Huden i klimakteriet

huden i klimakteriet maria brolin

254.- Huden i klimakteriet med Maria Brolin

Att vi blir äldre går inte att undvika men i ansiktet kan det upplevas ganska tydligt. Huden åldras som alla andra delar av vår kropp men här syns mer eftersom det är vår ”utsida”.

Men vad är det som händer med huden i och kring klimakteriet, vilken påverkan har östrogen och vad går att göra något åt? Hjälper kosttillskott? Åsa Melin talar med hudläkaren Maria Brolin med mångårig erfarenhet av hudvård, problemhud och olika former av hudcancer.

Gamla synder kommer ofta tillbaka. Det man för 20, 30 40 år sedan utsatte huden för börjar synas. För mycket sol och rökning är exempel.

En del hudförändringar man får med åren som åldersvårtor, plana ljusbruna solfläckar, ytliga blodkärl etc. är tråkiga kosmetiskt sett men inte farliga. Men vi vill inte missa det som inte skall vara där och som kan vara farligt. Var observant på förändringar i och på huden eller märken som man haft tidigare och som börjar förändra sig, sår som inte läker etc.  Sök hellre en gång för mycket än gång för litet.

Olika cancerformer har olika farlighet men vi botar de allra flesta formerna av canceridag. Malignt melanom, som är en av de svåraste, botas idag till 85 %. Men var observant. Lär dig att känna igen din hud och ta gärna hjälp av någon att titta på din rygg. Ett bra tips är att använda en mobilkamera för att dokumentera din hud.

Med åldern förlorar huden elasticitet och blir torrare eftersom vi tappar kollagen. Och vi jobbar mot gravitationen.  Var därför snäll mot huden. Inte för mycket tvätt som torkar ut den ännu mer. Men komplicera inte. Håll det enkelt. Less is more.

Maria råder hur vi bör se på hudvård och hitta den som passar oss. Om hur vi kan se på hela utbudet av hudvårdsprodukter som marknadsförs för att ta bort rynkor, pigmentfläckar och andra synliga ålderstecken, fungerar de? Frågan är hur många av dem som verkligen kan penetrera huden och ge en effekt.

Många av oss upplever att vi drabbas av utslag, acne och rosacea. Varför då och hur handskas vi med det? Inte så kul att få tillbaka vår tonårshy.

Till sist konkluderar Maria: ” Att man trivs med sig själv och är trygg syns på utsidan. Själens spegel.”

Lyssna på avsnittet