Bröstcancer

 

bröstcancer charlotta nilsson
281.- Min bröstcancer med Charlotta Nilsson

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för kvinnor i Sverige och det är helt naturligt att ha respekt och rädsla för sjukdomen. När Charlotta Nilsson fick sin diagnos kände hon sig helt frisk och var på väg att fira sin 40-årsdag. Idag, vid 55, är hon fri från cancer men inte friskförklarad. Charlotta har valt att berätta sin historia för att hjälpa och stötta andra.

Den börjar på en härlig semester på Gotland. Hon hade just börjat ett nytt jobb och hade inga som helst symptom utan kände sig frisk och stark. Det enda var en liten knöl stor som en ärta i armhålan. På något sätt kände hon att det här inte var bra och gick till sin vårdcentral samma dag hon kom hem.

Den lilla ärtan var en del av en aggressiv cancer som redan spritt sig till lymfkörtlarna i armhålan. Allt var overkligt. Charlotta kände det som hon fanns inne i en bubbla. Hon stod utanför och hade svårt att ta till sig vad det var som hände. Och givetvis mycket tankar. Hur berättar man för sina barn?

Eftersom spridningen redan gått så långt började Charlottas resa med tuff cytostatika, sedan operation följt av strålning och medicinering. En rivstart som tog mycket hårt och var extremt tuff. Hennes hår lossnade i stora sjok. Ibland faller också naglarna av men det slapp hon även om hennes missfärgades. Hon svällde upp, hon var trött och fick ont i kroppen och i lederna. Medicineringen trängde bort alla könshormoner och hon kom in i klimakteriet.

Idag medicinerar hon inte längre. Kanske delvis eftersom det saknas långsiktig forskning på de mediciner hon tog. Eftersom hennes cancer var så aggressiv har man valt att inte helt friskförklara henne utan håller noga koll på hennes hälsa.

Till en början sökte Charlotta information på nätet. Hon Googlade och sökte olika grupper inom sociala medier. Hon slutade med det då hon kände att det blev depressivt. De värsta konsekvenserna var de som tog alltför stor plats. Alla människor är olika och drabbas individuellt. Risken att man gräver ner sig längre och längre ner är stor. Bättre att koncentrera sig på att komma igenom och att lita på vården.

Den behandling vården gav henne var förstklassig. Det hon efterlyser är en mer holistisk syn som saknas hos vissa inom skrået. Att fler skulle se människan bakom patienten och sjukdomen. Att kunna gå utanför ”the book” där allt måste ha evidens från forskning. Och att erbjuda råd för att hantera de kraftiga klimakteriebesvär som kommer med behandlingen.

Charlotta har haft klassiska besvär som vallningar men lider mest av ledvärk och extremt torra slemhinnor och har på egen hand hittat lindring och verktyg som hon berättar om i avsnittet.

Med hjälp av sin inställning har hon accepterat sin cancer och skapat sin egen framgång. Jämför dig inte med andra. Du är en egen individ! Försök hantera det du står inför så bra det går. En positiv syn. Det går att lösa. Det kan låta provokativt men försök att hitta ditt recept och ditt sätt att se och handskas med en svår situation.

Lyssna på avsnittet

Länkar:

Läs mer om bröstcancer, hur du undersöker dina bröst och aktuell forskning på Bröstcancerförbundets hemsida och Cancerfondens hemsida

Lyssna också på de andra avsnitten av Klimakteriepodden som handlar om bröstcancer: avsnitt 238 Klimakterium med bröstcancer med Sofia Lann, avsnitt 54 Tre kvinnor, tre upplevelser, avsnitt 77 Bröstcancerrisk med Per Hall och Sara Margolin, avsnitt 41 Bröstcancer; riskfaktorer och förebyggande med Per Hall och avsnitt  230  Bidra till forskning med Angelica Lindén Hirschberg. Alla  med lite olika vinklingar kring bröstcancer och hormonbehandling.

Charlotta Nilsson når du på  www.ellen.se