Är du extrovert eller introvert?

 

extrovert eller introvert åsa nyvall
286.- Introvert eller extrovert med Åsa Nyvall

Är du (huvudsakligen) extrovert eller introvert? Att veta det  kan förklara mycket och hjälpa dig. Et avsnitt du inte får missa!

Vi använder ofta begreppen eller personlighetstyperna extrovert och introvert litet slarvigt. Ofta kanske dessutom med en underförstådd värdering. Extrovert positivt. Introvert om inte negativt så åtminstone inte så positivt.

Åsa Nyvall talar i stället om de två personlighetstyperna där en extrovert person laddar sitt batteri i gemenskap tillsammans med andra människor. En introvert person laddar sitt batteri i stillhet och lugn och gärna själv.

Våra personlighetstyper påverkas olika av det som händer omkring och i oss. Just i klimakteriet kan våra behov bli tydligare. Förstår vi innebörden av introvert och extrovert kan vi lära oss att ladda våra batterier på ett effektivt sätt utan att behöva ge avkall på det vi vill och behöver vara med på. Faktum är att vi blir mer stresskänsliga då östrogenet sjunker och det måste vi kunna handskas med.

I sin verksamhet som coach och terapeut kom Åsa under covids nedstängning i kontakt med flera extroverta personer som blev hemmasittande utan sitt vanliga umgänge. Sakta men säkert blev de mer och mer nedstämda. Som en mobil blev de urladdade eftersom de inte fick möjlighet att träffa vänner och sällskap och därigenom ladda sina batterier.

Vare sig man är extrovert eller introvert som personlighetstyp kan man leva och trivas med samma liv. Det enda man behöver ha koll på är hur man laddar sitt batteri.

Om man exempelvis åker på en weekendresa med vänner och umgänge kommer den extroverte att komma tillbaka fullt laddad. Den introverte som åker på samma resa kommer att ha lika trevlig men komma tillbaka urladdad om hon inte får möjlighet till att också vara ensam och få litet lugn och ro.

Normen idag gynnar de som är mer extroverta. Det dagliga livet är fullt av många intryck. Ofta kontorslandskap. Fulla bussar och tåg. Bakgrundsmusik och mycket folk i affärer. Det är det normala. Inte alltid lätt om man också har behov att vara ensam och ibland få en stund i stillhet för sig själv.

Åsa talar också om hur viktigt det är att vara medveten om sin egen personlighet, att om man har introverta drag ge sig själv tillfälle till lugn och ro. Kanske tacka nej till en AW eller en middag för att ladda sina batterier. Inte se det som att man är ”folkskygg” och icke-social. Om man förstår vad man är blir det något av en livboj. Man pressar sig inte att vara något man inte är.

Hon talar om hur man tidigt se på barn om de är extroverta eller introverta. Om någon vill sitta stilla och läsa eller rita medan de andra stojar och leker kan det helt enkelt vara ett behov av stillhet.

Och du får också veta vad ambivert är…

Lyssna på avsnittet

Länkar

Åsa Nyvall finns på Instagram @asanyvall och du kan också läsa mer om hennes böcker och komma i kontakt via www.asanyvall.se

Lyssna också på samtalsterapeuten Christina L Persson som talar om hur vi förändras under  klimakteriet, hur vi har blivit sedda och hur vi vill bli sedda i  avsnitt 278 Utveckling och förändring.