Coachen tipsar: Träning mot klimakteriebesvär

Träning monika björn

216.- Träning med Monika Björn

Träning mot klimakteriebesvär? Monika Björn hjälper många kvinnor som har olika allvarliga klimakteriebesvär att må bättre. Det viktiga är att lägga ribban där man kan klara av den i längden. För höga trösklar hjälper dig inte. Börjar man alltför ambitiöst med för höga mål är, som vi alla vet, risken stor för att vi inte håller ut.

För den som inte tränat tidigare är vardagsmotion ett fullt tillräckligt mål. Ta en promenad. Gå ut i skogen och ströva runt. Gå upp för trapporna istället för att ta hissen. Det är inte alls nödvändigt att bli svettig. Ta ett varv runt kvarteret. Men gör det till en daglig vana. Det finns stark evidens för att humöret blir bättre om man rör på sig.

För de som brukar träna tänk över hur ditt träningsprogram ser ut. Det är viktigt att ha en balans mellan konditions-, styrke- och rörlighetsträning. Om du inte redan styrketränar, fundera på att börja. Det är viktigt och vi tappar muskelkraft när vi blir äldre.

Se också till att du har tillräckligt med möjligheter till återhämtning. Kroppen behöver det och din träning blir mer effektiv. Så, se över hur du tränar och glöm inte att promenader är nyttig träning. Du behöver inte köra ut dig vid varje pass.

Men igen: lägg inte ribban för högt! Gör hellre något mindre flera gånger i veckan än något avancerat en eller två gånger. Om du tycker att du har råd så använd dig gärna av en PT någon gång då och då. Du får ett bättre program som passar dig och det är roligt.

Välkommen att lyssna!

Länkar

Monika Björn har varit med i flera avsnitt tidigare och talat om träning. I avsnitt 42, i avsnitt65, i avsnitt 93, i avsnitt 134, i avsnitt 165 och i avsnitt 193