Hur hormoner påverkar under klimakteriet

hormoner och klimakteriet cecilia tibell

225.- Hormoner och signalsubstanser del 1 med Cecilia Tibell

Hur hormoner påverkar under klimakteriet är något av en röd tråd i Klimakteriepodden. Vad händer, hur påverkas vi och vad kan vi göra för att må bättre?

I två avsnitt, som är omtag av avsnitten 80 och 81, talar och förklarar endokrinologen Cecilia Tibell hur hormonerna påverkar oss i de tre faserna innan klimakteriet, under klimakteriet och efter menopausen.

Att hormoner har nyckelroller i klimakteriet är klart. Och inte bara i klimakteriet förresten. Men bilden är inte enkel. Olika hormoner påverkar oss på olika sätt och påverkar dessutom varandra.

En del kvinnor seglar igenom klimakteriet utan några större problem medan andra lider av sömnstörningar, humörsvängningar och att känna att de inte har riktig kontroll. Dessa förändringar kommer smygande och det tar nästan alltid tid innan man inser vad det är som händer. Så, vad är det som händer och vad kan man göra för att må bättre?

Cecilia talar bla. om östrogen och progesteron, hur signalsubstansen GABA bildas och hur du påverkas om denna produktion störs. Och om komplexiteten i systemen. För hormoner påverkar också varandra och de olika systemen.

Exempelvis påverkar östrogen också blodets koagulering. När östrogenbalansen sjunker kan man få tätare och rikligare blödningar. Detta kan leda till järnbrist. Då är det vanligt att man blir trött, att man får ont i huvudet, att musklerna värker och att man har svårt att koncentrera sig.  Men, detta är symptom man också kan uppleva vid problem med sköldkörteln!  En felaktig diagnos och behandling/brist på behandling kan få allvarliga konsekvenser

Cecilia beskriver dessa samspel, symptom vi kan uppleva och vad vi kan göra för att handskas med våra hormoner och förbättra vårt mående.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Tycker du det här är intressant, missa inte avsnitt 192 om Biohacking med Martina Johansson och lyssna också på doktor Cecilia Tibell i avsnitt 208 om Hormonkaos och avsnitt 177 om Brister och tillskott som båda ger djupare kunskap om hur olika hormoner hänger ihop.

Cecilia Tibell driver och arbetar med helhetshälsa på privata mottagningen Integrativa Kliniken