Självkänsla, självförtroende och självrespekt

 

självkänsla camilla hasselvret

251.- CT: Självkänsla med Camilla Hasselvret

Självkänsla, självförtroende, självbild och självrespekt är alla viktiga bitar för hälsan och för att man skall trivas med sig själv och må bra. I åren kring klimakteriet kan det vara svårt att leva upp till förväntningar och lätt att börja tvivla på sin förmåga både privat och professionellt.

Självförtroendet är kopplat till omgivningen och situationen. En del har bra självförtroende på arbetet, men dåligt hemma eller i sociala sammanhang. Eller vice versa.  I Klimakteriet åker självförtroendet dessutom hiss upp och ner vilket hänger ihop med hormoner. Självförtroende är en färskvara.

Självkänslan är inuti oss. Vad vi tycker om oss själva innerst inne. Det påverkas inte så mycket som självförtroendet av vad som sker utanför oss själva, utan av vad vi bär inom oss. En del kopplar det till prestation för att må bra som i ”duktiga flickan-syndromet”.

Självbild är den bild vi skapat av oss själva. Brandingen. Både självförtroendet och självkänslan och omgivningens syn på oss.

Självrespekt är något som vi ofta sviker. Vi är duktiga att trampa på oss själva. Vi tar löften till andra på allvar och försöker hålla dem. Däremot sviker vi ofta löften till oss själva. ”Nästa vecka skall jag…”. Vi borde kunna lita på oss själva. Om inte kan det skada självrespekten och självkänslan.

Självsnäll. Ge sig själv tillåtelse att göra olika saker: vila, göra något roligt. Skapa något i kalendern som bara är bra för mig själv.

Vad kan du göra för att må bättre? Hypnosterapeuten och coachen Camilla Hasselvret benar upp vad som är vad, hur du kan se på dig själv och hur du kan arbeta med ditt självförtroende, självkänsla och din självbild.

Hon talar om spegelmetoden, om komplimanger, om tacksamhet, om att öva på att säga ja eller nej, om att sluta jämföra sig med andra, om att tycka om sig själv.

”Jag tänker göra resten av mitt liv till den bästa delen av mitt liv!”

Lyssna på avsnittet

Länkar:

Camilla nämner avsnitt 85 ”Hjärnans påverkan”  med Bitten Johnsson

Andra avsnitt med titeln Coachen Tipsar är 247 Sömn med Lisa Carpevi, Christina Sundequist med avsnitt 231 Vikt  och avsnitt 234 Kost och ätbeteende. Monika Björn i avsnitt 224 Smärta & ledvärk, avsnitt 220 Återhämtning och avsnitt 216 Träning