Klimakteriet är en övergång

klimakteriet är en övergång ulrika hammar

256.-  Besvärad eller befriad med Ulrika Hammar

Klimakteriet är en övergång från ett stadium i ditt liv till ett annat

Att komma in i klimakteriet med de förändringar det innebär kan leda till rena existentiella funderingar. Vem är jag när jag inte är fertil längre? Vem är jag när barnen flyttat hemifrån? Vem är jag när jag inte är lika sexuellt attraktiv längre? Vem är jag när jag inte är så kåt längre?

Klimakteriet är en övergång precis som som puberteten. Man är en annan person före än efter. Men kanske är klimakteriet en svårare övergång eftersom du inte vet hur det kommer att se ut på andra sidan.

Att inte längre vara intresserad av sex på det sätt man är när man är yngre kan upplevas som en sorg. Att tappa kåthet. Men sexualiteten utvecklas. Bredda din syn på vad sex är. Släpp den gamla synen på vad sex så kommer något väldigt spännande.

För journalisten Ulrika Hammar har ”andra sidan” haft positiva upplevelser. Hon talar om detta och om vårdsituationen i Sverige som hon kartlagt för sin bok ” Besvärad eller befriad”.

Mest upprörd är hon över den olika tillgången på vård i Sverige. Vet du att du är i klimakteriet och bor i Stockholm är det helt OK. Men vet du inte vad dina besvär beror på och bara har en lokal vårdcentral är det långt ifrån säkert att du kommer att få den vård du behöver och förtjänt av. Klimakteriet eller sköldkörtelproblem, eller artros, eller…?

Ulrika resonerar kring hur ska vi få en bättre klimakterievård i Sverige, hur man kan lyfta klimakteriet på arbetsplatser. Och risken med att identifiera sig med klimakteriet och fastna i det. Vi få inte fastna i klimakteriet och de krämpor vi tror vi känner. Lev livet!

Till sin bok forskade Ulrika också om synen på klimakteriet historiskt. Som så mycket annat är historien skriven av män så kvinnornas syn på saken kom inte fram. Man insåg i alla fall att den kunde vara besvärlig. Den kallas ”Kvinnornas helvete”. På 1800-talet konstaterade man att klimakteriet kunde leda till 120 olika sjukdomar och besvär.

Kurerna mot klimakteriebesvär var drastiska: Sitta i ljummet vatten, opium, åderlåtning med iglar på blygdläpparna. Man måste mått sämre av behandlingen än av besvären. Allt var inte bättre förr.

Lyssna på avsnittet

Länkar:

Ulrika Hammars bok Klimakteriet – Besvärad eller befriad

Edward Tilts tjocka bok The Change of Life från 1870 om klimakteriet och alla dess besvär visar hur man sett på klimakteriet. Vi har kommit en bra bit på väg.

RFSU:s ”Fyra myter om sex efter 50″

Lyssna på Frida Hyvönens låt New Vision som Ulrika reciterar