Stabilt blodsocker

stabilt blodsocker ewa meurk

284.- Energiförsörjning och stabilt blodsocker med Ewa Meurk

För att vi skall fungera och må bra måste vår kropp och våra celler få energi i form av glukos och fett. Det är här insulin, som bildas i bukspottkörteln kommer in i bilden. Insulinets roll är att underlätta att glukosen tas upp av cellerna. När vi äter mat, särskilt kolhydrater, ökar blodsockernivån i blodet. Sedan är det insulinets roll att ”städa undan”, få cellerna att ta upp energin och därmed åter sänka blodsockernivån i blodet.

Viktuppgång kan vara ett första tecken på att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska. Man har förlorat förmågan att omvandla maten vi äter till energi som tas upp av cellerna. Då lagras det som fett på kroppen istället. Hur kroppen hanterar den energi vi äter är individuellt men hormonet insulin är nyckeln.

Högt blodsocker över lång tid är ett annat tecken på att cellerna kan ha blivit insulinresistenta. Att gå med höga blodsockernivåer (glukos i blodet) under lång tid kan skada våra hjärt- och kärlväggar och skapa en låggradig inflammation.

Kanske har vi blivit insulinresistenta? Insulinresistens är en tillstånd där kroppens celler inte svarar på insulinet på ett normalt sätt. Kroppen skjuter till mer och mer insulin men cellerna har slutat svara. Det är vad som händer vid Typ 2-diabetes. Ofta hänger det ihop med livsstilen. Men man behöver inte vara överviktig för att ha dessa problem. Smal är inte alltid lika med frisk.

Vi behöver förstå hur kroppen lagrar och omsätter energi för att äta och leva på ett sätt som ger en jämn energiförsörjning över dagen utan ett skadligt svängande blodsocker.

Att förstå vad som påverkar vårt blodsocker och känna igen tecknen på att kroppen inte har rätt byggstenar är basen för frisk metabolism.

Ewa Meurk har förmågan att förklara tydligt och i avsnittet får vi veta mer om faran med blodsockersvängningar, hur vi undviker dem, varför vissa är mer benägna att gå upp i vikt än andra, varför man kan känna sig energilös trots att man äter och vad skillnaden är på hunger och sug. Den goda nyheten är att alla kroppar kan läka och att det finns många smarta knep. Exempelvis, varför kan en tallrik ägg & bacon som frukost vara bättre för dig än en tallrik frukt, ett glas apelsinjuice, yoghurt och granola?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Ewa Meurck hittar du via hennes hemsida Elitista – Vägen till din metabola hälsa

Och du kan följa henne via Ewa Meurk | Facebook och Hälsoingenjören (@ewa.meurk) | Instagram

Läs mer och lär dig mer om blodsocker och insulin:

  1. American Diabetes Association: ”Hyperglycemia (High Blood Glucose)
  2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: ”Diabetes, Heart Disease, and Stroke”
  3. Healthline: The Effects of High Blood Sugar on Your Body”
  4. Mayo Clinic: ”Hyperglycemia in diabetes”

Ewa har tidigare varit med i avsnitt 270 CT: Livsviktigt fett där vi talar om varför det är så viktigt att få i sig fett, i avsnitt 250 Socker och sötsug , samt avsnitt 221 om Hunger, sug och mättnad.