Hjärta och hjärthälsa

hjärta och hjärthälsa katarina ehrenborg

253.- Hjärtat med Katarina Ehrenborg

Hjärta och hjärthälsa är viktigt av många skäl – det mest uppenbara – utan hjärtslag – inget liv. Det talas mycket om att vi ska ta hand om vårt hjärta och hålla det friskt, men hur många vet vad det innebär och hur vi själva kan påverka hjärthälsan?

Christina Sundequist möter Katarina Steding Ehrenborg, hjärtforskare och legitimerad fysioterapeut som beskriver hur hjärtat fungerar och symptom och sjukdomar som kan drabba oss. Idag är den vanligaste dödsorsaken hjärt- kärlsjukdomar och speciellt hjärtinfarkt.

Östrogen ger oss kvinnor ett visst skydd och minskar risken. Men när vi passerar menopausen och östrogennivån sjunker förlorar vi denna fördel. Dessutom kan det vara svårare att känna igen symptomen för en annalkande hjärtinfarkt för en kvinna än för en man. Katarina talar om detta, om hur vi bör agera och hur absolut viktigt detta är!

Hon talar också och förklarar alla de begrepp vi känner till men kanske inte har helt klart för oss vad de egentligen är och vilka konsekvenser de kan få för oss:

Högt blodtryck, hjärtinfarkt, hjärtflimmer och blodpropp. Vad är kondition, vilopuls och maxpuls och hur påverkar dessa vår ork när vi blir äldre? Vi hör talas om god och ond kolesterol. Vad är skillnaden och varför är omättade fetter att föredra framför mättade, varför då och hur handskas vi med denna kunskap? Och, varför man lugnt kan njuta av ett glas vin eller choklad!

Katarina delar med sig av kunskap utan några pekpinnar. Värdefull och livsviktig kunskap du behöver för ditt hjärta och hjärthälsa!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Katarina Steding-Ehrenborg är docent i experimentell Klinisk Fysiologi och legitimerad fysioterapeut. Hon är också författare och skriver böcker om hjärta, hälsa och åldrande där hon förklarar vad som faktiskt händer i kroppen om vi gör saker som är nyttiga eller onyttiga.

Läs mer om Katarina och hennes böcker

Andra avsnitt med koppling hjärta, åldrande och hälsa