Att sköta om hjärnan

mat för hjärnan kristina andersson

277.- Mat för hjärnan med Kristina Andersson

”Jag hinner inte imorgon för då skall jag sköta om hjärnan”
När funderade du på din hjärna sist? Hur den mår, om den får den näring den vill ha och om den är nöjd och glad? De flesta har nog aldrig eller väldigt sällan funderat på det sättet. Och ändå är det ett sådant viktigt organ för att vi skall fungera och – må bra. Det är lätt att tro att hjärnan lever ett eget liv, men vi kan styra den mer än vad de flesta tror.

Det vi äter ger både byggstenar till hjärnan och bränsle för att den skall fungera så optimalt som möjligt. Både i det korta och det långa loppet. Det är ingen garanti, men speciellt för en åldrande hjärna kan vi åtminstone minska risken för sjukdomar som exempelvis Alzheimer genom att äta rätt.

Näringsfysiolog Kristina Andersson berättar hur det du äter påverkar din hjärna som i sin tur styr alla din funktioner, åldrande och många sjukdomar. Egentligen är det inte något nytt. Vi vet nog att alla att vi skall äta bra mat. Att undvika skräpmat. Att ha en varierad kost. Men frestelserna är många. Kristina beskriver inte bara vad som är bra för oss utan också hur vi kan tänka för att undvika alla frestelser och felaktiga val.

Hon talar om att vi skall sträva mot ett kostmönster, en helhet och inte snöa in oss på detaljer som pressen gör och som man blåser upp på löpsedlarna. Du löser inte heller din kropps behov genom att förlita dig på kosttillskott. Det är helheten, din ”närings-cocktail” som är viktig.

Kristina talar också om vikten av kolhydrater, för det behöver vi, men rätta sådana. Om inflammationer, om tarmbakterier och hur vi kan handskas med vårt belöningssystem. Och om en nyckelspelare: den feta fisken.

Vad som är härligt är att det inte finns något i ett bra livsmönster som är bra för hjärnan men dåligt för exempelvis hjärtat. Vare sig det gäller din kost, att du inte blir stillasittande, att du stressar mindre, att du ger dig själv chans att sova bättre. Så varje liten förbättring du gör är bra för hela dig. Så att sköta om hjärnan är samma sak som att sköta om hjärtat. Vilken utdelning!

Det här avsnittet publicerades ursprungligen i augusti 2018.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Andra avsnitt som ger kunskap om hjärnan är avsnitt 276 Ta hand om hjärnan med Gabriella Ringvall, avsnitt 85 Hjärnans påverkan  med Bitten Jonsson som handlar om beroendehjärnan och sötsug bland annat. Missa inte heller Anders Lönedal  i avsnitt 223 Rena hjärnan om det lymfatiska systemets.