Ledvärk i klimakteriet

 

ledvärk i klimakteriet

242.- Ner och upp med Helen Högsten

Att ha ont i kroppen och ledvärk i klimakteriet är är en tortyr. Att till och med ha ont när man står.

Det är tack och lov inte många som haft så många utmaningar i sin övergångsålder som Helen Högsten. Allt började med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen vilket under flera år fungerade bra.

Så småningom började Helen få ont under fötterna men de stora besvären kom vid en flygresa till Bali när hon fick en blodpropp i ett ben. Det hade kunnat gå riktigt illa men med medicinering och blodförtunnande medicin kom hon tillbaka hem. Nu började problemen.

Hon slutade med östrogen och försökte istället få bot mot vallningarna som började igen med akupunktur. Mycket snart började Helen få smärtor i hela kroppen och mest under fötterna. Att bara stå upp var en plåga!

Hon fick ingen hjälp från vården. Alla värden var bra. Hon var frisk. Trots att hon hade svåra smärtor i hela kroppen.

Hon vände sig mot naturläkemedel och fick hjälp av en väninna. Avgörandet kom när hon oavsiktligt kom att gå igenom en detox. Lösningen blev,,

  • Ta bort socker
  • Ta bort  gluten
  • Ta bort (eller i alla fall mindre) alkohol
  • Börja sköta kroppen

Idag har Helen kommit förbi sina klimakterieproblem. Kanske var det akupunkturen i kombination med östrogen (och rökning?) som blev den utlösande faktorn? Hon beskriver sin resa, hur hon kommit fram till de lösningar som hjälpte henne och hur hon själv och hennes familj påverkats.

Hon tycker att, eftersom 80 % av alla kvinnor får mer eller mindre svåra problem, borde informationen vara betydligt bättre än vad den är idag. Om den alls finns. Varför tar man inte tillfället vid mammografin? Varför måste man som kvinna i princip hitta sin egen information och sina egna lösningar.

Lyssna på avsnittet