Klimakteriet en existentiell fas

klimakteriet en existentiell fas katrin hedén
273.- Stark röst med Katrina Hedén

 För många är klimakteriet en existentiell fas i livet. En fas när det blir naturligt att också fundera över sin ålder, sitt liv.

Katrina Hedén är sångare och sångpedagog. För henne innebar klimakteriet inte bara förändringar i rösten och i sin sång. Hon kom också in i en fas av livet som faktiskt är existentiell.

Hon beskriver öppet och personligt hur det tog lång tid innan hon förstod att det faktiskt var klimakteriet hon kommit in i. Hon talar om  detta, om tankar runt att bli äldre i ett samhälle som hyllar ungdom.

Hon har funderat mycket runt att vara och känna sig höra till och att känna sig exkluderad. Att inte kunna ta en yoga-helg med väninnor för att få en paus i ”klimakterandet”. Det var faktiskt därför Katrina kände att hon måste kontakta Åsa och det var det som ledde fram till detta avsnitt.

Men Katrina är också ”röstproffs”. För henne är rösten en del av hennes identitet. Hon berättar om röstens betydelse för vårt mående och röstens olikalivsfaser För när vi blir äldre påverkas vår röst som alla andra delar av vår kropp.

Våra muskler blir, som vi alla vet, mindre elastiska och slappare och våra stämband styrs av muskler. Det märks vare sig vi sjunger i kör eller skrattar med våra vänner. Lyssnar man på skratt kan man höra om någon är äldre eller yngre.

För många har rösten varit en viktig del av deras identitet. Man kan ha varit duktig på att tala och göra presentationer. Succesivt känner man att man inte är så bra längre. Katrina ger tips hur man kan hålla man i gång rösten.  Var inte tyst. Läs gärna högt. Lek att du skall tala inför publik. Och jobba med andningen, med magstödet, med bäckenbotten (”Knip”).

Katrinas och Åsas samtal leder till många nya tankar. Klimakteriet en existentiell fas i livet på gott och ont.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Nyfiken på Katrina Heden? Här finns hon ​​

Katrina föreslår ett antal intressanta klipp med sångpedagogen Cecilia Rey från Vocalcoach.se:

Om Andning och luft
Om Stödet/magstödet
Om Hållning och balans

Visste du att flickor hamnar i målbrottet? Och att mens, barnafödande och klimakteriet kan påverka rösten avsevärt? Lyssna på P2:s ”Den föränderliga kvinnorösten