter av att använda FODMAP mot IBS eller  ”Irritable Bowel Syndrome”. Hon talar om vad som orsakar IBS och hur du kan agera för att  bli bättre eller helt bra.  

Hormoner och inre stress påverkar vår älskade och hatade mage som verkar leva sitt eget liv. Förändringar i hormonbalansen gör att vi kan uppleva besvär på ett nytt och annorlunda sätt. Det är ingen tillfällighet att många börjar uppleva problem runt 45. Östrogen har nämligen koppling smärtlindring och verkar inflammationsdämpande på tarmen.

En trasslig mage kan ge sig till känna på många sätt. En vanlig åkomma är IBS eller Irritable Bowel Syndrome. Kärt barn har många namn: mjölkmage, stressmage. ballongmage. ibland kallar man den en ”slaskdiagnos”. IBS är svår att diagnostisera. Ofta blir det en diagnos genom uteslutning. Man kan inte diagnostisera symptomen som något annat.

Faktum är att det är kvinnor som står för 70 % av fallen. Varför så många kvinnor? Vi vet inte om det är genetiskt betingat men vi vet att kvinnor hanterar stress annorlunda än män. Och har större hormonvariationer. Primärt östrogen progesteron som påverkar. Kanske är dessa några av nycklarna. Ofta är det stress och krav som är en utlösande faktor. Ännu ett pris för att vara en ”duktig flicka”!

Dietisten Sofia Antonsson, som själv lider av IBS, intervjuas av Christina Sundequist i detta intressanta avsnitt. Sofia har stor och positiv erfarenhet av att arbeta med metoden FODMAP mot IBS besvär.

FODMAP är en metod för sjukdomsspecifik kostbehandling. Alltså ingen viktminskning metod vilket ibland felaktigt sägs. Det är en metod att hitta och eliminera de livsmedel som påverkar just din kropp och matsmältningssystem negativt.

I avsnittet talar Sofia om IBS, elimineringskost, FODMAP, tarmbakterier, fibrer och hur man äter för att möta en känslig tarm i en livsfas med hormonella obalanser. Allt hänger ihop och du kan göra mycket för ditt mående genom att titta på vad och hur du äter.

Sammanfattningsvis går många runt och tror att det är helt normalt att ha magproblem. Det är det inte. Får man plötsliga eller långsamt växande problem med magen ska man alltid ta det på allvar och uppsöka läkare för vidare utredning. Det är aldrig fel att söka hjälp.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Sofia Antonsson driver företaget Belly Balance som har mycket bra information för den som vill lära sig mer om magen och dess funktion. På Belly Balance´s hemsida kan du läsa mer om FODMAP. Här hittar du också podden Älska din mage.

På  hemsidan finns också mycket intressanta forskningsstudier

Vill du lära dig mer om mage/tarm så har vi tidigare talat om det i flera avsnitt av Klimakteriepodden. Exempelvis i avsnitt 127 med Victoria Carinci, i avsnitt 174 med Henrik Ennart och i avsnitt 198 med Peter Martin