Leva med hjärnan

 

leva med hjärnan gabriella ringvall
276.- Ta hand om hjärnan med Gabriella Ringvall

Att leva med hjärnan istället för mot den är egentligen rätt självklart men hur gör man?
Gabriella Ringvall drabbades av akut utmattning då hon arbetade på SÄPO. Det fick henne att börja fundera över hur hon tänkte, levde och hur hon använde sin hjärna. För nästan allt vi gör och reagerar på har med hjärnans reaktioner att göra. Det påverkar inte bara hur effektiva vi är utan också hur vi mår.

Det är något som för de flesta av oss kvinnor blir mer och mer kännbart när vi börjar närma oss klimakteriet. Känner du ibland att det är svårt att hålla fokus, att du känner dig uppgiven, irriterad, uppjagad eller helt utmattad? Eller att du har hjärndimma? De flesta av oss märker att något börjar hända med vår energi, vår koncentrationsförmåga och vår ork.

Tyvärr är det vanligare och vanligare att kvinnor ”går in i väggen”. Gabriella har många tankar kring varför det är så och hur vi kan anpassa våra liv för att må bättre och bli mer effektiva. I grunden handlar det om hormoner, signalsubstanser och basala behov som träning, näring, pauser och gemenskap.

Men för att vi skall kunna förbättra vår situation behövs kunskap om hur vi och vår hjärna fungerar. Vi talar inte om ”hjärnkirurgi” och ”rocket science” utan om basal kunskap om hur vår hjärna fungerar och hur vi kan leva med den istället för mot den.

Exempelvis är det inte så konstigt att vi borde arbeta med uppgifter som kräver kreativitet när vår hjärna är som mest alert och med rutinuppgifter när vår hjärna blivit tröttare. Ändå lägger vi ofta veckans informationsmöte på måndag morgon när vi åtminstone borde vara på topp. Och vi börjar ofta dagarna med att läsa och svara på mail när vår hjärna är som mest utvilad och effektiv för att hitta nya kreativa lösningar på problem.

Förutom det som alltid är bra för oss som motion, bra mat osv, finns små ”hacks” som kan hjälpa. Att då och då blunda några minuter, att ”tomstirra”, att fika, att inte multitaska, att börja dagen lugnt. Att inte tro att man kopplar av när man tar rast och börjar scrolla Instagram. Gabriella beskriver hur vår hjärna fungerar och om hur du kan hjälpa dig själv.

Ett konkret och inspirerande avsnitt som är ett omtag av avsnitt 138 som sändes i maj 2020.

Lyssna på avsnittet

Nyfiken på Gabriella Ringvall? Läs mer på andthe brain. Hon finns på   på Instagram. Hennes ledord är: ”ett glödande intresse för hjärnan, stressen och hälsan, tron på kommunikativt ledarskap som vägen framåt samt förändringsledning som sättet att få till ny strategi och nya beteenden.”