Klimakteriet och sexualitet

klimakteriet och sexualitet naomi flamholc

283.- Sexuell hälsa, underliv & testosteron med Naomi Flamholc

Klimakteriet och sexualitet. Ordet sexuell hälsa innefattar mycket mer än sex och lust. Komplext och individuellt med många delar som sträcker sig från fysiska utmaningar och funktionsnedsättningar till att kunna känna lust och njuta av sex.

Naomi Flamholc har specialkompetens kring klimakteriebehandling och är chefläkare på den digitala klimakteriemottagningen Womni. I sitt dagliga arbete möter hon kvinnor som har besvär med underlivet som skav, torrhet, läckage, återkommande urinvägsinfektioner, inkontinens och sexlust.

Så mycket som 67% av Womnis patienter uppger att de har förändring av sin sexuella lust och förmågan till orgasm. Det finns många skäl till varför. Både det fysiska och det psykiska spelar in. I klimakteriet kommer fysiska förändringar som torrhet, skav, urinläckage osv. Upplever man sådana problem är det lätt att bli orolig för det sexuella. Risken för urinläckage kan oroa vem som helst. Samtidigt kan man känna sig mindre attraktiv då kroppen börjar förändras.

I de undersökningar Womni gjort bland 30 000 kvinnor om vilka problem de upplever av klimakteriet är det sexuella problem, ledvärk, sömnproblem och den psykiska ohälsan som kommer först. Inte vallningar och svettningar. Det är litet gammalmodigt att tro att det bara är vallningar och svettningar som är klimakterieproblem. Det finns andra.

En del kvinnor upplever inte vikande sexuell lust som ett mycket stort problem. Kanske är det för att i detta skede av livet finns andra saker man prioriterar högre: familj, tonårsbarn, karriär. Men många saknar att de inte längre har den lust de tidigare haft och kan uppleva att det har blivit ett problem i sin relation med partnern.

Man skall också vara medveten om att det kan bli problem att få tillbaka lusten om man väntar länge med att ta tag i det.

Vi går igenom systemisk och lokal östrogenbehandling med olika sorters preparat samt intimkrämer och glidmedel, vad och när man har behov av olika alternativ och när och varför testosteron kan vara rätt behandlingsform. Naomi talar också om läkemedlet Intrarosa som kan vara ett medel för att påverka både lusten och upplevelsen av sex positivt. Ett heltäckande och informativt avsnitt som tar upp många vanliga frågor.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Missa inte andra avsnitt som handlar om sexualitet, lust och hälsa; avsnitt 261 Lust och längtan med Hanna Möllås där vi också talar en del om hur viktigt det är att tycka om och acceptera sin kropp. Lyssna också på avsnitt 96 Lust till lust med Tina Hagelin och avsnitt 3 Sexualitet under klimakteriet med Helena Cewers om sexlust. Upplever du problem med urinläckage rekommenderas avsnitt 202 Det läcker med Katarina Woxnerud.

Naomi Flamholc hör du mer av i avsnitt 212, i avsnitt 248 och i avsnitt 264. Och på Womni.se hittar du flera webinar / Instagram Lives som Åsa Melin gjort tillsammans med Naomi där sexuell hälsa är ett av dem.

Naomi Flamholc har tillsammans med Professor Angelica Lindén skrivit artikeln ABC om klimakteriet