Värst är psykiska klimakterieproblem

 

psykiska klimakterieproblem naomi flamholc womni
333.- Klimakterierapporten 2024 med Naomi Flamholc

Psykiska klimakterieproblem känns oftast svårare än de ”klassiska” som vallningar och svettningar
När 41 000 kvinnor listar och rangordnar de symptom och problem de upplever av klimakteriet är det inte vallningar och svettningar som de ser som svårast. Det är de psykiska problemen man lider mest av. Detta visar Womnis klimakterierapport som läkaren Naomi Flamholc presenterar för Åsa Melin.

De tre symptom och problem som berör dem mest är:

Psykiska förändringar. Nedstämdhet, stresskänslighet, humörsvängningar och hjärndimma. Det är dessa problem som mest påverkar livskvaliteten.

På andra plats kommer kroppsförändringar. Viktuppgång och svårt att gå ner i vikt. Och att fettet hamnar runt magen.

Det här är inte bara ”trivselproblem”. Förändringarna kan också påverka hälsan och öka risken för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, problem med matsmältning och tarmsjukdomar och, inte att underskatta, benskörhet.

Sedan kommer problem med sömnen. Här kan vallningar och svettningar så klart vara en orsak, men hormonförändringar påverkar också.

Och muskel och ledvärksproblem. Dessa kan ha andra orsaker men det är vanligare än man kan tro att de beror på hormonförändringar.

Intressant är att den allmänna bilden är att det är vallningar och svettningar som är de stora problemen. Inte psykiska klimakterieproblem. Det kan så klart få konsekvenser i umgänget med familj och på arbetsplatsen. Man kopplar inte ihop att du har svårt att koncentrera dig, att du är ledsen och nedstämd, att du har kort stubin med klimakteriet.

Det finns alltså många problem som orsakas av att östrogennivåerna går ner.

En svårighet är att många av symptomen är lika sådana som har andra orsaker. Samtidigt som det är svårt att ställa rätt diagnoser är kunskaperna om klimakteriet inom primärvården för låg. Ofta glömmer man bort att klimakteriet som kan vara orsaken till symptomen. Det kommer inte upp. Och då finns så klart en uppenbar risk för felbehandling.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs hela Womnis Klimakterierapporten 2024

Gör gärna en egen självskattningstest. Den är helt anonym.

Dr Naomi Flamholc, chefläkare på Womni.se har varit med i flera tidigare avsnitt bl a i avsnitt 283 Sexuell hälsa, underliv och testosteron, avsnitt 304 PMS eller förklimakteriet  och avsnitt 322 Uppföljningsfrågor.

Åsa Melin talar i slutet av avsnittet om den engelska studien ”Menopause in the workplace: Impact on Women in Financial Services”