Sköldkörtelrubbningar i klimakteriet

sköldkörtelrubbingar i klimakteriet cecilia tibell

208.- Hormonkaos med Cecilia Tibell

Sköldkörtelrubbningar i klimakteriet är långt ifrån ovanligt. Idag medicineras över 550 000 svenskar för sköldkörtelhormonrubbningar. Sköldkörteln har en reglerande funktion på produktion och insöndring av våra hormoner. Och då även på våra könshormoner som östrogen vilket påverkar våra menscykler och vårt klimakterium. Samtidigt påverkar dessa hormoner i sin tur sköldkörteln. Hela systemet hänger ihop!

Sköldkörtelrubbningar kommer vid olika situationer exempelvis när vi kliver in i klimakteriet då man ofta har stora svängningar i hormonbalansen. Men de kan också orsakas av längre tids stress, stora trauma och vissa virussjukdomar. Av vårt sätt att leva.

Hur märker man om man har problem?  Vad är normalt och vad är inte? Klimakteriet är ingen sjukdom men det kan orsaka sjukdom. Symptom är stora blödningar, att man känner sig trött och deprimerad, kraftlös. Prata med sin doktor. Diagnosen är inte alltid så lätt att ställa. Börja gärna föra en ”hälsodagbok” att ha som grund för diskussionen.

Vad kan hända när vårt biologiska system ska samsas med hormoner som svänger? De flesta kvinnor har något i bagaget och det är vanligt att järnbrist, obalans i sköldkörteln, högt blodtryck, näringsbrist, depression eller inflammationsdrivande processer tillkommer och skapar hormonkaos.

När, hur, varför och kan man själv påverka och vad ska man se till att få hjälp med? Det ska Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, guida oss kring.

I avsnittet talar vi också om påverkan från magsyremediciner, SSRI, hormonet prolaktin, vikt, håravfall och en hel del annat. Vi underskattar ofta vår egen stressnivå och vad som driver vår ohälsa, trots det går många igenom ett relativt okomplicerat klimakterium. Men sköldkörtelrubbningar i klimakteriet är långt ifrån ovanligt.

Lyssna på avsnittet

Länkar:

Doktor Cecilia Tibell har varit med i avsnitt 80, avsnitt 81, avsnitt 112, avsnitt 177, avsnitt 188 och i avsnitt 189. Professor Kerstin Brismar kan du höra i avsnitt 173.