Utveckling och förändring i livet

 

förändring i livet Christina l persson

278.- Utveckling och förändring med Christina L Persson

Även om man känner att man vill ha en utveckling och en förändring i livet är det inte lätt att bestämma vad man vill ha och vad man kan nå!

För många kommer önskan om förändring under klimakterieåren. Vi går igenom en stor hormonell omställning som påverkar allt i oss på många sätt och inte minst våra tankar och känslor. Samtidigt förändras familjesituationen för många av oss och därmed vår roll. Vi känner att vi behöver en förändring men vet inte vad.  Vad vill jag? Vad kan jag?

Vi präglas också av hur vi har blivit sedda. Om vi har blivit sedda som söta glada och gulliga, hur ser man då på mig om jag inte är snäll, söt och gullig längre? Om jag inte längre accepterar allt som jag tidigare gått med på utan börjar säga nej. Om jag vill något mer, något annat. Ta egen plats.

Att utvecklas och förändra sig är en fråga om nyfikenhet på sig själv. Inte alltid lätt men alla kan! Man kan känna frustration, en känsla av hjälplöshet, älta, längta eller känna sig handlingskraftig. Oavsett så kan det vara spännande att våga titta närmare på tankar och känslor för att ta ett nytt steg. Att fundera över sig själv, sin situation och varför man gör som man gör är att vara nyfiken och det är bra. Varför gör jag så här, varför känner jag så, varför är jag så arg? En grundsten i en process att förändra sin situation.

Det underlättar om man får hjälp och någon att diskutera och prata med. Det kan behövas en utomstående för att se skillnaden mellan ”så här är jag” och ”nej det är så du gör”. Det finns ju en anledning till att vi gör som vi gör. Det finns känslor och upplevelser som ligger bakom och dessa är inte så lätta att se själv.

Avsnittets gäst, Christina L Persson, är samtalsterapeut och delar frikostigt med sig av egna erfarenheter och ger exempel på konkreta situationer och hur man kan hantera dem. Viljan är förutsättning för all förändring säger Christina, och vi har eget ansvar för hur vi agerar även om det beror på våra känslor och mående. Det går att åstadkomma en förändring i livet om man verkligen vill.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Christina L Persson och Dialogstudion.

Hon finns också tillgänglig digitalt via Womni

Lyssna gärna på avsnitt 22 Skam och rädsla med Leena Källqvist och avsnitt 38 Jag känner inte igen henne med AnnaLena Eriksson