Negativ stress och samspelet i kroppen

 

negativ stress ellen engvall
285.- Samspelet i kroppen med Ellen Engvall

Vad är negativ stress, hur påverkar det vårt samspel i kroppen och vad händer vid klimakteriet?
Vår kropp och vårt medvetande är komplicerade system. Inte bara eftersom de olika delarna interagerar och påverkar varandra. Utan dessutom för att vi hela tiden förändras. Och här påverkar klimakteriet oss mer än vi tror och ofta tidigare än vi är medvetna om.

Våra grundläggande funktioner kan vi påverka genom att förstå hur de fungerar. I avsnittet träffar Åsa Melin Ellen Engvall som genom yrket som barnmorska och sitt mångåriga arbete med olika former av medicinsk yoga och utbildningar för kvinnor lärt sig oerhört mycket om vårt psyke och fysisk.

Ellen återkommer till hur olika former av stress påverkar oss. Stress är så mycket.  Våra  relationer och hur vi lyckas med dem. Hur vi äter och sover. Hur vi tränar eller inte tränar men också att vi måste förstå att hormonförändringarna i klimakteriet i sig skapar stress.

Den negativa stressen påverkar oss mer än vi tror. Många vill inte acceptera att de upplever en förändring. En ovilja att ändra något. Jag fortsätter som jag alltid gjort. Kroppen får faktiskt anpassa sig!

Förutom att vi själva kan skapa negativ stress i hur vi väljer att leva har vi alltså klimakteriet som kommer vare sig vi vill eller inte. När äggstockarna börjar lägga ner verksamheten får det konsekvenser. Östrogennivån sjunker när ägglossningen börjar avta och det blir en obalans som ställer till det för oss.

Våra system är komplexa och vi kan underlätta för dem och för deras samspel. Att lära mer om hur hjärna, hjärta, andning, lymfsystemet, nerver och rörlighet samspelar och är kopplade både till sjukdom, åldrande och inflammation. Genom yoga arbetar Ellen bla. med rörlighet och andning.

Just rörlighet är något som är underskattat. Faktum är att rörligheten i ryggraden visar din faktiska ålder! Förutom att det så klart att det känns bra att vara rörlig i kroppen, går alla nerver från centrala nervsystemet genom ryggraden. Det är kommunikationen som påverkar kroppens funktioner och muskler. Har vi låsningar i ryggraden påverkas signalerna oh vi får sämre kroppsfunktioner.

Men yoga ger mer. Att träna på det viktiga att inte göra någonting. Inte läsa eller lyssna på något, utan bara vara.

I avsnittet beskriver Ellen vad som händer, hur vi kan tänka och hur vi kan handskas med förändringarna i våra kroppar. När Åsa ber henne lista de åtgärder hon skulle se som mest nyttiga listar hon att,

  • börja med att träna djupandning
  • gå ut i naturen,
  • gör mjuka rörelser, öva rörlighet och mjuka upp ryggen
  • ge kroppen bra näring
  • umgås med människor som får dig att må bra

Lyssna på avsnittet

Länkar

Avsnittets gäst Ellen Engvall kommer du i kontakt med via Facebook och Instagram samt hennes hemsida Hormonyyoga

I avsnittet rekommenderar Ellen sin Youtubefilm om andning, yogaövningar och om  motstånd och en god rutin att starta dagen med

Länk till filmen som illustrerar andningens påverkan som visar alla muskler som är involverade i andningen

Tidigare avsnitt med Ellen Engvall: avsnitt 139 Yoga för hormonbalans, avsnitt 168 Lymfsystemet och och avsnitt 166 Detox.

Andra avsnitt som vi rekommenderar i avsnittet är 187 Medveten andning med Anders Olsson , avsnitt 223 Rena hjärnan med Anders Lönedal, avsnitt 284 Energiförsörjning och stabilt blodsocker  med Ewa Meurk Mer om östrogendominans och förklimakteriet hör du om i bl a avsnitt 169 Förklimakteriet och östrogendominans med  Hilde Löfqvist och  avsnitt 264 Förklimakteriet med Naomi Flamholc