Deprimerad av hormoner

 

deprimerad av hormoner inger sundström poromaa

113.- Deprimerad av hormoner med Inger Sundström Poromaa

Kan man bli deprimerad av hormoner? Kopplingen mellan hormoner, humör, åldrande, nedstämdhet och depression är debatterad. Ofta hör vi att de sjunkande könshormonerna är bovar i dramat. Många lider av sömnstörningar som leder till att man känner sig sänkt och nedstämd så kommer humörsvängningar och på köpet minskad sexlust, så hur ska man veta om det är östrogen eller anti-deppmedicin eller kanske testosteron man behöver?

Inger Sundström Poromaa är professor i obstetrik och gynekologi och har forskat på bland annat hormoner och humör och faktum är att hälften av oss utvecklar en klinisk depression under livet och vid livets stora hormonsvängningar debuterar det oftast. Men man vet ju kanske inte ens att man är i förklimakteriet, så hur går man till väga och till vem i vården vänder man sig till först? Förbättrar östrogen livskvaliteten? Vilka andra livsstilsfrågor bör man titta på för att må bättre? Kan man bli deprimerad av hormoner, eller brist på dem?

Lyssna på avsnittet

Vill du läsa mer om forskning Inger varit involverad i

och

kika in på hennes blogg

Lyssna på avsnitt med Stefan Arver om testosteron

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!