Hållbarhet och klimakteriet

hållbarhet och klimakteriet annika sundin

235.- Hållbar med Annika Sundin

Hållbarhet och klimakteriet är två saker som Annika Sundin funderat mycket på.

Holistisk hållbarhet – vad i hela friden är det? Och hur kan man koppla ihop kvinnans förmåga att alltid ta ansvar med oro för klimatet och klimakteriet? Vi är många som bär på ett stort ansvar som kan skapa frustration och en önskan om förändring.

”Greenfluencern” och inspiratören Annika Sundin bjuder på en personlig klimakterieberättelse om hur hon har hanterat sina förklimakteriesymptom och tänker på hållbarhet kring sig själv.

Man måste vara pragmatisk. Även våra till synes små dagliga beslut gör skillnad. Ordet ”hållbarhet” har också både en direkt personlig konsekvens. Vilken mat vi stoppar vi i oss och vad vi får i oss genom huden är viktigt. Och, ur ett globalt perspektiv, hur vi lever och vad vi konsumerar spelar roll.

Annika har alltid haft massor med energi och drivit de saker hon tycker är viktiga. I och med förklimakteriet kände hon inte längre igen sig själv. Hon kände sig som en våt filt och orkade inte längre driva sina hjärteåsikter.

För att orka skalade hon ner saker hon egentligen tyckte var kul. Att träffa kompisar, vara med på olika arrangemang, träning. Dessutom har vi idag ett ungdomsfokus kändes och det kändes litet skämigt att gå in i klimakteriet.. Och hon var ju ung! Till råga på det: en dotter på väg in i puberteten. Perfekt timing!

Hon berättar om förvirring, stora blödningar, skepsis kring hormoner och konstiga rekommendationer från gynekologen. Den första delen av klimakteriet har förändrat synen på vilka krav man kan ställa på sig själv och andra. Vi talar också om hormonstörande ämnen och vad man kan göra för att gynna sitt välbefinnande, hormonella balans och samtidigt skapa hållbara vanor som gynnar klimat och natur på ett bredare plan.

Till slut beslöt hon ändå att prova en hormonbehandling. Hon hittade så småningom fram till en lösning som passar henne och mår nu bra igen.  Hon har fått tillbaka sömnen, blivit av med hjärndimmorna och fått ett bättre liv.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Medveten i Stan är Annika Sundins Instagramkonto

Annika Sundin hänvisar till en undersökning från Leeds universitet

Vill du hitta hållbara företag och inspirerande konton att följa på Instagram så rekommenderar Annika Sundin bland annat:

-Cirkulära mensskydd och dito avsminkningsprodukter –  Imseofficiel

-Smarta städprodukter hemsida och Instagram  + Fokusera på Svanenmärkta produkter

-Cirkulär kurerad second hand Arkivet

-Cirkulära mobiler på Swappie