Matbalans

matbalans christina sundequist

243.- Matbalans med Christina Sundequist

Hur kan du förstå en kropp som du inte längre känner igen? Många kvinnor upplever livsfasen runt klimakteriet som främmande och turbulent. Men det är inte bara klimakteriets fel. Vår kropp förändras när den blir äldre och det ställs på sin spets i klimakteriet.

Att hitta balans är något som många brottas med. Det handlar om livsbalans på många plan; hormonerna, stress, återhämtning, känslor, kost och vikt. Att ha matbalans är en viktig del här.

Matbalans handlar om så mycket mer än vad vi äter, när vi äter och hur vi äter. Vi vill hitta vår egen balans kopplad till maten,
– Balansera ens mående.
– Balansera hormoner som är kopplade till maten
– Balansera magen
– Balansera ett kostupplägg som passar just dig

Balans är helt enkelt att man mår bra och att ens kropp fungerar som vi önskar.

I detta är det viktigt att du äter näringstät mat. Dvs den mat som har näringsämnen så att kroppen får vad den behöver och fungerar. Att den får de byggstenar den behöver. För att bygga hormoner. För att bygga signalsubstanser.

När och hur vi äter är viktigt. Och när vi inte äter. Matsmältningen behöver tid att göra sitt jobb. Att småäta ger socker och adrenalinkickar som inte bara påverkar vikten utan också hela systemet. Fundera på om du behöver mellanmål eller om det bara har blivit en vana. Vi krånglar gärna till saker och ting.

Åsa Melin talar med Christina Sundequist som är personlig tränare, funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach.

Hon menar att med kunskap om hur din kropp fungerar kan du lättare möta de förändringar som sker och ditt optimala kostupplägg får du genom att hitta dina individuella pusselbitar.

I sin senaste bok, guidar och delar Christina med sig av fakta, forskning och konkreta tips kring näring och kost. Det handlar bl a om kostval, mag- och tarmhälsa, hormoner, ätbeteende, verktyg till viktförändringar och mycket annat.

Christina talar om matbalans, att äta smart i den ”nya” livsfasen. Du har hört Christina både framför och bakom mikrofonen här i Klimakteriepodden, hon brinner för att sprida kunskap och hjälpa kvinnor mitt i livet att må bra.

Lyssna på avsnittet

Länkar:

Läs mer om Christina och hennes bok Matbalans – Ät smart i och efter klimakteriet.

Andra avsnitt som handlar om kost och balans är avsnitt 173 om livsstilssjukdomar med Kerstin Brissman, avsnitt 176 om Antiinflamatorisk kost med Nilla Gunnarsson, avsnitt 213 om Blodsocker insulin & vikt med Ewa Meurk och avsnitt 221 om Hunger sug och mättnad med Ewa Meurk