Manligt klimakterium – finns det?

 

manligt klimakterium göran adlen

245.- Var är mannen med Göran Adlén

När man talar om manligt klimakterium tänker många på sviktande testosteron- nivåer. Men är det verkligen allt?

Kvinnor startar en inre och yttre resa när de går igenom klimakteriet och känner ofta att de lämnar en oförstående man som hasat ner i soffan, bakom sig. Är det kvinnorna som skapat osäkra män som inte attraherar?

När män och kvinnor framåt 45, 50 år börjar förändras både fysiskt och psykiskt är det, litet generaliserat, oftare kvinnor som tar tag i det. Vad är det som händer, varför och vad kan jag göra åt det? Hela ”rörelsen” runt klimakteriet är ett tecken på detta.

Männen vilar oftare på gamla lagrar som inte längre finns. Att han spelade fotboll och hade kanonvärden när han var 20 spelar ingen roll när han är 48. Frekvensen av medelålders män på våra gym är inte hög. Övervikt och för stora magar är tyvärr mer frekvent.

Där kvinnor försöker förändra sitt liv hittar män oftare ursäkter och auktoriteter som de tycker stärker deras uppfattningar. Varför är kvinnor mer intresserade av manlig hälsa än mannen själv?

Göran Adlén blev lämnad av sin fru när han var 50. Det satte igång en utvecklingsprocess där han aktivt började arbeta med sitt generella mind-set och att förbättra sin livsstil. Inte bara att han försummat sin hustru och deras gemensamma liv, han hade också försummat sin hälsa. Båda sakerna hängde ihop.

Han hade skaffat sig en övervikt som han inte längre ville acceptera att leva med. När en läkare dessutom ville skriva ut en rad mediciner och rädslan för att drabbas av sjukdom smög sig på, startade han en ordentlig förändring.

Nycklarna är fysisk träning, rätt mat, sömn och att älska. När det gäller träningen erkänner Göran att spegelbilden driver, men i slutändan är det inte utseendet utan hälsan som är det viktiga och är målet. Tre viktiga hjälpmedel är måttbandet för att hålla koll på midjan, blodsockermätare för att hålla koll på blodet och en sömnmätare.

Åsa Melin möter Göran Adlén; välkänd och uppskattad föreläsare, författare, trendspanare och framförallt hälsomedveten inspiratör. Göran talar öppet om sin egen resa och de slutsatser han har dragit.

Genom att stötta, uppskatta och peppa kan man medverka till att skapa en process där sömn, kost och träning får ny status i en mans liv. Vi talar också om testosteron och de myter och missuppfattningar som omgärdar det. Är sviktande testosteronnivåer lika med manligt klimakterium?

Och som trendspanare delar Göran sina tankar kring vart är vi på väg inom området klimakteriet och hälsa. Ett avsnitt som inspirerar och ökar kunskap kring mannens hälsa för att tillsammans må bättre.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Göran Adlén och hans föreläsningar  och kika in på hans profil på LinkedIn för höra mer om vad han tycker och tänker kring vår samtid.

Avsnitt som passar att lyssna på som handlar mannen är avsnitt 71 med Dr Stefan Arver där vi talar om mannens klimakterium. I avsnitt 75 talar han också mer om testosteron. Professor Kerstin Brismar lär oss mer om mental hälsa i avsnitt 173.