Hur farligt är socker för vår hälsa?

hur farligt är socker ewa meurk

250.- Socker och sötsug med Ewa Meurk

Hur farligt är socker för vår hälsa och vad bör alla veta om socker och dess konsekvenser för oss

För 20 år sedan var hälsoingenjören och beroendeterapeuten Ewa Meurk riktigt sjuk. Hon åt mycket processad mat och light produkter och fick i sig mycket socker. Hon var trött, hade ont i huvudet och var överviktig. Hon trodde att så länge hon levde på fettsnåla produkter och lightdrycker var allt OK.

Till slut tröttnade hon på att må dåligt och började söka  efter orsakerna och vad hon kunde göra för att vända sitt liv.  När hon slutade med socker och processad mat vände det.

Vi överöses av råd och regler om att undvika socker och att det är skadligt för hälsan. Ändå är det ytterst få som egentligen har kunskap om socker och hur det påverkar oss. För socker och processad mat är de potentielt största bovarna för vår hälsa. Så, hur farligt är socker egentligen?

Ewa beskriver hur socker påverkar oss och avlivar myter. Om du trodde att light produkter som Cola Light eller Zero är att föredra så tror du fel. Tvärtom! Idag blir det allt vanligare att tonåringar som dricker mycket lightdrycker faktiskt utvecklar fettlever i likhet med vuxna som dricker för mycket alkohol. Orsaken är alltför mycket socker bla i lightprodukter och i processad mat. För fruktos, som är den farliga sockertypen i lightprodukter, är billigt att framställa och att använda.

Olika sockertyper har olika verkan på din kropp. Vad är skillnaden på glykos och fruktos och varför kan fruktos vara negativt elller till och med farligt? ”Fruktos” låter nyttigt.  Att äta frukt är ju bra. Andra myter: Är det så att sk. ”naturgodis” är ofarligt eller till och med nyttigt? Nja kanske inte, men i så fall varför?

I ett längre perspektiv kan de negativa konsekvenserna av för stort sockerintag bli stora: diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, sämre immunförsvar,  artros och ledvärk, demens och Alzheimer. Allt behöver inte bli elände och katastrof men som Ewa säger, ”ingen skall bli sjuk pga okunskap”.

Sötsug är också något som många kvinnor upplever i klimakteriet, speciellt i samband med sömnproblem, vad beror det på? Är mörk choklad hälsosamt och finns det annat som kan hjälpa mot sötsug?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Ewa Meurk driver utbildningsbolaget Elitista. Där kan du lära dig mer om hur du själv kan mäta och tolka dina egna metabola markörer och hur övervikt, fetma och högt blodsocker hänger ihop.

Ewa har också skrivit boken Bli din egen hälsoingenjör.

Andra avsnitt med koppling till socker, insulin, aptit, beroende