Sömnsvårigheter – hur kan man sova bättre

sömnsvårigheter lisa carpevi

247.- CT: Sömn med Lisa Carpevi

Öka din kunskap om sömn och sömnsvårigheter tillsammans med sömncoachen Lisa Carpevi.

Näst efter andning och vätska så är det sömnen vi inte kan klara oss utan, det är en förutsättning för livet. Sömnen är en av de saker vi moderna människor inte lyckats rationalisera bort eller ens förstå fullt ut.

Sömn är också frustrerande eftersom man inte kan sova bara för att man vill eller bestämmer sig för det. Och just i åren kring klimakteriet är det extra utmanande att få till god sömn och det är vanligt att man får sömnsvårigheter. Till råga på eländet försvåras ofta klimakteriebesvär av just sömnsvårigheter!

Det är lätt att bli stressad av att ha svårt att somna eller att sömnen är dålig: ”jag måste somna.  Om inte kommer jag att vara utschasad imorgon”. Ett klassiskt fel är då att gå och lägga sig tidigare. Att tillbringa mer tid i sängen för att åtminstone få vila.

Men stör inte dygnsrytmen. Acceptera att du är i en del av livet där kroppen förändras. Acceptera detta och titta på när och hur du mår bäst. Vi kan inte bestämma när kroppen skall vilja sova men vi kan påverka dygnet så att sömnen hamnar på piedestal. Prioritera sömnen men titta på helheten över dygnet. När mår du bäst av att träna, äta, arbeta?

Hitta din dygnsrytm som är medfödd. Hitta rutiner som stöder denna. Vad är din optimala tid som sovande? Är du nöjd och energisk på dagarna utan att dricka oräkneliga koppar kaffe?

Det finns saker du kan göra för att underlätta. Försök få ner ditt stresspåslag vare sig det handlar om arbetslivet eller ditt umgängesliv. Börja fundera över hur du andas. Faktiskt viktigare än man ofta tror.

Sedan finns det andra saker att tänka på: att få tillräckligt med dagsljus, att äta på regelbundna tider, att få motion, att ha en bra sömnmiljö, att tänka på när och hur mycket alkohol man dricker osv, osv.

Men om allt detta inte hjälper, om du ändå har svårt att somna eller vaknar mitt i natten utan att kunna somna om och ligger och vrider och vänder dig medan hjärnan går på helfart. Vad gör du då?

Sömnforskaren Lisa Carpevi berättar om de metoder du kan ta till. Alltifrån att köpa en gammaldags hederlig väckarklocka till att ha en stol bredvid sängen. Vad du kan använda den till berättar hon i avsnittet.

Lyssna på avsnittet

Du kan också läsa mer om Lisa på  hennes hemsida   Du hittar också hennes och andra avsnitt i Klimakteriepodden som handlar om sömn under under fliken Ämnen.