Kan hormoner göra klimakteriet lättare?

Hormoner med Angelica Hirsberg04. – Hormoner med Angelica Lindén Hirschberg

Kan hormoner göra klimakteriet lättare? Vi får i det här avsnittet veta mer om hormoner. Åsa Melin träffar professor Angelica Lindén Hirschberg som älskar hormoner och reder ut vem, vad, när och varför man eventuellt skall ta dem. Vi får också veta hur viktigt det är att ta hand om sig själv för att må så bra som möjligt under klimakteriet. Angelica är överläkare i gynekologi och obstetrik på Karolinska Institutet, hon är också livmedikus åt Kungahuset och knuten till Olympiska kommittén.

Lyssna till avsnittet

04.b – WHI-studien med Angelica Lindén Hirschberg

Professor Angelica Lindén Hirschberg berättar om en stor amerikansk forskningsundersökning, WHI (Womens Health Initiative), som delvis misstolkats, drastiskt kom att förändra användningen av östrogen i början av 2000-talet. Från att nästan varannan storstadskvinna i Sverige tog östrogen i slutet av 1900-talet sjönk det till dagens 5-7%. Dessutom är det delvis pressens fel att dagens syn på hormonbehandlingar, i samband med klimakteriet, är så kontroversiellt.

Lyssna till avsnittet

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!