Svajande hormoner

 

Svajande hormoner och signalsubstanser del 2 cecilia Tibell

226.- Hormoner och signalsubstanser del 2 med Cecilia Tibell

Svajande hormoner och hur vi lever vårt dagliga liv blir inte alltid en bra kombo
Endokrinolog Cecilia Tibell talar i detta avsnitt om hur svajande hormoner är orsaken till att många mår dåligt. Och att detta förstärks i klimakteriet. Hur vi känner igen symptomen och vad vi kan göra för att må bättre. Hormonerna spelar stor roll, men deras påverkan är vi ofta duktiga på att förstärka genom hur vi lever.

Stress är en av de viktigaste enskilda orsakerna till att många mår så dåligt. Stress i sig är inte farligt. Är faktiskt positivt. Problemet blir när vi konstant är utsatta för stress och inte får en återhämtningsperiod.

Vad gör stress med oss? Sömproblem, koncentrationssvårigheter, humör svängningar, viktproblem. Mindre sexlust. Hänger allt detta samman med stress, hur illa kan det bli och vad göra åt det?

Kanske är det minnet som spelar spratt men inte kändes våra mammor på långt när så stressade som många av oss känner sig idag. Vad har hänt?

Cecilia beskriver vad som händer med oss när olika hormoner börjar svaja. Det kan vara en aha-upplevelse att se mönstren och orsakssambanden till att jag vaknar upp trött på morgonen, att jag så lätt brusar upp, att jag inte längre känner någon sexlust, att jag ofta får huvudvärk eller vad det nu kan vara.

Även viktproblem som ofta kommer i och med klimakteriet är hormonberoende. Trots bantningsprogram och träning. Hur skall jag se på detta då jag definitivt inte vill dra på mig en hängbuk. Det känns orättvist!

Ofta blir det så att man bara tar tag i symptomen och inte roten till det onda. Var och hur hittar jag orsakerna och vad jag kan göra för att må bättre?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Vill du höra mer av Cecilia Tibell lyssna på avsnitt 177 om Brister och tillskott, avsnitt 188 om Autoimuna sjukdommar, avsnitt 189 om Åldrande, sköldkörtel och migrän  och avsnitt 208 om Hormonkaos.

Cecilia Tibell driver och arbetar med helhetshälsa på privata mottagningen Integrativa Kliniken