Bra och dåliga fetter

fetter Ewa Meurk
270.- CT: Livsviktigt fett med Ewa Meurk

Det är absolut nödvändigt för oss att vi får i oss bra fetter! Utan goda fetter fungerar inte vår hormonproduktion, vår hjärna eller tillväxt av nya celler. Ändå är nog begreppen oklara för väldigt många. Vad är ”bra” fetter och vad är ”dåliga” fetter?

Speciellt under 80-talet gjorde många allt de kunde för att undvika fett. Light- och fettfria livsmedelsalternativ lanserades. ”Det sunda förnuftet” sa att fett och kalorier in som man inte tränade bort ledde till övervikt! I många fall innebar det – och innebär också idag – att man tog bort ”bra” fetter som är livsviktiga och ersatte med ”dåliga” fetter som vi helst bör undvika.

Så vad är ”goda” fetter och vad är ”dåliga” fetter?

Idag talar vi om mättat fett, om omättat fett, om fleromättat fett. Detta är s.k. naturliga fetter men vad är egentligen det? Och vad är ”onaturliga fetter” som inte är bra för oss, de s.k. härdade fetterna. Varför finns det sådana, var finns de och hur kan vi undvika att få i oss sådana?

Andra termer man hör ofta är Omega 3 och Omega 6. Vad är det, varför är de nödvändiga för oss och var finns de? Om man Googlar på kosttillskott så får man massor med träffar på Omega 3 och 6. Vi behöver båda men balansen är viktig. Så, varför kan det vara fel att ta ytterligare tillskott av Omega 6 men bra att få i sig Omega 3?

”Hälsoingenjören” Ewa Meurk reder ut begreppen och förklarar det man borde ha klart för sig men tyvärr inte alltid har. Det kan verka vara en djungel, vad är bra för mig, vad är dåligt för mig, vad bör jag undvika.

Ewas sammanfattning, som kan vara en grundregel när man försöker navigera bland kost, dieter, vad som är bra och vad som bör undvikas, är:

Tänk inte diet. Tänk mat och tänk naturlig mat utan innehållsförteckning!

Lyssna på avsnittet

 Länkar

Ewa Meurk har skrivit boken Bli din egen Hälsoingenjör.  Du hittar henne också på elitista.se och på Instagram

Andra avsnitt med Ewa som ger djupare kunskap om bl a kost, vikt och aptit är, avsnitt 213 Blodsocker, insulin och vikt, avsnitt 221 Hunger, sug och mättnad och avsniitt 250 Socker och sötsug